[]

Cenabetlik ve oruç

Şöyle bi şey okudum ve çok garip geldi: kurul.diyanet.gov.tr

Cenabetken hiçbir ibadet yapılamazken nasıl oruç tutulabiliyor? Bunun günahı sadece normal zamanda cenabet gezmekle aynıymış. İlginç değil mi bu?


 
Cenabetlik oruca engel değildir. Bu diyanetle alakalı bir durum değil.
Orucun şartları belli: belirli süreler içerisinde yeme-içme-cinsel ilişkiden uzak durmak. cünüp olma hali ise namaza engeldir, çünkü abdestli olmak gerekir. ikisi farklı şeyler. orucun şartları arasında "abdestli olmak" yok yani.

bazı kaynaklarda bu durum "bir vakit namaz süresini cenabet iken geçirmemek" olarak yazılır, çünkü oruç tutan kişinin namaz da kılmaya niyetlendiği kabul edilir.

bunu şöyle düşünün: akşam alkol alıyorsunuz, gün boyu namaz kılmıyorsunuz, ama gündüz oruç tutuyorsunuz. olur mu? olur. başka günahlar, bağımsız bir ibadetin sevabını etkilemez. "ya hep ya hiç" diye bir düşünce sistemi bizim yapımızda var, ramazanda alkol kullanmanın daha günah olduğunu, ya da "madem başörtülü, erkek arkadaşı da olmayacak" görüşünü biz kendimiz oluşturuyoruz.

hasılı, itibar ediniz. bunun dışında "orucun bir farzı da abdestli olmaktır" diyen insanın kaynak gösteremeyeceğini unutmayınız. diyanetten bağımsız, dinî kurallar böyle çünkü. ha, bu soru-cevaptan "cenabet cenabet gezin" anlamı çıkarılmaz, onu yazmaya gerek duymuyorum zaten. cevap bir tavsiye değil, orucun farzlarıyla alakalı, ilmî bir cevap çünkü.

sevgi dolu yarınlar diliyorum.
  • lovemyself  (01.05.22 03:06:09) 
İngilizce kaynaklardan araştırdım onların da hepsi diyanetle uyumlu. Gerçekten gusül almadan oruç tutuluyormuş. Şaşkınım, cevaplar için teşekkürler.


  • mg3929  (01.05.22 03:20:04) 
şöyle düşün adam öldürmek de günah ama oruç bozmuyo. o başka bir şey.
cenabet olarak oruca başlamak orucu bozmaz.
fakat masturbasyon veya seks ile cünup olunca bozuluyor.
  • jelly bear  (01.05.22 04:07:18) 
Bu meseleler sadece diyanetle ilgili değil.
Onlar da dinin kaynaklarına göre açıklama yapıyorlar.
Diyanetten önce de bir çok fıkıh kitabında bu hususlar mevcuttur.

Oruçta vücuda giren, abdestte ise vücuttan çıkanlar bozar genel kaidedir.
dikkat edilirse cünuplük oruçlu olmaya engel değil ama oruçluyken kişinin "kendi iradesiyle" yaptığı elle tatmin sonucu meni çıkması orucu bozar.
(Uykuda ihtilam olmak ise orucu bozmuyor)

Cünüplük hali de asla bir namaz vaktini geçmemelidir.
  • Erva  (01.05.22 04:08:08) 
E kadınlar neden regliyken tutamıyor o zaman? Regli olduğunda abdestsiz oluyorlar. O yüzden namaz da kılamıyorlar, oruç da tutamıyorlar. O zaman oruç tutamamalarının başka nedeni mi var?


  • zimbirik  (01.05.22 04:09:43) 
@eksiduyuruhesabim
başlanıyor, orucun şartlarıyla alakası yok.

@zimbirik
güzel soru yanlış kıyas, abdestle alakası yok, öyle olması emredildiği için öyle. niye yanlış kıyas: uzun yola(sefer) çıkınca da halin kuvvetin yerinde oluyor ama farz namazları 2 rekata düşürmek zorundasın. hayır ben iyi hissediyorum tam kılacağım diyemiyorsun, o farz senden düşüyor, ruhsat değil yani zorunluluk.
  • comp  (01.05.22 13:38:20 ~ 13:41:55) 
kadınlar regl iken tutamaz diye bir şey yok aslında
tutmayabilir var

  • mantık  (01.05.22 14:44:17) 
@zimbirik ayrıca bunun hikmetleri vardır. En temelde kaynaklara bakmak lazım.

Yine burada dikkati çeken ise kadın regl halindeyken her istediği an o özel halden kurtulmak için boy abdesti alamayacağı.

Eerkek için ise böyle bir durum yok.
  • Erva  (01.05.22 16:16:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.