[]

Babamı kaybettik. Yapmam gerekenler nelerdir?

Ölüm hastanede gerçekleşti, nüfustan düşürme işlemini hastane kendi yapacağını söyledi. Bunun dışında yerine getirmem gereken yasal prosedürler nelerdir? Abonelikler ne olacak, babamın hangi bankaya ne kadar borcu var nasıl öğrenirim, emekli maaşını annem mi alacak bunun için ne yapması gerekiyor gibi sorular ilk aklıma gelenler




 
Allah rahmet eylesin.
E devlet şifresi varsa hemen silinmiyor 1 2 gün duruyor, ordan kontrol edebilirsiniz. Noterden veya sulh hukuk mahkemesi nden verasetname çıkarın, çoğu yer talep edecek. Mahkemeden alırsan rica et birden fazla versinler aslı gibidir vursunlar. Emeklisi maaşını anneniz alır ama yüzde 75ini alıyor galiba.

  • Topalordek  (22.04.22 18:25:32) 
size hastaneden ölüm belgesi verecekler.
cenaze işlemlerini falan da bu belgeyle gerçekleştireceksiniz.

ölüm belgesini aldıktan sonra bir notere gidip veraset ilamı çıkartacaksınız.
cenazeden sonra gidebilirsiniz, sanırım 2-3 ay süresi var bu işlemleri yapmak için.
ancak aile kayıtlarınızda bir sorun varsa mahkemeye gitmeniz gerekir, artık noterden çıkartılıyor veraset ilamı.

birkaç tane çıkartmanız ve ölüm belgesinin de fotokopisini çekseniz iyi olur.
digiturk falan gibi abonelikleri devretmek ya da iptal etmek için ölüm belgesi yeterli oluyor genelde.

banka gibi kurumlara veraset ilamıyla gideceksiniz, size oradan bilgi verirler.
eğer büyük bir varlık, birden fazla kardeş falan varsa işinizi avukatla halletmeniz daha iyi olur.

bütün bu işlemler bittikten sonra da annenizin babanızdan maaş alması için gerekli kuruma başvuracaksınız, maaş kendiliğinden bağlanacak.

başınız sağ olsun.
  • blatta hiberna  (22.04.22 18:47:02 ~ 18:47:53) 
benim babam vefat ettiğinde hastane ölüm belgesini sisteme düzgün girmemiş, 3-4 defa hastaneye git gel 1 ayda çözmüştük.
bir türkiye klasiği olarak her kişi ve kurumun yaptığı her işi doğru yapılmışmı diye kontrol edin.

birde veraset vergisi ödeyecekseniz 2-3 sene faizsiz taksit yaptırma hakkınız var. memurlar yok öyle birşey diyor, sonra müdürle konuşup durumuzu yok peşin ödeyemeyiz falan müdür onaylarsa taksitle ödüyorsunuz.
  • aslindasorunumpsikolojik  (22.04.22 19:09:14 ~ 19:10:46) 
Başınız sağolsun.

Öncelikle cenaze işlerini halledin en önemlisi o.

Sonra yapacaklarınız notere gitmek ve verasetname almak. Bazı durumlarda noter diyor ki ancak adliyeden alabilirsiniz. O zaman oradan alırsınız. Birkaç nüsha rica edin.

Evdeki doğalgaz, su, elektrik gibi şeyler babanızın üstüneyse onları üstünüze almanız lazım yoksa kesilir. E-devlet üstünden kolayca çözülür.

Annenizle SGK'ya gideceksiniz. Veraset ilamını verip dul aylığı bağlatacaksınız. Bu arada merhumun kızları varsa evlenene kadar yetim aylığı alabiliyor. Onu da sorarsınız.

Ev, arsa, mal mülk nakit para gibi şeyler varsa bunlar için tapuya gideceksiniz. Tapuda tüm mirasçıların olması gerekiyor. Tek başınıza üstünüze alamazsınız. Babanızın üstüne olan tapular mirascılar adına hisseli tapu olarak düzenlenir verilir aksi bir vasiyet yoksa.

Babanızın kullandığı bankalara veraset ilamıyla gidip hesapta para varsa çekin. Bu arada buralara diğer mirasçılarla gidin sonradan kardeş bile olsa insanlar şüpheye düşebiliyor. Açık olsun her şey. Borçları var mı diye sorun. Ama bilmediğiniz başka bankalarda varsa onu bilemem nasıl oluyor.

Bazı kredilerde hayat sigortası yapılıyor. Vefat durumunda krediyi sigorta öder. Böyle bir durum var mı onu da kontrol edin.


Son olarak,
  • anten  (23.04.22 00:21:42) 
Hangi bankalarda mevduatı olduğunu öğrenmek için bddk’nın e devlet ile entegre ettiği, veraset ilamı ile çalışan bir çalışması vardı. Oradan bakabilirsiniz. Adınıza kalan taşınmazlar için de web tabu üzerinden kendi adınıza giriş yaparak yine veraset ilamı bilgileri ile bilgi alabilirsiniz


  • rumeli beylerbeyi  (23.04.22 00:34:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.