[]

Webb teleskopunun soğutulması

Merhaba arkadaşlar,
Şu sitede okudum ama anlamadım.

gizmodo.com

Teleskobun soğumasının atomlarla alakası nedir?
Bir de uzayda neden soğutmak büyük bir iş gibi anlatılmış?

 
Sıcaklığı düşürerek atomların hareketlerini en aza indiriyorlar. Bu şekilde dedektörler daha sağlıklı çalışıyor.

Büyük iş çünkü çok düşük bir sıcaklık.
  • dissendium  (25.04.22 20:57:10) 
Sıcaklık dediğimiz şeyi atomların titreşmesiyle açıklayabiliyoruz ve bu titreşimin en düşük olduğu mutlak sıfırı, -273.15 derece gibi bir seviyede ölçebiliyoruz.

JW için bu titreşim ne kadar az olursa, sıcaklık ne kadar düşük olursa o kadar iyi performans veriyor denmiş. Benim yorumum, uzayda çevrenizde sizi saran bir madde olmadığı için ısı iletimi çok yavaş oluyor. Sıcaklığı mutlak sıfır seviyelerine düşürmek de çok zaman alıyor.
  • archmage mahmut  (25.04.22 21:03:18) 
teleskop kızılötesi uyarılara cevap verdiği için tüm ölçme işlemi radyasyonun fonksiyonu radyasyonda sıcaklığın 4. kuvveti ile orantılı.

yani ne kadar soğuk olursa en uzak noktadaki sıcaklık değişimini algılamada ve ölçmede o kadar hassas olacak

bu tabi benim yorumum.
  • duyurukullanıcısı  (25.04.22 21:19:43) 
CCD sensörün kendisi çalışırken ısı üretiyor ve ısı = termal gürültü. fotoğraf makinasında gece isoyu sona dayayınca resim kumlu çıkar işte bunun sebebi o termal gürültüdür.

bu yüzden astofotoğrafçılıkta olabildiğince az termal gürültü ve kazanç istenir. james webb görünür ışığın daha altında kızılötesi yani termal bandlarda çalışıyor.

soğutma sistemi ve güneş kalkanları hakkında şu videoyu izleyebilirsin.

www.youtube.com
  • orpheus  (26.04.22 01:57:29 ~ 01:58:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.