[]

Evden çık diyen ev sahibi sorusu

Yakın bir arkadaşım hali hazırda kaldığı evdeki ev sahibinden "tadilat yapacağız, evi yenileyeceğiz başka bir yere çık" anlamında bir uyarı almış. Bu arkadaşım hasta, kronik bir rahatsızlığı var ve bir kaç ay önce de babasını kaybetti. Şu anda psikolojik olarak da fiziki olarak da ev taşıyacak bir durumda değil ve zaten şu anki evine de yeni çıktı sayılır, 1 sene olmadı. O kadar da taşınma masrafı oldu, üstüne tekrar o masrafa girecek ve şu anki haliyle ödeyebileceği bir kira bulması çok zor.

Bu durumda bu arkadaşın hakları nelerdir, nasıl durumu kurtarabiliriz, bunu araştırıyoruz. Kira kontratı 1 senelik yapılmış galiba. Eve yeni kombi takılacak ve mutfakla banyo yenilenecek, bunları hep kararlaştırdık, kendimiz kendi paramızla yapmayı düşünüyorduk ama bununla karşılaştık şimdi.

Arkadaşım burada evi kendisi yenilemeye hazır, kirasını hiç aksatmadan ödüyor, eve verdiği bir zarar da söz konusu değil. Ev sahibi zorla çıkartabilir mi bu arkadaşı?

 
Cok da arastirmana gerek yok, derdi varsa mahkemeye versin.


  • divit  (10.05.22 20:57:42) 
özellikle bu sorular için hesabımı açıp cevap veriyorum. Hiç bir şey yapamaz! arkadaşın kesinlikle çıkmasın, daha bir yıl olduysa tefe üzerinden kirasına zam yapıp 9 yıl daha oturabilir. Sözleşmenin kaç yıl olduğunun önemi yok ev sahibi hiç bir şey yapamaz, bunlara pabuç bırakmayın.


  • uzaydan kumanda  (10.05.22 20:59:19) 
kısaca, keyfi olarak tadilat yaptıramaz. tadilat yapılması zaruri bir durum olması gerekir. yani ben mutfağı yenileceğim gibi değil, evin içinde komşuları da etkileyen bir tesisat problemi olduğu için genel tadilat yapılması gerekiyordur gibi düşünün.


  • malheiros  (10.05.22 21:34:47) 
Ek olarak yapılacak tadilat süresince evde yaşanamıyor olması gerekiyor. Banyo kırılacak, baştan yapılacak diye bir şey söyleseler bile bu iş bir haftayı geçmez. Haliyle evin boşaltılmasına gerek yok. Komple evin içi değişecek olsa o zaman çık diyebilir ama bunun sözlü ya da yazılı olarak yapılması bir şeyi değiştirmez. Ev sahibinden kaynaklı kira sözleşmesi feshi için yasa 'dava yoluyla' diyor. Yani tahliye davası açması lazım. Aksi halde kiracının çıkmasını isteyemez.


  • himmet dayi  (11.05.22 08:07:16) 
öncelikle sözlü bildirimle olmaz o işler. kiralayanın aklına geldiği zaman da dava açamaz.

uygun zamanda tahliye davası açılması, kiralanandaki esaslı değişiklik/onarım/yeniden inşa için prosedüre uygun projesinin mahkmeye sunulması gerekir.

her şey doğru yapılıp tahliye sonrası onarım/inşa bittikten sonra kira bedeli değişebilmekle birlikte, yeni kira bedeli üzerinden, tahliye edilen kiracı önceliklidir.

detaylar : mihci.av.tr
  • altinci nesil caylak  (11.05.22 11:23:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.