[]

Kiraya ara dönemde zam yapılırsa

Merhaba,

2100 tl kira veriyorum,12 yıldır kiracıyım. Ocak ayında ev sahibim kirayı az bulduğu için bana 3 Ay içinde çıkın gibi saçma bir söylemle geldi. Daha once de bu konu ile ilgili duyuruda soru sormustum. Kendisine haklarimi ogrenip ona gore cikarim dedim, 3 Ay süreniz var çıkın diye yazdi ve hiç cevap vermedim. Sonrasında ekim ayina kadar cikaramayacagini anladı sanırım ki bir iki ay sonra 2500 yapalim ekime kadar oturun dedi. Evi satacagini bana Ekim sonrası da 6 Ay verebileceğini falan söyledi. Yeni kiraya cikamayacagim için ve bu süreçte kira fiyatları da çok arttığı için, ev sahibinin de gonlu olsun diyerek orta yolu bulmak için 6 Ay 2100 6 Ay 2500 olsun o zaman dedim.

Şimdi benim sorum Ekim ayında artış olurken 2500 üzerinden mi artış olacak? Yoksa ortalaması 2300 üzerinden mi olur?

Yani bunun hukuki boyutu nedir?

Ona göre bu ara donemde artış yapacagim ya da yapmayacağım. Yapmazsam ekimde evden çıkışı garantilemiş olurum tabii ama bilemiyorum ne yapmalıyım? Ekimdeki tufe bu gidişle yüzde 50yi bulur :/

 
5 yıldan uzun süredir aynı evdeyseniz ev sahibinin civardaki rayiç kadar zam yapma hakkı var. Yani üst kat 3000 alt kat 3000 (hepsi aynı metrekare olan evler diyelim) kira veriyorsa ev sahibi sizin kirayı da 3000 e çekebilir.


  • rentts  (30.04.22 18:44:16) 
12 yıllık kiracıya 3 ay içinde çıkın demek büyük terbiyesizlikmiş. Sanırım Ekim ayı sözleşme başlangıç ayı. En son zam ne zaman yapıldı bilmiyorum örneğin Ekim'de hiç zam yapılmadı ve sonrasında ilk 6 ay 2100, sonraki 6 ay 2500 olarak anlaştıysanız, yeni kira 2500 olduğu için Ekim ayında bu miktar üzerinden zam olur bence. Ama adamın yaptığı büyük terbiyesizlik. Evi satıyorsa satsın, kiracı meselesi yeni sahibini ilgilendirir. Evi satıyor diye size lütuf gibi süre vermesi gerekmez. Bence zam falan yapmayın isteyen dava ile uğraşıp çıkartsın. Sonunda davayı kaybedip evden çıksanız dahi, büyük ihtimalle daha az zarar görürsünüz.


  • bayc  (01.05.22 00:33:17) 
sadece tefe ve tüfeye göre zam yapabilir ama şu sıralar tefe ve tüfe de az açıklanmıyor. bakın senelik tüfeye o zamdan hariç zam istiyorsa hiç birşekilde çıkartamaz evi satmadığı sürece satabilecğeinide sanmıyorum mahkemelik olsanız dahi siz haklısınız. fakat tefe tüfeyi kabul etmezseniz 2 adet noterden ihtar çekerek 3. ay sizi çıkartabilir.


  • dakota sequoyah  (01.05.22 05:05:31) 
Ekim ayında tufeye gore zam yaptım zaten o zaman 2100 normaldi, ocak sonrası bir sonraki Ekim için daha çok olur demeye, evi satacağım demeye başladı. Ben de o zaman konuşurduk bu ne şimdi deyince çıkın o zaman evden 3 Ay içinde dedi. Ama hukuken ben haklı olduğum için iki ay sonra ara zam yapalım ben ev satılsa da size süre veririm vs gibi söylemlerle 2500e çıkarmak istedi. Ben de o ara ev arayışına girmek istemediğim için 6 Ay 2500 olsun o zaman gibi bir şeyle tamam dedim.

Ama ekimdeki artış 2500den olsun istemiyorum. Kendisi ile bu konuda da anlatabileceğim zannetmiyorum. O yüzden 2500 yapmadan devam edip ekimde çıkmayı göze almalı mıyım bilemiyorum.

Evi satın almayı da düşünüyoruz, ancak 2 Ay önce söylediği tutardan daha fazla söyleyecek buna da eminim.

Kararsız kaldım çok:/
  • bekle bekle nereye kadar  (01.05.22 10:12:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.