[]

işveren, çalışma zorunluluğu getirebiliyor mu?

"işçi, x yıl kadar çalışmazsa, y lira kadar işyerine tazminat öder" gibi sözleşmelerle karşılaşan oldu mu hiç?

bu tür sözleşmeler ile işe başlayanlar, sözleşme süresinden önce işten ayrılmak isterse tazminat ödüyorlar mı?

yoksa bu tazminatın yasal bir dayanağı yok mu?

 
2 ay deneme süresinde hiçbir şey olmaz.

Bu tip ifadelerle karşılaştım ama bunları genelde iş yerleri kullanmaz. Bunlar şirketin kendini korumak amacıyla yazdığı şeyler. Sen şirkete dava açarsan o da bunu öne sürebilir.

Bunu bilinen bir banka için duymuştum. Gerçekten yoğun bir eğitim veriyorlarmış. Onlar kullanıyor olabilir. Burada önemli olan eğitimi kanıtlayabilmek ve çalışanın samimi olup olmaması. Gerçekten işi bırakacak bir nedeni varsa hiçbir şey olmayabilir de. Haksız fesih konusunu araştırabilirsiniz.
  • dissendium  (08.05.22 22:47:29) 
karşılıklılık prensibi doğru işletilse olur.
örneğin sana pahalı bir eğitim verdirmiş olsun (pilotluk gibi) orada sağlanan menfaatle uyumlu bir şekilde ve belirli bir süre çalışma zorunluluğu getirebilir. yargıtay kararları var bu yönde

  • fistikthecat  (08.05.22 22:50:15) 
bir avukat size daha çok yardımcı olabilir ama size bir karşılık verdikleri süree bunu talep edebilir. Yoksa etmesinin manası yok.

Pilotluk örneği gibi. Şirket size binlerce dolarlık bir eğitim verip öyle işe alıyorsa bunun karşılığını isteyebilir. Ama bir şey vermeden neyi istiyor?

Bu arada hoşlanmadığınız maddelerle ilgili konuşmayı deneyin. Şirketin her verdiği sözleşmeyi kabul etmek zorunda değilsiniz.
  • anten  (08.05.22 23:28:36) 
yasal bir dayanagi cogu zaman yok. bir bankaya girerkenki sozlesmede yaziyordu, arastirdigimda karsilikli degilse ( kovulursan sana o parayi vermeyeceklerse ) baglayiciligi olmadigini gordum. hem ben hem baska arkadaslarim istifa etti bankadan, almadilar :)


  • fakyoras  (08.05.22 23:52:38) 
İş sözleşmesi, sırf karşılıklı imza var diye iş kanununa ters gelecek maddeleri geçerli kılamaz. İşveren isterse oraya hammurabi kanunları yazsın, işçinin hakkı iş kanununa tabiidir. Fistikthecat'in dediği durumlar için emsal kararlar var, detaya göre bunlar değerlendirilir; tek boyutu yok yani. Ama yazdım yapacaksın diyemiyor işveren.


  • Bruce  (09.05.22 01:36:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.