[]

Province ile City arasındaki fark?

Avrupa'ya yurtdışına geziye giderken, oradan nereye gidebilirim baktığım oluyor. Wikipedia'dan araştırırken denk geliyorum province ile city kavramlarıyla. Province, sanırım city'den daha büyük, yönetim olarak geçiyor.

Bununla birlikte province'in karşılığı Türkiye'de yok.


 
province il, city şehir.

birinin resmi, diğerinin genel bir anlamı var.
  • sir gawain  (01.05.22 17:35:46) 
Sir gawain'in dediğini biraz açayım;

Province bir ülkenin idari bölümlerine verilen bir adlandırma. Örneğin Türkiye şehir bazında bir bölümlendirme uyguladığı için bizim şehirlerimiz (daha doğrusu illerimiz) aynı zamanda province ile eş anlamlı oluyor. Bu yüzden bizde öne çıkan bir karşılığı yok.

Buna kafanızda anlam vermek için İstanbul ve Çatalca'yı düşünebilirsiniz. Çatalca esasen İstanbul'a yakın olan küçük bir şehir ancak idari olarak İstanbul sayılıyor. Bu İstanbul'un province olan yönünü yansıtıyor.

ABD eyaletlere bölünmüş bir devlet olduğu için eyaletler province konumunda oluyor. Böylece şehirlerden ayrışmış oluyor.

Şehirler organik yapılardır, çoğu zaman tarihleri, ülkelerinin tarihlerinden daha eskiye gider, örneğin İstanbul Türkiye'den daha eski bir şehirdir. Province ise ülkelerin yasal bölümlendirmeleridir. Bir şehir komple bir province olarak ayrılabilir ya da bir province birkaç şehri kapsayabilir. Temel olarak devlet sınırlarından sonra gelen en geniş yerel yönetim bölgeleridir. Bu bizde il demekken başkasında eyalet olabilir.

Şehirleri semt, province kavramını ise mahalle olarak düşünebilirsiniz.
  • akhenaten  (01.05.22 17:43:41 ~ 18:11:08) 
Hani birisine mesela "Erzurumluyum" dediğinde "içinden mi?" diye soruyorlar ya. İşte o içinden kısmı city, Erzurum'un kendisi de province oluyor bu sistemde :)


  • mantheman  (01.05.22 18:12:23) 
Kanada için Province=Eyalet.


  • d max  (26.05.22 13:54:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.