[]

ryan adında zenci olmasının nesi garip?

stephen curry'nin kızının adı ryan'mış. twitin altında amerikalılar ilk defa ryan adında zenci duydum, hiç zenci ryan duymamıştım falan yazmışlar. olay ne? neden zenci ryan olmuyor bilen var mı?




 
ryan donk
ryan babel ???

  • tantunisultansuleyman  (28.04.22 08:56:09) 
he yav valla donkla babel var. ryan'a niye şaşırmış ki bunlar?


  • birmilyonunvarmi  (28.04.22 09:04:28) 
zenciden ziyade kız olması daha değişik geldi bana.

ryan ibranice küçük kral demekmiş, şimdi baktım. hristiyan kültüründe "white boy" ismi olarak yerleşmiş olabilir. çünkü baktığın zaman çok değil bundan 60-70 yıl önce bile siyahilerin hakları sözde özgür olmalarına rağmen fazlasıyla kısıtlıydı. belli isimlerin belli zümrelerce tercih ediliyor olması bu tarz kalıpların yerleşmesine yol açmış olabilir. şey gibi hani örneğin emekli bir amcanın adı kâzım olduğunda garipsemiyoruz (rip kazım ulutaş dede, yattığın yerde wifi incitmesin) ama birinci sınıfa giden bir kâzım görsek tuhaf buluruz... yahut eymen, aleyna gibi isimleri genelde nasıl tanımlayacağımı aslında bilemediğim "yeni nesil dinibütün" aileler tercih eder; dindar bir ailenin çocuğuna taylan adını verdiğini pek duymayız.

bence biraz onun gibi bir şey. öyle çok tuhaf olduğundan değil de kültürde yerleşmiş kalıplardan dolayı, stereotype dedikleri mevzu. ekşi'de çok güldüğüm bir entry var mesela marcus rashford başlığında, "nba'de tutunamayıp tbl'ye gelmiş kısa forvet ismi var çocukta ama halbuki futbolcu" gibisinden. o kadar iyi oturuyor ki gerçekten okuyunca kahkaha atmıştım. yoksa marcus rashford diye futbolcu olmaz şeklinde kaide mi var? yok. ama bu ismi duyunca insan cidden basketbolcu düşünüyor.

bu tabii ki tamamen şahsi görüşüm, belki alakası bile yoktur bilmiyorum ama işte zenci dediğin jamal olur eğer nijeryalıysa passion, fashion, bright filan gibi değişik isimleri olur; ryan'mış elizabeth'miş filan bunlar white boy/girl ismidir.
  • der meister  (28.04.22 09:12:18 ~ 09:14:58) 
Ryan dini olmayan milli bir isim, irlanda kökenli.

Dini isimler genel kullanıma sahip, örneğin david, josef, michael vs. Hatta bunların türkçe karşılıkları bile var davut, yusuf ve mikail gibi.

Ancak siyahi bir ryan beyaz türk bir botan ya da baver gibi. Ya da kürtler görkem, gökçe gibi orjinal türkçe isimleri kullanmaz çok, art niyet olmasına gerek yok kültürde yok bunlar.

Haliyle şaşkınlık yaratabiliyor, çünkü alışılmadık.
  • akhenaten  (28.04.22 09:22:55) 
Kızın adının Ryan olmasından dolayı bir espri olabilir. Hani Ryan kız için o kadar tuhaf bir isim ki ona değil de zenci olmasına dikkat çekiyorlar şeklinde.


  • mantheman  (28.04.22 14:06:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.