[]

klozet masrafı kiracıya mı ait

şimdi olay şu, klozetin basma yani rezervuar kısmı bozulmuş, kiracı da usta çağırıp değiştirmiş o parçayı, kullanıma bağlı bozulmuş. ama kiracı da eve sıfır girmiş tüm bunların ilk kullanıcısı yani.

bu durumda masraf kime ait oluyor? şimdi demirbaş masrafı ev sahibine ait normalde ama kiracinin da aldığı gibi bırakma durumu var ya, bu durumda ucu açık kalıyor çünkü sen sana sıfır teslim edilmiş kapıyı kırdın mesela, ev sahibi mi karşıliycak bunu. bu durumda ev sahibi evi verdiği gibi almış olmuyor mu

nedir bu işin kanunen doğrusu

 
Kullanan kimse ona tabiki. Kiracıya yani.


  • etna  (07.05.22 15:56:29) 
klozet artık iş görmez durumda her tarafı kırık vs. olsa yeni bir klozet alınırsa ev sahibi masrafı karşılar ama insan pislediği yerin masrafını da bi zahmet karşılasın diye bakıyorum ben. bu tür durumlarda her zaman şunu diyorum, evsahibiysen kendini kiracı gibi düşün, kiracıysan evsahibi gibi düşün. bu durumda kiracınızın "bu klozeti ben kullanıyorum, o basma tuşuna da ben basıyorum benim kullanmam sonucu bozuldu" diye düşünmesi gerekiyor.


  • jepa  (07.05.22 16:30:41) 
vay anam vay babam.

tabii ki ev sahibine ait. "aldığı gibi bırakma" diye bir şey yok. kullanıma bağlı makul yıpranma payı içeren her şey ev sahibine ait. ev sıfır diye sorun çıkmaz sanıyor olabilirsin ama tam tersi. en çok sorun genelde sıfır evde çıkar. çünkü ucuz malzeme kullanılır. ayrıca kim nasıl basma yerini bozabilir ki sifonun?

eğer bastıkça bozulan bir şey, üstüne bastıkça zedelenen parke, perde astıkça vidaları gevşeyen korniş de kullanım sonucu bozulduysa hepsini çıkartıp öyle kiralayabilirsiniz.
  • floydian  (07.05.22 16:33:55 ~ 16:36:03) 
amacın para mevzusu yapmak değil, böyle bi durum oldu kim öder vs dedim bilmiyorum bakmak lazım ama hep muğlak konuşulmuş, ilk seferinden doğrusunu öğrenip işi standarda bağlamak. genelde musluk örneği verilmiş ama genelde x öder y öder tartışması olmuş bunun kanunen bi doğrusu yok mu onu merak ettim. iki taraf da haklı geliyor çünkü :)

klozetin o basma yeri gömme rezervuar kısmı bozulmuş o içindeki samandirayla değiştirmisler işte ev 2 senelik falan
  • cembacemba1  (07.05.22 16:46:07) 
bence hiç kimse bilerek bozmaz o kısmı. hatta bozabilecek bir hareket yapmaktan da kaçınır :) parası bi kenara, usta geldi uğraştı etraf battı falan o da bi çile. yani çok büyük ihtimalle bozulmuştur çok normal. müteahhitler o kadar ucuz malzeme kullanıyor ki genelde sifon da bozulur, pimapen de bozulur bir süre sineye çekmek gerekir.

normal kullanım dahilinde bozulan her şey ev sahibine aittir. kapı kırılırsa ortada yumruk izi veya darbe izi varsa tabii ki kiracıya aittir ama kapının menteşesi kırıldıysa o zaman olay niyet ile ilgili oluyor. acaba kapıya çıkıp barfiks mi çekmeye çalıştı yoksa menteşe mi dandikti? bilemezsin.
  • floydian  (07.05.22 16:54:37) 
Kira bir saat geç gitse arayan ev sahibim bile klozeti bana ödetmemişti öyle söyleyeyim.


  • ruhen hastayim ben  (07.05.22 17:18:43) 
Yani böyle şeylerde üçün beşin hesabının yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Kiracı olsam ev sahibine bunu söylemeye bile utanırım yani. Kendim yaptırırım ne kadar tutabilir ki? Tutsa tutsa 100-200 lira.


  • naksidil  (07.05.22 17:31:55) 
Bu tür meselelerde benim mantığım şu şekilde işliyor.

- Bozulan ürün taşınabilir mi? Hayır ise diğer aşamaya geç. Evet ise kiracıya ait.

- Bozulan ürünün bozulmasına kiracı mi sebep oldu? (Özellikle fiziki müdahale sonrası kırılma, dikkatsiz kullanım vs) Hayır ise diğer aşamaya geç. Evet ise kiracıya ait.

- Bozulan ürün yıllar içinde yıpranma payı olan bir ürün mü? Hayır ise kiracıya ait. Evet ise ev sahibine ait.
  • skzr  (07.05.22 17:39:47) 
bence bu tür şeyleri sözleşmelere eklemek gerekiyor. eğer sizin durumunuzda böyle bir şey yazılmamışsa %50 teklif edebilirsiniz. şu an yok ama gelecekte evim olup kiraya verirsem musluk akıtıyor, kapının kulbu kırıldı, dolap kapağı düştü diye arayıp "tabiki evsahibi ödeyecek" diye düşünen birisi sadece 1 yıl kalabilir evimde. sonra hadi güle güle derim. evet kiracısın ama sen yaşıyorsun orada. ben kiracıyken hep böyle düşündüğüm için herkesten onu bekliyorum galiba.

örneğin kombinin yıllık bakımı kiracıya, yıpranmış parçanın değişimi ev sahibine ait ama uygulamada öyle olmuyor. bizim millette sanki otel odası kiralıyormuş kafası var maalesef. bu dolap benim değil öyleyse istediğim gibi kaba saba kullanabilirim diye düşünüyor. abimin bir kiracısı vardı fatura az gelsin diye sadece 1 odanın peteklerini yakmışlar kış boyunca.. tamirci ile eve gittim usta, abi bu bozulan parça sadece bir iki odanın çalışmasından dolayı olur bakım da yapılmamış dedi. sonra salondaki prizde yanık izi vardı. belliki uyduruk bir cihaz takmışlar sigortayı da patlatmışlar. durumları kötü olduğu için uzatmadım ama gerçekten birbirine saygılı olmayan empati yoksunu insanlarla karşılaşırsanız kiracı - ev sahibi ilişkileri sinir bozucu olabiliyor.
  • jepa  (07.05.22 21:31:40) 
Tartismasiz ev sahibinin.
Evdeki her masraf ev sahibine ait.

Ev sahibi triplerini de hic anlamiyorum.
Eve girerken zaten 50 tane sey duzeltiyorsun cebinden nakit cikiyor.
Sonra otururken 10 tane daha sorun cikiyor 9 tanesini kendin hallediyorsun.
1 tanesini soyleyince afra tafra yapiyorlar.

Evde patlamadik musluk, hortum kalmadi. Gecenlerde biktim 100 tl kiradan dustum foto attim bozuk aleti, hemen fis fatura istiyor.
Kotu niyetli olsan gidip nalburdan rastgele ihtiyacini alip fisini gonderirsin.

Trip yapmasa zaten evin elektrik tesisatini bedava degistirecektim. Ne hali varsa gorsun dedim.
  • divit  (08.05.22 04:26:43) 
Klozete parmağınızı dokunup basmak haricinde ne yapmış olabilirsiniz ki sizden kaynaklı olsun sorun?

Yani bu düzeneğin görevi bu, sizin parmakla her allahın günü birkaç kere oraya bas bırak yapmanızı kaldırabilmesi gerekiyor. Kullanımdan kaynaklı bozulmuş olması sizi sorumlu tutmamalı. Böyle bakarsak demirbaş gibi bir kavram ortadan kalkar. Neticede her şey eskiyip kullanım dışı kalacak birgün.

Klozet ve klozet düzeneği bir demirbaş, eğer siz elinize çekiç alıp vurarak kırmadıysanız ev sahibi ödemeli.
  • akhenaten  (08.05.22 09:19:45) 
Bozulan rezervuar icin ev sahibini arayacak kadar ölucu kiracim olsa o tamir parasini oderdim ama daha sonra olabilecek her ciddi konuda ters yapar, kendisi kotu niyetli oldugu icin ben de oyle davanranir, zamani gelince de gonderirdim.


  • nuisance  (08.05.22 10:38:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.