[]

Uzun Vade Yatırımda Stop Konulur mu?

Merhaba,

Al-sat yapmayacağım, 10 sene boyunca her ay düzenli yatırım yapacağım bir portföy oluşturdum kendime.

Uzun vade yatırım yaparken stop kullanıyor musunuz peki? Örneğin, her ay thy alıyosunuz, %10 veya %20 düşerse satar o ay yatırmam nakitte beklerim gibi bir stratejiniz var mı?

 
10 yıl boyunca yatırım yapacak ve al-sat yapmayacaksam her ay için yatırmayı düşündüğüm bakiyeyi piyasada dip bulana kadar vadelide biriktirir dibi bulduğuma inandıktan sonra da stopsuz yürürdüm. ama benim mantığıma göre kar realize edip nadiren de olsa al/sat yapmamak tuhaf geliyor. kar realize etmeyeceksem altın falan biriktirirdim heralde.


  • fucking machine in my head  (10.05.22 11:31:37) 
hayır, uzun vadede stop olmaz.
sadece o yatırım artık gelecekte iyi olmayacağını düşünüyorsan komple cıkılır ve daha iyi olacak bir yatırıma geçilir. fakat bu sık sık yapılmaz. gidenin ardından bakılmaz veya maliyet düşürme amacıyla yapılmaz.

  • nuisance  (10.05.22 11:33:37) 
Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Birikime yeni başlıyorum. Tüm birikimimi borsada tutacağım ve şuanki küçük meblağlar bir 5 sene sonra önemli bir seviyeye gelecek. Tüm hisseler bir anda (ülkede ne olacağı belli olmadığından) - %20 filan yapsa ağlarım herhalde. O yüzden merak ettim.
  • anx  (10.05.22 11:47:52) 
Tüm hisselerin -%20 yaptığı zamanlar da olabilir. Ama 10 yıllık vadede pek bir önemi kalmıyor. Tabii o derece bir 'ayı saldırısını' önceden kestirip satıp dipten alarak lot artırmak çok daha iyi olur ama önceden kestirmek mesele zaten. Ben de orta/uzun vade alıyorum ve stop koymuyorum hiç.


  • himmet dayi  (10.05.22 11:52:46) 
psikolojik olarak hazır değilseniz komple yatırımınızı bir yere yapmayın.

sürekli kar zarar hesabı yapacaksanız, ekranlara bakıp duracaksanız bu sizi yorar ve yanlış kararlar almanız neden olur.

covid patladığında hisseler resmen çakılmıştı, o günlerde dayanamayıp satanlar oldu. sonuç?
  • nuisance  (10.05.22 12:12:01) 
uzun vade yatırımı öyle değil hocam. dolarda ayrı bir hesaba koyarsınız belirlediğiniz her düşüşte içeri girersiniz ve stop da konulur.


  • turbo sadık  (10.05.22 12:30:40) 
konmaz abi, stop kisa vadeli al-sat trade yapanlar icin vardir. orta vadede de olabilir. uzun vadede stop fiyattan bagimsiz sirketin herhangi bir hareketinden oturu temeli bozulursa olur.


  • bay b  (10.05.22 12:45:36) 
Ben de uzun vade yatırım yapıyorum yurtdışında, her ay hesabımdan para kesip etf aliyor. Ne düşmüş ne yukselmis umursamiyorum. Çünkü marketi zamanlamaya çalışmıyorum, uzun dönemin olayi biraz o.

Yok uzun donemde düşünce alayim yuksekken satayim demeye calisinca daha kötü olabilir. Mantığına aykırı zaten.
  • logisticsmanager  (10.05.22 15:08:50) 
#luna herhalde bu sorunuzun cevabını size veriyordur bugun?
rsı 5 olmuş. fiyat da 5 dolar olmuş. luna cidden hacimle ve iyi bir projeydi demek ki her şey oluyor.
geçmiş olsun

edit: işin kötü tarafı ne biliyor msunuz? luna vakfının elinde bi dünya avax vardı. umarım avaxı çok etkilemez. korkayrım ha ondan.
  • turbo sadık  (11.05.22 10:21:16 ~ 10:23:09) 
@turbo sadık
Luna 1 ay içinde 120'den 6'ya düştü. Korkunç bir olay.
Ben uzun vade yatırımımı BİST'te yapıyorum. BİST'te köklü firmalarda %95'lik bir düşüşün mümkün olduğunu düşünmüyorum.
  • anx  (11.05.22 12:00:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.