[]

Borsada al-unut mantıklı mı?

Şu an borsa için özellikle twitterda önüme 10 yıl önce şu kadar alsaydınız şimdi 3 milyondu va gibi girdiler çıkıyor. Şu anda da sasa al unut, vesbe al unut 10 yıl sonra villanı alırsın gibi öneriler var. Sizce mantıklı mı, dolar bazında baktığımda sanki hala değersiz gibi görünüyor türk borsası.




 
Hocam borsadan anlamıyorum kriptodan örnek vereyim. Shib coin 2020'de çıktığında 1000 dolar koyan birinin parası 2 sene sonunda 15 milyon dolara çıkıyor ama arada 1,5 dolara kadar paranın eridiği de oluyor, yani o psikolojiyi yönetebilmek önemli ama her ürün de aynı verimi verecek diye bir kural yok onu da unutmamak lazım. 10 sene uzun bir süre belki daha kısa vadede daha çok para kazandıracak fırsatlar da çıkabilir karşına kim bilir.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (10.05.22 15:05:42 ~ 15:08:11) 
Tek bir hisse senedi \ coin \ token üzerinden konuşunca çok iştahlı geliyor haberler değil mi? Shib çıktığı sırada onunla beraber çıkan coinlere bakın %90ı kaybolup gitmiştir. Yani o parayı yatırdığınızda büyük bir kumar oynuyorsunuz. Shib parladı ama x te parlayabilirdi o zaman sizin shibe yatırdığınız para pul olurdu. Al unut bana sorarsanız tam bir hikaye. Elbette alıp unutacağınız hisse senetleri ya da kripto para birimi sağlam temellere dayalı ise bu bir nebze geçerli olabilir. Bir diğer mesele ise şu an dolaşımda olan inanılmaz yüksek miktarda paralar söz konusu. Bunu da göz ardı etmemelisiniz.


  • godspell  (10.05.22 15:10:53) 
hayır değil. geçmişe bakıp gelecekte de aynısı olur demek doğru değil. geçmişten hep iyi örnekler veriliyor. mesela borsada bazı hisseleri 10 yıl önce alsaydınız tl olarak neredeyse yarısına düşmüş şirketler var.(bkz: halkb)

uzun vade borsa yatırımda şirketlerin genel gidişi takip edilir, gerekirse porföyde değişiklik yapılır.
  • nuisance  (10.05.22 15:12:14) 
soruya gore yanit veriyim once, hicbir hisse unutulmamali zira sirketin basina ne gelecegini bilemeyiz. o yuzden en azindan bilanco donemlerinde finansal ve faaliyet raporlarina goz atilmali. ya da en kotu twitter'da hisseyle ilgili gelismeleri takip edebilirsiniz. cok uzun vadeli turk sirketi alinir mi diye sormak istediniz diye dusunuyorum sahsi fikrim evet ve kendim aylik duzenli aliyorum. burdaki en onemli husus tabi ki sirket secimi.


  • bay b  (10.05.22 15:18:47) 
hisseyi takip etmen gerekir ama yatırım fonu alırsan tamamen rahat edersin. bırak senin paranı yatırım uzmanı değerlendirsin sen niye uğraşaşsın ki?


  • yazar yazmaz yazan yazar  (10.05.22 15:35:21) 
mantıklı, bist iyidir. tek yatırımın borsa olmasın, güzel bir portföy yap, kademeli al. içinde birkaç sağlam temettülü, bir banka, birkaç holding, teknoloji, bir gayrimenkul yatırım ortaklıkları vs gibi olabilir. analist tavsiyelerini dikkate al. büyük düşüşlerde ekleme yapıp ortalama düşür, büyük çıkışlarda da kar alıp onu da yine uygun fiyatlı bir hisseye yatırabilirsin ya da düşüşü beklersin vs gibi.
alıp unutan her zaman kazanır, hele böyle enflasyonist ortamlarda güzel yükselişler olup kar alınabilir, bist zaten değerinin altında ama illa hak ettiği yere gelecektir.
ama öyle, aldım düştü diyecek, psikolojisi kaybı kaldırmayacak kişilere uygun değildir.
  • tiny penny  (10.05.22 18:37:07) 
Borsa uzun vadede ekonominin buyumesini takip eder cogunlukla. Al-unut mantikli, hatta tek mantikli sey yani ama iyi fonlar veya sirkerler alman lazim, shib veya onun borsa eslenigini degil.

10 sene sonra villa alamazsin yalniz, oyle bir sey yok.
  • hot potato  (10.05.22 18:52:23) 
Simdi x ovenler 10 sene once halkb ovuyordu. Ben de almistim akima kapilip.

Hatta bir tane de y hissesi vardi.
Dolar 2 liradan 10 liraya cikarken kendisi sabit kalmayi tercih etti.
Simdi yine ovuyorlar ayni hisseyi :)
Uzun vadede maksimum dolar kadar artiyor cogu hisse.

Git ev al araba al.
  • divit  (10.05.22 21:04:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.