[]

Sokak kedisini sahiplenmek istiyorum

İtfaiye istasyonumuzda baktığımız bir kara kedicik var. Geçenlerde 4 tane kedi doğurdu( yaklaşık 1 ay önce)
Şimdi sorularımı sorayım. Yavruları olan bir kediyi sahiplenmek sıkıntı olur mu?

1) Yavrularından ayırmak daha doğrusu yavrularını emzirmeyi ve onlara bakmayı bıraktığında almayı düşünüyorum.
2) sokağa adapte olmuş bir kedi. Bizim istasyonumuzda yatıyor sonuçta ama özgür yinede. Böyle bir kedinin ev ortamına adapte olması sıkıntılı olur mu? Hayvan strese girer mi?
3) sokaktan sahiplenilecek kedi için neler yapılır? Parazit aşıları,temizliği, hastalık kontrolleri vs. neler yaptırmam lazım?
4) tuvalet eğitimi var mı?
5) dişi kediyi kısırlaştırmak şart mı?
6) vardiyalı çalışıyorum evde 1 gün boyunca olmuyorum hayvan 24 saat boyunca sıkıntı çeker mi?

Çok fazla soru oldu ama cevaplarsanız sevinirim

 
Bu konuları bilenler bir şey yazmadığı için cevap veriyorum.
1- Ne güzel, doğru düşünmüşsünüz.
2- Büyük ihtimalle sorun oluyordur. Kesin bir şekilde bilemiyoruz sanırım. Bir itfaiyeciyi muhasebe ofisinde çalıştırsak sıkılır mı? Büyük ihtimalle sıkılır, ama sıkılmayan itfaiyeciler de vardır :)
3- Veterinere gidince o zaten gerekli şeyleri söyleyecektir. Saydıklarınız dışında bir şey yok sanırım.
4- Kediler zaten kuma yapmayı tercih ediyor. Yoksa bile çok kısa sürede öğreniyorlar
5- Hem kedinin gereksiz yükselmelerini engellemek için iyi olur, hem de 4 yavru daha doğurmasını istemezsiniz. Yavru da doğurmayacaksa yaşamasın o hormonal iniş çıkışları.
6- 1 gün boyunca yalnız kalması sıkıntı olmaz genelde. Sizin hayatınıza adapte olacaktır. 24 saat yalnız kalacak ama sonra 48 saat beraber olacaksınız diye düşünüyorum sonuçta.

Benden de soru;
Neden yavrulardan birini sahiplenmeyi düşünmüyorsunuz?
Sonuçta kara kedicik sokakta yaşamayı öğrenmiş, başarmış bir kedi. Yavrular belki de beceremeyecekler. Onlardan birini kurtarmış olursunuz. Ayrıca hem çok şirin olurlar hem de ev hayatına uyum sağlama konusunda daha az sıkıntı çekersiniz. Hatta iki yavru olursa siz evde yokken birbirleriyle takılır, sizin olmadığınız zamanları daha mutlu geçirirler.
  • michael_knight  (26.04.22 00:52:51) 
1-dişi kediler yaklaşık 2 aylık olduğunda yavruları kendinden uzaklaştırır, bu dönemden sonra alabilirsiniz. sütten kesilme zamanı biraz erken.

2- tamamen kedinin karakteri, alın deneyin bir hafta evden çıkmak isterse nasıl olsa sokağı biliyor geri dönmesi sorun olmaz.

3- veteriner hepsini yapacak, aşı, iç-dış parazit.

4- tuvaleti çok çabuk öğrenir. hatta hiç bir kedimize öğretmedik. içgüdüsel olarak biliyor.

5- kısırlaştırmanız iyi olur yoksa her yıl 2 defa kızgınlığa girerek kaçmak isteyecek.

6- gene hayvanın huyuna bağlı 24 saat uzun bir süre değil. çok yalnız kalacaksa iyi anlaşan iki kedi, belki yavrulardan biriyle beraber almak daha mantıklı olabilir.
  • orpheus  (26.04.22 01:52:04) 
2. Ayda alınabilir

Kuma aşırı çabuk alışır (benim sokaktan 2 yaşında aldığım kedi kumu koydugum anda kuma gitti)

Veterinere götürün, o zaten iç dış parazitle başlayıp karma aşı ile devam edecek. İç dış parazit prtalaması 3 ay karma aşıyı yılda 1 gibi düşünebilirsiniz.

Genelde eve hızlı adapte oluyorlar. Bizimki 1,5 yıldır hala yeni yerler keşfediyor ve aşırı mutlu.

Kısırlaştırma aynı zamanda saglıgı için de faydalı,önrünü de uzattıpını duymuştum.

24 saat her kedi yalnız kalabilir. Yeterli mama su ve temiz bir tuvalet ile.
  • haksizfil  (26.04.22 08:59:00) 
Ben de sokaktan kedi sahiplendim (gibi, ben giriş katında olduğum için istediği zaman girip çıkabiliyor). Benimki biraz daha yavaş adapte oldu, mesela ilk bir ay sandalyeden inmedi sonra yavaş yavaş salonu ve diğer odaları keşfetmeye başladı. Şimdi 1 yıldan fazla oldu ve benimle uyuyor. Hemen adapte olamazsa, en başta size çok güvenmezse hemen moralinizi bozmayın. Kedi sizin ona zarar vermeyeceğinizi anlayınca daha rahat davranmaya başlayacaktır ama bunun süresi zaman alabiliyor. Ben de kısırlaştırmanızı ve aşılarını düzenli yaptırmayı tavsiye ediyorum. İlk kontrolden sonra iç ve dış parazit aşılarını siz de alıp evde yapabilirsiniz. Tuvalet konusunda benimki de 4-5 yaşındaymış veterinerin dediğine göre ben kumu koyduğum zaman direk oraya yaptı. Gerçi ben tuvalet almayı biraz geciktirdim sonra eve tuvaletini yapmaya başladığı zaman aldım ve tuvaletini yaptığı yere koydum. Bir de her sabah ilk işim temizlemek oluyor. Sıkılmak konusunda kediden kediye değişiyor. Benimki evde uzun süre yalnız kalınca ben eve döndüğümden hemen dışarı çıkmak istiyor mesela. Ama evde ona oynayabileceği alanlar ve mesela camdan dışarıyı izleyebileceği yerler yaratırsanız daha az sıkılır.


  • peki madem  (26.04.22 10:10:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.