[]

Otomatik viteste prkederken n’ye alma

Böyle bir şey varmış yükü bilmem neye bindiriyormuş böyle yapılmazsa. Bana sanki çok eskilerden kalan bir adet gibi geldi ama siz kullanıyormusunuz bunu? Ben direk p’ye alıyorum valla.




 
yokuşlarda parkederken yük şanzımana binmesin diye ilk olarak n'ye alınır, el freni çekilir sonra p'ye alınır. çift kavramalı yarı otomatik orta sınıf araçlarda dikkat edilirse kullanım ömrünü uzatır bu yöntem. milyonluk mercedeslerde durum farklı olabilir.


  • calmdown  (01.05.22 23:05:33) 
evet. şanzıman üzerindeki yükü alıyorsun. mesela rampa yukarı park ettin aracı. eğer direkt P'ye basarsan şanzımandaki dişlileri yersin, araç vites geçişlerinde vuruntu yapar, tak tuk sesler duymaya başlayabilirsin. en sağlıklısı aracı parkettikten sonra ayağını frendeyken vitesi boşa (N'ye) alıp, sonra ayağı frenden çekerek yada çekmeden tüm yükü el frenine verip, sonrasında P'ye basmak.


  • false pretension  (01.05.22 23:08:16 ~ 23:08:55) 
eskisi yenisi yok bunun. benim aracım 1 yaşında, kitapçığında "önemli" ibaresiyle yazıyor bu. mesela 20 saniyeden uzun duraklamalarda da n'ye alın diyor.

p'ye aldıktan sonra el frenini çekerseniz, meyilli yerlerde arabanın ağırlığı şanzımana biner.

önce n'ye alıp el frenini çekip yükü el frenine bindirdikten sonra p'ye alırsanız yük el frenine biner. el freni de yapması gerekeni yapıyor olur.

bu tür şeyler önemsiz gibi görünür ama orta ve uzun vadede şanzıman problemlerinin önüne geçer.
  • lancelot du lac  (01.05.22 23:17:37) 
Evet var, 10 yıldır böyle kullanıyorum ben mesela.


  • ehti  (01.05.22 23:37:49) 
evet gerekli. siralama soyle

dur.
ayak frendeyken n’ye al.
el frenini cek.
frenden ayagini cek. araba biraz yuruyecekmis gibi olabilir. el frenine oturdugunun gostergesidir.
vitesi p’ye al.
motoru kapat.
  • alperz  (02.05.22 10:23:56) 
Tam otomatikler için de bu şekilde mi yapmak lazım. Cvr şanzıman xtronic


  • condom kurşunu  (02.05.22 13:11:27) 
düzlüklerde, yani aracın yükü bir yöne öne arkaya doğru değil de yere doğru iken cart diye p'ye alabilirsiniz, bunun bir zararı olmaz.

ama yokuşlarda söylendiği gibi yükü şanzımana değil frenlere verirseniz şanzımanı daha uzun süre sıkıntısız kullanırsınız.

sadece otomatik vites için değil, manuel vitesliler için de yapın aynısını. o kadar pahalı olmasa da onunki de şanzıman.

otomatikte vitesi n'ye alın, el frenini veya elektronik park frenini çekin, elektronik park freninin devreye girdiğine emin olun. freni bırakınca araba bi lönk diye oturacak. yani şanzıman boştayken arabayı frenler tutuyor olacak. ondan sonra tekrar frene basıp p'ye alın.

manuelde de yapın aynısını. vitesi boşa alın. el frenini çekip freni bırakın, lönk diye oturunca yokuş yukarı ise 1'e, yokuş aşağı ise geriye takın.
  • kibritsuyu  (02.05.22 13:19:39 ~ 14:35:30) 
@condom kurşunu

manuellerde bile böyle yapmak lazım.
  • lancelot du lac  (02.05.22 13:41:48) 
Bizden daha kuzeydeki pek çok ülkede (Belçika, Hollanda vb) çok dik yokuş olmadıkça elfreni hiç kullanmayıp, direk P'ye emanet bırakıyorlar.

Onlar pek bilmiyor anlaşılan bu işleri ;)
  • kaptankedi  (02.05.22 14:43:07) 
@kaptankedi

bilseler de vasat bir arabanın şanzıman tamirine 30bin birim para vermedikleri için pek umurlarında olmuyordur. zira bizim tamirine verdiğimiz paraya o arabadan 2-3 tane alıyorlar. arabamı sıfır alıp 3 yaşında değiştirebilecek olsam ben de sallamam uzun vadede olacakları.

senin mantıkla otomobilin kitapçığına bile yazdıklarına göre üreten mühendis, kuzeyli arkadaşlar kadar yetkin değil demek ki.
  • lancelot du lac  (02.05.22 19:49:52 ~ 03.05.22 00:39:09) 
Konu aslında sadece yokuşta ve eğimli parklarda gerekli, düz yolda buna ihtiyaç yok.

Dikkat edilmediğinde de öyle şanzımanı komple bozup atan bir durum değil ama yine de masraflı bir sorun olur, park kilidini kırar ya da yalama yaparsanız şanzımanın açılıp bunun değişmesi gerekir ki ne gerek var!

Konunun müsebbibi zımbırtı şu;

www.google.com

Sıralamayı en güzel @alperz yazmış, çünkü bunu tarif edenler genelde el freni çektikten sonra ayak freni pedalını bırakmayı yazmayı/söylemeyi atlıyorlar. Bu seferde bir işe yaramıyor bu işlem.

dur.
ayak frendeyken n’ye al.
el frenini cek.
frenden ayagini cek. araba biraz yuruyecekmis gibi olabilir. el frenine oturdugunun gostergesidir.
vitesi p’ye al.
motoru kapat.
  • John Bloor  (05.05.22 12:58:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.