[]

1 yıldan uzun süredir yerinde duran otomobil

Merhaba. Geçen sene Mart ayından beri çeşitli sebepler nedeni ile (sağlık ağırlıklı) hiç ilgilenemediğim bir otomobilim (Hyundai i30) var. Deposunda yarım depo benzinle neredeyse bir senedir yarı açık otoparkta (üstünde tavan var sadece) yatıyordu. Yeni yeni düzeldim ve bugün bakmaya gittim. Kapısı bile kumanda ile açılmadı, manuel anahtar ile açtım ve alarmı çok kısık sesle çalmaya başladı. Neyse kaputu açtım alarma giden soketi çıkardım.

Akü kesinlikle basmıyor, sileceklerin (ön-arka) tamamı güneşten kurumuş, aynı şekilde bagaj kapağındaki plastik de kurumuş bagajı açamadım. Lastiklerin havası azalmış ama açıkta bir yarık vs. görmedim. Üzerinde kabuk bağlamış bir pislik var komple arabanın üzerinde. Sorum şu; internetten silecekleri söyledim yenisini aküyü de değiştireceğim komple şarj marj tutmaz artık, bagaj kapağını da değiştireceğim kiti varmış internetten söyledim. Lastikler yakındaki benzinciye kadar 4*5 kilometre herhalde beni götürür. sonrası temizlik ve pasta cila. Başka dikkat etmem gereken bir şey var mı? Aradaki kısa mesafede yolda kalsın bir de onla uğraşayım istemiyorum. Özellikle bakmam gereken bir şey var mı? Arabadan pek anlamam. Teşekkürler.


 
Hortumlar kurumuş, çatlamış vs olabilir. Fren hidroliği, radyatör suyu.


  • primetime  (08.05.22 20:34:42) 
servise gidene kadar dusuk devirle git. yag ve filtresi kesin degissin orijinal yedek parca ile.

alt takima kesin baktir. sogutma sivisi, hidrolik sivilari kontrol edilecek.

wurth silikon spreyi ile tum kapi fitillerini temizle.
  • alperz  (08.05.22 20:35:02) 
Aracı çalıştırmadan önce yag seviyesine bir bakın, yine çalıştırmadan önce radyatorun kapağını açıp suyu varmi kontrol edin.
Yagi ve suyu varsa aracı çalıştırıp gaz vermeden motorun ısınmasını bekleyin, eğer sorun yoksa düşük devirlerde motoru zorlamadan bakıma gidin. Akü büyük ihtimalle bitmiştir ama yine de akucu önce akuyu olcsun evet bu bitik bir akü derse değiştirsiniz. Baktınız sorun var, garip sesler geliyor, hiç risk almayın, kontağı kapatın, çekici çağırıp çekiciyle servise gidersiniz.

  • Tutkun  (08.05.22 22:36:04) 
motor yag seviyesi, sogutma suyu ve fren hidroloğini aracı çalıştırmadan önce kontrol edin. harekete gecerken frenleri de kontrol edin.bir de yakıt deposu paslamıs olabilir. benzin alınca delinebilir. kontrol etttirmek de yarar var.


  • helenart  (09.05.22 00:05:31) 
Bir yıl çok da uzun bir süre değil, motor bölümünde bir sıkıntı olması çok düşük ihtimal.

Öncelikle kaputu açın ve içeriye bir göz gezdirin, bir hayvan yuva vs yapmış olmasın.

Sonra yağ ve suyuna bakın, ki bir yere gitmez duruyordur yerli yerinde. Kontrol ettiğiniz kapakları geri kapatmayı unutmayın.

Benzin dura dura oktanı düşmüş olabilir, üzerini yeni benzinle tamamlayıp ortalamayı düşüreceğiniz gibi depoyu boşaltıp tamamen yeni benzin de koymayı düşünebilirsiniz.

Boşalttığınız benzini azar azar kullanırsınız yine, gerçi kapalı depoda bir senede benzine de kolay kolay bir şey olmaz ama oktan düşeceği kesin.

Bu benzin konusunu biraz araştırmak lazım.

Akü zaten 4-5 yıllık bir aküyse yenisi şart, ama akü 2-3 senelikse hemen değiştirmeye gerek olmayabilir.

Başka bir araçla takviye yapın, çalışsın ve durduğu yerde baya bi bekleyip iyice şarj olmasını bekleyin.

Sonra da gidip aracın yağ filtre bakımını yaptırın, ilk teker dönüşlerinde frene dokununca balata ve disklerden sesler gelebilir, paslanmıştır, bir kaç km sonra ter temiz olur.
  • John Bloor  (09.05.22 11:20:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.