[]

Kimliğe isim ekleme?

Merhaba arkadaşlar,

Şimdi benim şöyle bir sorunum var, ailem bana kimlikte bir isim koymuş, pratikte ise hep başka bir isimle seslenmiş. Hatta öyle ki annemin, babamın okul içinde arkadaşlarım garipsemesin diye kullanmaları hariç 1 kere dahi kimliğe yazdıkları isimle seslenmediler bana. Akrabalarımın vs. bir çoğunun haberi dahi yok, sosyal medya profillerinden sonra öğrendiler. Ama bunun yanında okulda, işte resmi kimlikte olan ismimle tanınıyorum, yakın arkadaşlarımın tamamı da o ismimi kullanıyor. Yani bu iki ismi de kullanmak istiyorum, bir isim değişimi değil de kimliğime ikinci bir isim, bu aile ve akrabalarımın kullandığı ismi eklemek istiyorum. Bunun prosedürü nedir, internette biraz baktım ama direkt bahsettiğim duruma bir açıklama göremedim. Dava açılması gerektiğinden bahsedenler olmuş, daha önce yapan oldu mu, olduysa nasıl bir süreçtir yardımcı olabilir misiniz?


 
Asliye hukuk olması lazım, bir dilekçe ile başvurup dava açacaksınız. İki de tanık olmalı, "evet biz bu isimle tanıyoruz ama kimliğinde şu yazıyor" demeleri yeterli sanırım.

Hukukcu arkadaşlar daha iyi bilirler, hatta belki buradan hukukcu arkadaşlar dilekçe için de yardımcı olabilirler.

Özetle basit bir şey, süresini beklersen kolayca olur.
  • John Bloor  (10.05.22 10:28:35) 
@john bloor +1

buraya yazdığınız hikayeyi usülüne uygun dava dilekçesine yazıp dava açacaksınız. yazacağınız iki tanık da bunları doğrulayacak. ama bu iş olduktan sonra epey uğraşırsınız. banka kayıtları, resmi kurumlardaki kayıtlar vs bir süre sizi yorabilir.
  • mustafakesekci  (10.05.22 10:40:47) 
Merhaba, ben de İsim Değişikliği mahkemesi için dava açtım. Benim durumumdaki farklılık iki ismimden kullanmadığımı sildirmem oldu fakat durum aynı. Adliyede Asli Hukuk Mahkemesinde tevziye gidip dilekçeyle dosya açtırıyorsunuz. Dilekçeyi tanıdık bir avukat yazmıştı, bu konuda yardım almanızı öneririm. 2018 yılında 400 TL civarı bir ücret ödedim ben dava açmak için. Bunun içinde dava giderler ve gazete ilanı ücretler mevcut. İlanı siz vermiyorsunuz mahkeme hallediyor. Hatta üstüne 40 TL gibi bir ücret kalmıştı iade almıştım onu da. Duruşma için 2 ay sonraya tarih vermişlerdi. Normalde en az 2 duruşma sonrası çözülüyormuş ancak yanımda o ismi kullanmadığıma tanıklık eden biri eşim(o zamanlar kız arkadaşımdı) ve en yakın arkadaşım olmak üzere 2 şahit götürmüştüm. Hakime de rica ettim şahitler dışarıda bekliyor uygun görürseniz bugün dinleyebilir misiniz, öğrenci oldukları için bir daha gelmeleri zor olabilir tarzında ricada bulundum sağolsun hemen çağırıp dinleyip karara bağlamıştı. İsmim Arapça ve telaffuzu zor bir isim olduğu için çok zorlamadı hakim. Eşimin ailesi ilk defa ismimi duyduklarında Suriyeli sanmış onu anlatmıştı. Mübaşir de beni çağırırken ismimi yanlış söylemişti hatta hakime onu da söyledim mübaşir bile yanlış telaffuz etti fark ettiyseniz diye baya gülmüşlerdi :)
Mahkeme sonrası Kesinleşme Şerhi çıkınca e-Devlette otomatik düzeliyor. Çoğu devlet ve özel kuruma bu belge ve kimliğinizle gidip düzelttiriyorsunuz. Bu konuda size bol bol sabır diliyorum çünkü işin zor kısmı burası. Genelde çok karşılaşılan bir durum olmadığı için de herkesin neden sildirdim neden değiştirdin sorularıyla karşılaşmak da cabası.
Bu arada özelden iletişime geçerseniz dilekçemin örneğini gönderebilirim size.
  • captainimsi  (10.05.22 11:02:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.