[]

Bebekte İnatçı Pişik

Kızımız henüz bir aylık. Bu bir ayın maalesef son iki haftasını ciddi bir pişik sorunuyla geçirdik. Yer yer açık yaraların oluştuğu ileri bir pişikten bahsediyorum. Pişik ve bebek hijyeni hakkında temel her şeyi biliyoruz. Altını ıslak tutmuyoruz, altında bez bekletmiyoruz, mümkün olan her anda havalandırıyoruz, ıslak mendil kullanmıyoruz, temiz su ve bebek pamuğu kullanıyoruz, silmek yerine yıkamak, kaliteli bezlere geçiş yapmak, çinko içerikli pişik önleyici kremler vs vs vs her şeyi uyguluyoruz.

Pişik kötüleşince doktor travazol önerdi, önce beş gün travazol kullandık. Geriledi fakat nüksetti. Doktor bu kez fucicort yazdı ve çarşamba gününe kadar fucicort ve hametan kullanacağız. Bu ilaçların çocuklarda kullanımı da tartışmalı, biliyoruz, fakat konu bu değil.

Vaziyet şöyle bir kısır döngüden ibaret. Birincisi, çok fazla kaka ve çiş yapan bir bebek. Kakası da sık sık sulu olabiliyor. Bu sebeple poposu olağan bir bebek poposuna göre fazla asidik bir ortama maruz kalıyor. İkincisi, kızımız çıplak kalmaktan hiç hoşlanmıyor, bu sebeple her alt değiştirme bir krize dönüşüyor. Devamlı ağlıyor, ağladıkça ıkınıyor, ıkındıkça kakasını ve çişini yapıyor. Tekrar temizliyoruz, tekrar kuruluyoruz, tekrar ilaç sürüyoruz, bu süreçte devamlı ağladığı için tekrar kaka yapıyor, çiş yapıyor, tekrar temizliyoruz... Böyle bir döngü sonucunda doğal olarak popoya sürekli bir müdahale oluyor. İlaçlar da yeterince emilemiyor.

Doktor ayrıca prebiyotik damla başlattı. Belki kaka sıklığıyla ilgili bir iyileşme sağlayabilir.

Tahriş olmaması için altını silmek yerine yıkamak işe yarıyor fakat gün içinde o kadar çok kaka ve çiş muharebesi yaşıyoruz ki poposunu yıkaya yıkaya kız üşütme ibareleri göstermeye başladı. Bir de hasta ederiz korkusuyla temiz su ve bebek pamuğuna devam ediyoruz.

Son birkaç gündür tamamen iyileşmeye çok yaklaşmıştı ki poposu yine kıpkırmızı halde bulduk. Bir umut duyuruda çare aramaya geldim. Aman be kardeşim ne kıymetli poposu varmış bebeğin, paragraflar döşemişsin demezsiniz umarım. Ufacık bir bebeğin derdine çare bulamamak çok üzücü. Belki deneyimli anne babalar için kolayca halledilecek bir problemdir, bilemiyorum. Bizim ilk çocuğumuz ve kime sorsak zaten bilinen, herkesin tekrarladığı şeyleri öneriyorlar. Bir ihtimal benzer bir deneyimi olan birine ulaşabilmek umuduyla yazıyorum.

Faydası dokunacağını düşündüğünüz önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

 
Öncelikle geçmiş olsun, bebeğinizin cildi anladığım kadarıyla diğer bebek ciltlerine göre de hassas ve aynı zamanda sindirim sistemi hızlı çalışıyor; dolayısıyla meselenin iki bacağı var. İlk olarak dermatolojik yönden tedbirlerinizi arttırınız; başka bebek doktoru ve dermatolağa gitmek olabilir. İkincisi ise; sindirim sistemi düzenli fonksiyonlarına devam ediyor mu? Bunu da bir bebek doktoruna danışabilirsiniz. Tahmin ediyorum, dediklerimden fazlasını yapmışsınızdır/düşünmüşsünüzdür; fakat benim aklıma gelen en sağlıklı çözüm bu. Durum bebeğinizin cildinin nem oranı, bakteri düzeyi, ph değeriyle ilgili olabileceği gibi alerjik de olabilir; bence en doğrusu tetkiklerinizi yapabilecek ve size güvenilir tavsiye verebilecek işinin uzmanı doktorlarla çalışmaktır.


  • the feel good  (26.04.22 06:12:47) 
merhaba, öncelikle çok geçmiş olsun üzücü bir durum.

belki bebeğinizin cildi veya sindirim sistemiyle ilgili özel bir durum olabilir ama ben nacizane uyguladığım tek yöntemi paylaşmak istedim. 2 cocugum var pişik sorunu yaşamadık doktorumuzun bize tek söylediği, alt temizliği sonrasında poposu tüm kıvrımlarına kadar kurulamadan poposu kupkuru olmadan kapatmayın idi, her zaman bunu uyguladık. ek olarak da hafif kırmızılık yaşanırsa tam kuruladıktan sonra hametan sürdük. belki bunu zaten yapıyorsunuz ama yine de paylaşmak istedim. pişik kremi bariyer krem asla önermiyordu
  • delidiyorum  (26.04.22 08:28:04) 
Öncelikle geçmiş olsun, benzer bir süreci oğlum ishal olduğu zaman yaşadık. Kaka yaptığını anlayamadığımız zamanlarda, altı kirli halde biraz kalınca hemen pişik oluyordu ve o andan sonra hiçbir pişik önleyici krem etki etmiyordu. O süreçten sonra pişiğin mantara döndüğünü söyledi doktorumuz ve travazol verdi; ama 3 gün kullanın dedi. İçinde kortizon olduğu için 3 günden fazla kullanmanızı istemeyiz dedi. 3 günden sonra geçmezse ''trosyd'' ilacına dönün dedi. Bir danışın isterseniz yine de doktorunuza.
Geçmiş olsun tekrardan.

  • tekel200001  (26.04.22 09:06:03) 
merhaba, çok geçmiş olsun öncelikle. yavrunuzun poposu tabi ki çok kıymetli, sayfalarca yazın hocam ne olacak.

the feel good'un önerilerine çok katılıyorum. çocuk sahibi değilim ama bir arkadaşımın başından benzer bir durum geçmişti. yıpratıcı bir tetkik süreci sonucu bebeğin alerjik bir bebek olduğu ortaya çıkmıştı ve anne beslenmesini düzeltip alerjen tüm gıdaları kestikten sonra ancak bu inatçı pişikte tam iyileşme gerçekleşmişti diye hatırlıyorum. bebek emiyorsa belki annenin beslenmesine de yakından bakmak gerekiyor olabilir, aklınızda bulunsun diye söyledim.
  • evde liyakat kalmamis  (26.04.22 10:52:12) 
geçmiş olsun.

emziren anne asidik beslenmeyi bırakmalı. yani domates tarzı asiditesi olan meyve sebzeyi yememeli. bebek alerjik olabilir. ciltleri doğal olarak çok hassas.
  • mikahakkinen  (26.04.22 17:12:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.