[]

coca cola ve çevre

merhaba. birkaç soru sormak istiyorum.

1- sizce coca cola ürettiği plastik şişelerin çevreyi kirletmesinden sorumlu mudur?

2- coca cola mevcut üretimini sadece cam şişeden karşılayabilir mi?

3- coca cola'nın çevreye zararı diğer büyük şirketlere kıyasla hangi noktadadır?

yanıtlar için teşekkürler.

 
1-sadece cola değil hepsi sorumludur. Ama tek sorumlu degildir. Ha hukuken ne kadar sorumlu tutulabilir bilmesem de gelişmis ülkelerde plastik kullanimini azaltma, geri donusturulmus plastik vs gibi olayları var.
2-zor. Çünkü cam zaten üretiminde tedarik sıkıntısı olan bir ürün diye biliyorum. Buna ek olarak lojistiği de bence daha zor plastik ya da alüminyuma göre. Ağır aynı şekilde. Yani maliyetleri artırır. Ki ben cam şişe de sevmem.
3- bunun için bence yıllık çevre raporuna bakmak lazım. Websitelerinde vardır.
  • logisticsmanager  (02.05.22 12:11:33) 
1-Sorumludur, cunku sirketler sonsuz kar hedefler. Serbest birakirsan bastigin topragi bile plastik kaplarlar.

2- cam degil ama depozito olayiyla cozer istese.
90larda 2.5 litre siseler depozitoluydu.
Cami da plastigi de geri topluyordu buyuk oranda.
Muhtemelen lojistik masrafi yuzunden vazgectiler.

Mesela cips kolileri depozitoludur.
Cips firmalari asla kolisini bakkala vermez geri alir.

3- uretim cok buyuk oldugu icin cok fazladir.
Sadece tukettigi suyu elektrigi hesaplasan devasa rakamlar cikar.
  • divit  (02.05.22 12:18:30) 
1 sorumludur
2 yapabilir
3 bence çoktur. su ayak izi diye birşey var. Ürettiği şey insan sağlığı için iyi değil bir kere. Çevre olayı sadece yeşili kirletmek midir?
  • baldan kaymak  (02.05.22 12:25:14) 
Değildir. Çevre kirliliğine neden olan şey plastik üretimi ve kullanımı değil, insanların davranışlarıdır. Zaten çoğu gıda şirketi kendi ambalajını üretmez. Coca Cola plastik üreticisi değil. Plastik üretirken çevreyi kirleten şirketler plastik kirliliğinden sorumlu olabilir.

Teknik olarak karşılayamaz. Plastiğin özelliği esnek olması. 2.5 L şişeyi yere düşürsen hiçbir şey olmaz. Camı düşürdüğün an bir saat temizlik yaparsın.

Maden aramak için orman yok eden şirketleri düşünürsek orta diyebilirim. İçeceğin kendisi zaten su. Ekmek yaparken doğal gaz ya da odun kullandığın için çevreye daha çok zarar veriyorsun.
  • dissendium  (02.05.22 12:48:39) 
1. coca-cola icin tek basina zor ama ulusal bir toplama sistemi olunca ise yariyor. almanya'daki plastik icecek siselerinin nerede ise tamami (ve kucuk su siseleri dahil) depozitolu. bu nedenle büyük cogunlugu geri toplaniyor.

2. karsilar. ama bu en azindan nakliye masraflarini arttiracagi icin fiyata yansir.

3. icecek uretimi o kadar da cevre kirletici bir eylem degildir.
  • helenart  (02.05.22 13:31:21) 
sorumludur.

yapabilir. ama bu coca colayı batırabilir. ayrıca her halükarda endüstriyel bir üretim olacağı için yine çevreye zararı olur.

belki diğer sanayi tesisleri kadar zararı yoktur ancak küresel manada devasa üretim kapasitesi olduğu için çoktur.
  • paintov  (02.05.22 17:00:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.