[]

cok unlu birine benzeyen kisiyle reklam cekmek ve telif olayi??

cok unlu bir mankene benzeyen birinin fotolarini cekip billboard'larda kullansak telif ya da dava konusu olabilir mi bu?

herhangi bir yerde bu unlu kisinin adi gecmeyecek.


 
Niye olsun ki? Ünlüler yüzlerinin şeklinin telif haklarına sahip değiller, hali hazırda çekilmiş fotoğraflarının kullanılması sorun olur. Aynı zamanda dijital ortamda yaratılmış bir imaj problem yaratabilir. Fotoğrafını kullandığınız kişinin gerçek olduğunu ispatlayabiliyorsanız ve bir dava açılması durumunda o kişi gelip "falanca kişi değil, billboarddaki benim" diye ifade verebilecekse hiçbir sıkıntı olamaz.


  • mantheman  (29.04.22 17:48:26) 
hayır ama benzeyen kişinin reklamında olduğu bir sektör ise, reklamda benziyor ise dava açılabilir ve problem oluşabilir.

mesela kıvanç tatlıtuğ'a çok benzeyen birini siyah diye bir kot reklamında oynatırlarsa problem olur. gibi gibi
  • avatar is back  (29.04.22 18:20:16) 
çok benziyorsa photoshop kullanmadan orjinal resimler üzerinden gidersin
şikayet gelirse ispatı kolay olur

  • mantık  (29.04.22 18:55:04) 
hiçbir şey olmaz. doğrudan başka birinin fotoğrafını kullanmadığınız müddetçe problem olmaz


  • paintov  (29.04.22 19:52:01) 
Ülker zamanında reklamlarda Cem Yılmaz'a çok benzeyen bir adamı oynatmıştı, gerçek Cem Ülker'i mahkemeye verdi reklamı yayından kaldırttı. Haberler ve yayından kaldırılan reklam hala google'da bulunabilir. Yani gayet de oluyor. Tabii şimdi kanun değiştiyse bilemem.


  • 15 yildir okurum da simdi ne yazacagim  (29.04.22 19:53:31) 
işte o reklam dsf
www.youtube.com
altına cem yılmaz yazmışlar bir de
  • mantık  (30.04.22 17:20:28) 
@15 yildir okurum da simdi ne yazacagim, o reklamın olayı zaten oynattıkları adamın Cem Yılmaz'a benziyor olmasıydı. Cem Yılmaz gibi tarz yapmış bir adam arabada kadını güldürüyor ama aslında kadın pazarladıkları ürünü içtiği için gülüyor ve içtiği şey bitince adamın Cem Yılmaz olmadığını farkedip gülmeyi kesiyordu. Yani oynattıkları adam bir ünlüye benzemiyor, reklam hali hazırda ünlü birisinin taklidini yapıyor.

Sen burada mesela Kıvanç Tatlıtuğ'ya benzeyen bir adamı bir reklamında oynatacaksın, yakışıklı diye. Kıvanç gelip "bu adam da benim gibi yakışıklı, kaldırın bunu" diye dava açamaz. İnsan oğlu çift yaratılmış, herkesin bir benzeri var neredeyse, sana benzeyen biri ünlü oldu diye medya alanında iş yapamayacak mısın?
  • mantheman  (30.04.22 20:17:14) 
O ünlüyü andırmaması ve onun karakteristik özelliklerine, oynadığı bir role, mesleğine vs referans olmaması lazım.

Atıyorum cristiano ronaldo'ya benzeyen bir adamı aldın. Futbol forması giydirdin (manchester olmasa bile), ronaldo diyebilir ki bana referans var burada. Ama o adamı aldın supermarket reklamında kasiyer olarak kullandın. Bir şey diyemez kolay kolay.

Ama gittin digiturk lig tv reklamında oynattın. Maç izleyen sıradan adam olarak. Yine telif olabilir.

Çok ince ayrımlar söz konusu burada. Risk her zaman var bu işlerde. O yüzden reklam çekiminin prodüktörüne danışın. Hatta prodüksiyon şirketinden bu konuyla ilgili sorun olmayacağına dair bir yazı bile isteyebilirsiniz:)
  • anten  (01.05.22 19:00:10 ~ 19:00:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.