[]

Yeni işe girdim kafam karışık

Merhaba arkadaşlar. Yeni işe girdim bir ay kadar oluyor. Pozisyon insan kaynakları müdürü. Şirket iki yaşında. Büyük bir Alman firmasının taşeron işlerini yapıyor. Aslında kafam çok karışık nerden başlayacağımı bilmiyorum. Alman firmasında çalışan biri çalıştığım şirket sahibinin tanıdığı. Ve birkaç üniversite hocası ile de çalışıyor bu Alman firması. Hocalar ve ve bu Alman şirketinde çalışan kişi projeler kapsamında işleri bazı taşeron firmalara veriyorlarken, biz bir tanıdığa taşeron şirket kurduralım ve ekipman kiralama işlerini o şirket üzerinden yapalım, böylece başka bir taşeronun kazanacağı parayı da biz kazanalım aramızda bölüşürüz gibi bir durum olmuş ve çalıştığım şirket bu şekilde kurulmuş anladığım kadarıyla.
Başta da söylemiştim işe girdiğim şirket bu Alman firmanın taşeronu ve limited. Şirket vergiden kısmak için yasaya uygun bi şekilde gerçek olarak araç kiralıyor. Başka giderler de gösteriyor falan..Ama gerçek hepsi.
Asıl sorum ilerde bu şirket vergi veya başka herhangi bir konuda sıkıntı yaşar mı? Eğer yaşarsa bu durumda herhangi bir zarar görür müyüm?
Not: şirket kelimesini çok kullanmışım ama başka türlü anlatamadım.

 
Hukukcu degilim de senin sorumlulugun olmayan, altina imzani atmadigin bir uygulamadan suclu bulunmazsin bence.


  • hot potato  (27.04.22 07:51:02) 
Aslında mali müşavir bi arkadaşıma da sordum, yapamazlar da eğer vergi kaçırsalar dahi senlik bi durum söz konusu değil dedi ama bilemiyorum..


  • dakota  (27.04.22 07:58:13) 
pratikte bir şey çıkmaz, endişelenme. çok zorlama bir kararla işin ticari büyüklüğüyle orantılı harcama yapılmadığı için vergi ziyaı iddia edilebilir ama risk bile yok burada benim gördüğüm.


  • gabe h coud  (27.04.22 09:19:58) 
  • arpaci kumrusu  (27.04.22 09:26:26) 
imza yetkiniz var mı? varsa yetkinizin sınırları ölçüsünde attığınız her imzadan sorumlusunuz.
imza sirkülerinde nelere yetkiniz olduğuna iyi bakın.

imza yetkiniz yoksa bir şey olmaz.
  • benaslinda  (27.04.22 09:47:20) 
çoğu firma böyle kurulmuyor mu zaten, sorun nerede anlamadım. mesela x holding, araç kiralama firması, ekipman kiralama, personel kiralama amaçlı ik firması kurar..vs


  • tiny penny  (27.04.22 10:12:25) 
Burada sıkıntı yazdığınızdan anladığım kadarı ile Alman şirketinde çalışan kişinin taşeronun kazancına ortak olması. Taşeronun biri bu oluşumu fark edip de çalışanı Alman firmaya ihbar ederse muhtemelen Alman firma sizden mal almayı keser, çalışanı da işten çıkartır. Bu da sizin firmayı muhtemelen batırır ama IK müdürü olarak özel bir risk altında değilsiniz.


  • SiyamkedisiZorro  (27.04.22 14:27:32) 
Aynen öyle. Alaman firma bunlar bizim paramızı yüksek gider gösterip olması gerekenden çok alıyorlar diyebilir.
İkinci çekincem ise çalıştığım şirket vergiden baya bi kısıyor neredeyse KDV hariç vergi ödemiyor. Rakamlar da biraz yüksek yan.

  • dakota  (27.04.22 17:34:49) 
Gayet normal. İş böyle yapılır. Korkacak birşey yok. Sen gözünü aç bu abilerle daha sıkı ol birşeyler kapmaya çalış. Yürür gidersin sen de. Mevzuata fln ters bir durum yok. Ahlaki olarak da terslik yok.


  • hepbiarayisicinde  (28.04.22 02:10:55) 
Ahlaki olarak terslik var tabii. Çok basit bir sorunun cevabı bunu ortaya çıkartır, Alman firması bu firmanın karından kendi çalışanının pay alacağını bilse sıkıntı olur mu, olmaz mı? B"ir sürü firma bunu yapıyor, işler böyle yürür" demek bunu ahlaklı yapmıyor.


  • SiyamkedisiZorro  (28.04.22 14:36:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.