[]

trafikte böyle durumlarda ne yapmalıyız?

şimdi ailesinin yanında magandaların saldırıp darp ettiği adamla ilgili entry'leri gördüm, bugün de taze taze başıma trafik magandası denk gelince sormak istedim, doğru davranış nedir?

yer ankara. anadolu bulvarı'nda ostim'den odtü yönünde seyir halindeyim. yolun orta şeridinde sabit ve makul bir hızla ilerliyorum. yani sabit dediğim önümdeki trafiğe göre hızlanıp yavaşlıyorum elbet. yolun ortasında dingildeme, ya da sürat yapma gibi bir durumum yok. önümdekiyle takip mesafemi koruyorum.

o sırada sağ şeridimden suv kullanan maganda arkadaş beni sağlayıp önüme geçme istiyor. benim onu geçirmeme gibi bir hareketim de yok, her zaman gittiğim hızda gitmeye devam ediyorum, gaza basıp hızlanarak geçmesini engellemediğim gibi, frene basıp yavaşlayarak geçmesini de sağlamıyorum. şeridimde dümdüz, aynı hızda gidiyorum. ama bu hıyar, kendi beceriksizliği yüzünden beni sağlayıp geçemiyor, tam önünde, sağ şeritte yavaş giden kamyonete takılıyor, arkamda kalıyor.

az sonra, ben hala orta şeritte aynı şekil giderken arkamdan selektöre başlıyor. sol şerit açık, boş, müsait, buyurup geçebilir. elimi camdan çıkarıp geç işareti yapıyorum. geçmiyor. yanıma gelip benimle aynı hızda kalıp camdan bıdı bıdı bir şeyler söylüyor, ne dediğini de anlamıyorum. elimle "buyur geç işte ne demek istiyorsun anlamıyorum" anlamında el hareketleri yapıyorum. yani öyle sinirli el kol hareketi falan da değil ha. geçiyor, benim şeridime geçip önümde hızını 50 km'ye kadar düşürüyor. koca kamyonların, tırların, otobüslerin epey hızlı gittiği yolun orta şeridinde 50 ile gidiyoruz. sol sinyalimi verip geçeyim diyorum, o da sol sinyal veriyor. sağ sinyalimi verip sağ şeride geçeyim diyorum, o da sinyal veriyor (onun da sinyal verdiğini görünce şerit değiştirmekten vazgeçiyorum zira niyeti belli, geçirmeyecek).

şimdi ben burada ne yapayım, ne yapmalıyım? hızla giden tırların otobüslerin arasında 50 km ile adamın peşine mi takılayım (ki müsait yol olsa yaparım, adam sıkılıp basana kadar da bıkmam, gideriz yavaş yavaş ne olacak).

adamla inatlaşıp basıp geçmeye çalışayım kaza mı olsun?

kenara geçip durayım mı? durursam kesin o da arabadan inip üzerime saldırır.

e gideyim desem gidemiyorum trafiği tehlikeye düşürecek kadar yavaşız. geçeyim desem geçemiyorum, hıyar geçirmiyor. durayım desem gelip saldıracak.

ben ne yaptım? sağ sinyalimi verdim, o mal da verdi. ben sağ şeride geçtim, o da geçti. iyice yavaşladım, o da yavaşladı. adamın sağdaki sapağın hizasını geçmesini bekledim, geçti. hooop aynen sapağa girdim. epey bir yolumu değiştirdim. adam da mecbur kaldı çektirip gitti. lakin ben tekrar aynı yola gelebilmek için belki 5-10 kilometre yolumu uzattım (anadolu bulvarı'ndan odtü yönünde giderken, ankara bulvarı'na kızılay istikametine döndüm. aynı yola çıkabilmek için tekrar sağa girip anadolu bulvarı'nın karşı şeridine çıktım, ileride istanbul yolu kavşağından istanbul'yolu'na çıkıp geri anadolu bulvarı'na indim). sırf gerizekalının biriyle dalaşmamak için, fazladan dünyanın yolunu yaptım.

yani dayak mı yemeliyim, kaza mı yapmalıyım, trafiği tehlikeye mi düşürmeliyim, malın yüzünden gereksiz yere yolumu uzatıp benzin mi yakmalıyım, ne yapmalıyım?

 
Sensin diyip geçicen. Suçlu olmasan da özür diliycen. Çok ruh hastası var trafikte, kornaya bastı diye adam öldürüyorlar. Eşin, çocuğun yanında olur büyük sıkıntı yani. Trafikte kimse ile dalaşmamak lazım.


  • Arthur Dayne  (23.04.22 15:10:37) 
Eger sağındaki yada solundaki biri sinyalini vererek senden yol istediyse vermen gerekli. Sen ona rağmen ona yol vermediysen ilk suç sende. Geri kalan olayların tamamında o suçlu. Eğer sinyal vermediyse en başta o zaman yine o suçlu.

Ben bu durumda olsam daha dazla yavaşlayıp onun benim önümde kalmasını sağlar sonra tekrar hızlanırım.
  • zimbirik  (23.04.22 15:14:51) 
Bir anlasmazlik,tartisma olduysa hizlanip bir daha karsilasmamaya calisiyorum.
Cunku karsimdaki ev hanimi kadin bile olsa, kinlenip intikam almaya calisiyor benden. Egosunu duzeltmeye calisiyor.
Ufak surtusmeye zaten yapacak bir sey yok, gidip simsiyah filmli passat alman lazim onlari yasamamak icin.

Mesela ufak surtusmeden sonra ben olsam 150 falan basip oradan uzardim.

Ha diyelim senin duruma dustum.
Ben direkt ustune kiriyorum bariyere dogru.
O zaman bu adamla dalasilmamasi gerektigini ogrenip kaciyor.

Bu islerde marka model cok onemli, benim arabadan it de cikabilir beyefendi de cikabilir o yuzden emin olamiyorlar.
Bir tane de kadin arabasi var onla ne yaparsam yapayim ustume geliyorlar.
  • divit  (23.04.22 15:16:49 ~ 15:18:01) 
yok canım ne sinyali, ne yol istemesi? sağ şeritteki adam sinyal verip geçmek istese hız keser yol veririm. bu bildiğin makasa girer gibi arkamdan sağa geçti, basıp önüme kıracaktı, ben de hız kesmedim, sabit devam ettim. önüne kamyonet çıkınca geçemedi, yeniden arkama düştü. 21 yaşındaki clio'ya makas atıp geçemeyince de olmayan gururu incindi demek ki, yazık. şimdi gitmiş nasıl da geçirmedim clio'yu diye seviniyordur garip.

adamın altında peugeot 5008 suv var, bende 2001 model 21 yaşında clio. benim 150'ye çıkıp adamı geçebilmem ne mümkün? tek olası durum, adamın "bununla çarppışırsam benim arabama yazık olur" diye düşünüp arabasına kıyamaması olabilir. tabii takla atıp ölmezsek.
  • kibritsuyu  (23.04.22 15:19:45 ~ 15:24:02) 
en iyi hareketi yapmışsın. muhtemelen el işaretini yanlış yorumladı davar. sırf bunlar için fahri trafik müfettişi olmak istiyorum. para sever bu tipler biraz oturur içine. hele taksi minibusçülere ceza yazacaksın ki versin günlük yevmiyesini patrona.


  • surprise  (23.04.22 15:20:42) 
En doğrusunu yapmışsınız. Beni o derece tahrik/taciz etse sağa çekip inerdim sanırım ama sizin gibi soğukkanlı olmak her şekilde doğru olan.


  • msb  (23.04.22 15:41:15) 
Trafik polisi tam olarak bu magandalar için var. Çok geçmiş olsun. Ama aklınızda bulunsun hemen polisi arayın, ilgilenilmemesi durumunda Emniyet genel müdürlüğüne ve İçişleri bakanlığına direkt suç duyurusunda bulunacağınızı bildirin. Çünkü bu tip ihbarlara nedense polisimiz gitmek/çevirmek istemezler.

Vakti zamanında benzer bir olay başıma geldi. Dede emniyet müdürü ama vatandaş gibi olayı bildiren ihbarda bulundum. Baktım kimsenin oralı olduğu yok önce dedeye olayı bildirdim sonra da direkt Emniyet genel müdürlüğüne şikayet ettim. O zaman ki vardiyalı çalışan (o bölgeye bakan) polisler soruşturma geçirmişti. İçlerinden ikisi de soruşturma sonrası görev yerleri değişti. Babamın oğlu olsa işini layıkıyla yapmayanlara ekstra olarak uyuz oluyorum.
  • skzr  (23.04.22 15:44:16) 
Abi Amerika'da Kanada'da falan olsak arabaları çekelim sağa yarım metreden birbirimize küfredelim ama Türkiye'de bu işler çok riskli adamı tak diye vuruyorlar durduk yere ölüyorsun, sen doğru olanı yapmışsın.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (23.04.22 15:45:04) 
ağamsın paşamsın deyip geç

ne deliyle uğraşlır, ne it kopukla.
  • killerbee  (23.04.22 15:53:34) 
"Ayıya dalaşacağına çalıyı dolaş" demiş atalarımız.

Sondaki hareket en mantıklısı olmuş, ama bu aşamalara gelmemek için en başta o ayıya yol vermeniz gerekirdi.

Siz sakin sakin şeridinizde giderken o ayı gelip sağdan geçmeye çalıştı ama beceremedi, peki bu beceriksizliğinin sebebinin kendisinin olduğu bilinci var mı onda? Yok.

Böyle bir hareketi yapacak adama her zaman yol verin, bırakın gitsin, bırakın geçsin, bırakın en büyük o olsun.

Bu düşüncedeki insana pasif direnişle eğitim veremezsiniz, bu düşüncedeki insana hiç bir şekilde empati yaptıramazsınız.

Ben trafikte herkese yol veririm, ama herkese. Böylece hem önümdeki trafik açılmış olur, hem de yol verdiğim insanlar içinde böyle sığırlar varsa bulaşmamış olurum.

Hadi diyelim boylu poslu babayiğitsiniz, vurdu mu ayıyı deviren bi cüsseniz var. Bu magandaları döverek eğiteceksiniz diyelim, zargana gibi bir apaçinin koltuk altınıza bıçağı takmasıyla hayatınız ve aileniz mahfolur.
  • John Bloor  (23.04.22 15:56:57) 
yani ben orada adamın sağlamaya çalıştığını fark edip frene bassam bile geçemeyebilirdi, ya da yol vermek için yavaşlamamı ayrı bir inatlaşma zannedebilirdi. bunun da bir sonu yok ki, karşıdakinin neyi ne zannedip ne düşüneceğini bilemiyoruz. ben orada "sağımdan geçirmem ulan!!" diye adama inat yapsam anlarım. adam zor durumda falan kalsa onu da anlarım. en fazla geçmek istediği yerden geçemedi. "tüh yav geçemedim" diyip 10 saniye sonra solumdan geçebilirdi, o istediği yerden geçemeyişini gurur yapıp saldırmayı seçti.

10 yıl kadar önce yine başıma geldi. tek şeritli yol. bilenler bilir, bahçelievler 7. cadde. yani aslında iki araba yan yana geçer de bekleme yapan araçlar yüzünden trafik tek şerit akıyor.

yolda trafik var, yani istesem de daha hızlı gitme şansım yok, arabalar var önümde. kenara geçip yol verme şansım yok, tek şerit akıyoruz. ama arkamdaki araba ısrarla dibime dibime girip arka arkaya selektör yapıyor. yani ne yapabilirim orada bilmiyorum, havalanıp uçayım mı, önümdekilerin içinden mi geçeyim ne halt yiyeyim?

en sonunda gayet iyi niyetimle yol ayrımında arabayı sağdan gelen arabaların yoluna doğru sağa yanaşıp durdum ve geçip gitmesini istedim. bakın sağa çekecek yer de yok normalde, çektiğim yer arabaların geldiği bir yol ağzı. yani ben orada dururken yoldan araba gelse önünde enlemesine duruyorum. dedim ki geçip gitsin, en azından beni değil, önümdekileri taciz etsin, ben kurtulayım, zira o da bir yere gidemeyecek zaten.

ama adam benim sağa çekip durarak yol vermemi, kavga etmek için sağa çektim olarak yorumladı, kendisi de durdu, içinden elinde şişelerle adamlar indi. ben yine camı kapıyı kilitleyip inmedim. mal mal bağrınıp gittiler.

yani nerede manyak var trafiğe çıkmış. ya da ben yol vermeyi mi bilmiyorum lan acaba?
  • kibritsuyu  (23.04.22 16:20:24 ~ 17:12:37) 
inatlaşacak bir durum yok. defansif sürüş yapmak lazım her zaman, kesinlikle gerginliğe girmeye gerek yok çünkü adamın 2001 model clio'sunu sanayide yaptırmak 100 lira tutar, o paraya senin 3008'in fotoğrafını çekmezler. keza can güvenliği konusu da öyle.

eğer sürekli bu tipler seni buluyorsa samimi bi arkadaşınla araç sürüp bi süre gözlemletmeni öneririm. çünkü istanbul gibi bir cangılda aktif araç kullanan ve agresif kullandığını düşünen biri olarak bile şu tarz bir olayı 1-2 kere yaşamışımdır max. onda da uzadım tabii. bi de asla arabanın içine bakmıyorum çünkü suratına bakınca suratı gözümün önünden gitmiyor ve çileden çıkıp daha tehlikeli hareketler yapma ihtimalim var.
  • roket adam  (23.04.22 23:29:52 ~ 23:30:36) 
ne olursa olsun asla arabadan inme, bence bu bile kavgayı engelliyor.


  • orpheus  (24.04.22 00:36:20) 
Soruyu görmem iyi oldu. Kendime de cevap buldum. Sanırım polisi aramak lazim


  • abuzer  (24.04.22 07:33:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.