[]

ev satmak için uygun zaman mı?

ev fiyatlarının ve kiralarının uçuşa geçtiği, "kirada olana allah sabır versin" denilen böyle bir zamanda iş kurmak için nakit gerektiğinden, şu an piyasası 3-4 milyon arası olan oturduğum dairemi satıp satmama konusunda kararsız kaldım.

sizce bir kaç sene içinde işten elde edeceğim kâr oranı evin gelecekteki ederinin altında kalır mı? hayır evimden de memnunum. en az 2 yıl kiracı olarak kalmak kaydıyla mı satsam, var mı böyle bir satış sözleşmesi? ne yapacağımı bilemedim.

fikir verirseniz sevinirim.

 
Sakın oturduğunuz evi satmayın.


  • mg3929  (24.04.22 23:13:07) 
yaklaşık 1.5 aydır ev araştırıyorum, baktığım evler 800-1.5m arası, ve evlerde haftalık %5-10 arası artış oluyor, hala da satılıyor. bu fiyat oynaklığı durmadan evi satmak riskli olabilir. tabii kuracağın işte 3 ev parası kazanacak bir fırsatın varsa o ayrı bir konu. bence bu iki durumu karşılaştırman lazım.


  • roket adam  (24.04.22 23:18:13) 
Gaz veriyor gibi olmasın ama, Finansbank'ın sahibi Hüsnü Özyeğin beyefendi Finansbank'ı kurarken evlerini satıp sermaye yaptığını söylemişti. Hayat bazen böyledir. Doğru yerde, doğru riskler alındığında başka bir boyuta doğru yelken açar insan. Her türlü kararınız size şans getirsin. Başarılar. :)


  • skzr  (25.04.22 00:33:52) 
Hüsnü özyeğin koçla, sabancıyla, karamehmetle falan oturup kalkan bi adamdı. Evini satıp sermayesine eklemiş olabilir ama hüsnü özyeğin emin ol elindeki tek evi satıp 3+1e kiraya çıkmadı, kaybetseydi aynı evi tekrar rahatça alabilecek biriydi o zaman da. Öyle tek evi olan adamlar hiçbir zaman banka kurmaya yeltenemedi yani :)


  • mg3929  (25.04.22 00:39:49) 
@mg3929 vallahi eğer Hüsnü beyefendinin kendisi yalan söylemiyorsa tam olarak sizin dediğiniz gibi "evlerini satıp, kiraya çıkmış" Finansbank'ı kurarken. :)


  • skzr  (25.04.22 00:45:12) 
Hatta ve hatta bizzat kendisinin ağzından şöyle bir diyalog var;

*** Finansbank’ı kurarken sermayeniz yok. Her şeyi satmak çok riskli değil miydi?
- Her şeyi sattım. Sermaye bulabileceğim kişiler vardı. Evleri sattım. Kiraya çıktık.

Röportajın tamamını okumak isteyen olursa diye link bırakıyorum. :)
www.finansgundem.com
  • skzr  (25.04.22 00:47:26) 
Dediğimi anlamak istemiyorsunuz. Hüsnü özyeğin o zamanlarda da türkiyedeki sermayeyi yöneten insanlarla ahbaplık ediyordu. Herhangi biri değildi. Finansbank batsaydı hüsnü özyeğin evsiz kalmayacaktı, yine bizim hiçbir zaman yaşayamayacağımız zengin bir hayat yaşamaya devam edecekti aynı özelliklerde bir evde. Bu adamlarla tek mal varlığı 1 ev olan ya da buna yakın olan birini karşılaştıramazsınız.


  • mg3929  (25.04.22 00:53:15) 
önce endeks fonlarına vanguard vti satın alın ve emeklilikte satış verin ayrıca nvda alın 20 yıl tutun ve asla arkadaşlarınızı finans-iş ile karıştırmayın. para bir amaç değildir para sadece hedeflerinize ulaşmak için bir araçtır.


  • aegina  (25.04.22 01:12:12) 
Evi ipotek gösterip kredi çekseniz? Tamamına mı ihtiyacınız var ev değerinin?


  • John Bloor  (25.04.22 09:42:10) 
Husnu ozyegin batsa, bir bankaya genel mudur olur yillik 10 milyon alir.

sizin durumunuz tam sans. Bu isten milyon vurup basari hikayesi olarak dergiye de cikabilirsiniz, tamamen batip hayatiniz boyunca kirada da oturabilirsiniz. Biz hep basariya ulasanlari goruyoruz ( gosteriyorlar )
  • oscar  (25.04.22 09:43:07) 
1. kuracağınız işin gerçekten 3-4 milyon tl sermayeye ihtiyacı var mı?

2. evinizi ipotekletip tl üzerinden banka kredisi çekerek işinizi kurabilir misiniz?

3. 3-4 milyon değerindeki (satış sonrası elinizdeki para) nakitinizin tamamını yatırmak yerine uygun fiyatlı bir ev alıp (başka bir şehirden/bölgeden) kalanı ile işinizi kurup geçinebilirmisiniz? (ikinci ev acil durum parası olarak kalacak aslında, ihtiyaç halinde satılıp sermayeye eklenecek)

4. işinizi kurdunuz hayırlı uğurlu olsun, kumarbaz çıkmazına düşmeyeceğinize eminmisiniz? yani batttınız daha fazla yatırıp daha fazla zarar edecermisniz yoksa bu iş battı, ben çekiliyorum diyebilecek bilinc'e sahipmisiniz veya etrafınızda bu konuda sizi denetleyebilecek birileri var mı?
  • selam  (25.04.22 10:01:34 ~ 10:02:28) 
burada kimse size uygun cevap veremez. oturduğun evi satmak çok riskli bir karar ama yapacağınız işi en iyi siz biliyorsunuz.


  • nuisance  (25.04.22 10:42:24) 
kelepir de pek yoktur ama şöyle 2m civarına bir ev ile takas yapıp eline kalan para ile bir şeyler yapabiliyorsan daha iyi olur. Oturduğun eve sahip olmakta yarar var.
iş kurman için ne kadar lazım bilemiyorum ama fizibiliteni iyi yapıp ufaktan başlamanın, uygun kredi ya da teşvikler bulmanın ya da yatırımcı bulmanın yollarına da bakıyorsundur herhalde diye düşünüyorum.

  • tiny penny  (25.04.22 12:02:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.