[]

Akıllı saatlerdeki uyku analizine guvenelim mi?

Yaklaşık 4 aydır miband 6 kullanıyorum; uyku analizimi de sürekli takip ediyorum. Buna göre derin uyku sürem çok kısa çıkıyor. Üstelik günde 9-10 saat uyusam da yine yüzdelik payda düşük cikiyor. Genel olarak uykusunu almakta zorlanan bir insanım. Yataktan çok zor kalkarım ve 7 saat uyku asla yetmez mesela, en az 9 saat uyumaliyim.

Önceleri bunu demir eksikliğine bağlıyordum; geçen ay kan tahlili yaptırdığımda sonunda her şeyin gayet normal aralıklarda olduğunu öğrenmiş oldum. Durum böyle olunca acaba benim derin uykum gerçekten kısa mi diye düşünmeye başladım.

Bu saatlerin analizleri ne kadar güvenilir? Derin uyku süresini arttırmak için neler yapabilirim, başvurabileceğim bir yer var mıdır?

Teşekkür ederim şimdiden herkese.

 
elbet yuzde yuz degil. yanilma payi vardir. muhtemelen biri test etmistir. bence cok fazla kafaya takma uyku olayini. daha kotu oluyor cunku. sabah eger yorgun, uykulu uyanmiyorsan iyi uyudum de gec. obur turlu yok %69 cikti. kotu uyumusum falan demek insani strese sokuyor.


  • buenosdias  (22.04.22 16:34:26) 
%100 çok hassas bir ölçüm vermese de göreceli olarak doğrudur. uyku süresinin %11inde derin uyudunuz diyorsa, %13 ya da %9 olabilir. Yani 2 birim sapma olabilir. Ama yine de bu uzun uzun derin uyumadığınızı gösterir.

Derin uyku süresini iyileştirmek için yapabileceğiniz şeyler var: Mesela haftasonu-içi farketmeksizin her gün aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmaya çalışmak. Mümkün olduğunca erken yatağa gitmek. Kafanızı yastığa koymadan önceki 1 saat ekrana bakmamak gibi.

Çeşitli markaların stres çayı/relax tea/papatya çayı gibi insanı bir parça gevşeten çayları var, uyumadan önce bir tane içebilirsiniz.

Ayrıca, yine önemli bir detay: Kafanızı yastığa koymadan en az 4 saat önce her türlü yeme içme işini bitirmiş olmanız gerekiyor. 11'de uyuyacaksanız, saat 7'de kalori alımını durdurmanız gerekir. Alkollü içkiler de kalorili, bunu atlamayın :)

Kahve önemli bir uyku kalitesi bozucu. Kafayı koyduğum gibi uyuyorum deseniz de kahve derin uykuya dalmayı etkiliyor ve dinlenememiş kalkıyorsunuz. Ya da kalkamıyorsunuz :-) —15:00'ten sonra kahve içiyorsanız, bunu da terketmeniz gerek.

Bütün bunları yapmanıza rağmen iyileşme olmuyorsa, gelin bir daha konuşalım^^
  • kaptankedi  (22.04.22 17:04:42) 
bir hastanenin uyku merkezine gidip orada cihazlara bağlanıp o gece orda uyumanız lazım.
bağlanan cihazlaroı görünce zaten bu işin bandtla telefonla olmayacağını anlayacaksınız.

uyku kalitesi için mavi ışık filtrelerini kullanın.
melatonin desteği alabilirsiniz.
odanız zifiri karanlık olmalı, en ufak ışık kaynağı olmamalı.
horlamanız varmı diye hporlama ses kaydedici uygulama ile 3-5 gün kendinizi takip edin, varsa kbb'ye gidip ameliyat olun.
  • aslindasorunumpsikolojik  (22.04.22 17:05:37 ~ 17:07:15) 
saatin yaptığı şey hareketliliğine bakmak. derin uykuda kaslar iyice gevşeyip hareket çok azaldığı için buradan hesap ediyor.

genel olarak uyku kalitesini arttırmak için yapılması gerekenler belli. burada olay aslında çok basit görünen doğruları gözden kaçırmak. 12den sonra kahve içme, her gece aynı satte yatağa gir, uyku hijeni vs.

solunum, uyku apnesi sorunun varsa bunları da çözmen lazım. balık yağı, b12, d vitamini, demir eksikliği gibi uykuyu-yorgunluğu direkt etkileyen faktörleri de gözden geçirmek iyi olur.
  • orpheus  (22.04.22 17:08:12) 
Bir de magnezyum çok önemlili. Uykudan bir saat önce alabilirsiniz.


  • kaptankedi  (22.04.22 17:17:38) 
Kan degerlerimde bir sorunum yok dediğim gibi yakın zamanda kontrolleri yaptırdım.

Psikolog olduğum için uyku sorunu yaşayan danisanlara yukaridakilerin hepsini öneriyorum ya da yönlendirme yapıyorum. Ama kendim hepsini uyguluyor muyum, bir kontrol etmem gerek. Horlama sorunum vs hiç olmadı ama alerji sorunum var; belki ondan kaynaklıdır.

Burada öğrenmek istediğim akıllı saatlerin güvenilir olup olmadığıydi esasında; boşu boşuna uyku laboratuvarina gitmeye gerek var mı, emin olamamistim. Sanırım bir gidip oradan fikir alsam daha doğru olacak.
  • fraise  (22.04.22 17:40:05) 
%100 güvenmeyin. gece 12de yatıyorum, 3te yatmış gösteriyor. deliksiz uyuyorum, gece 3 saat uyumuşum gösteriyor.


  • inheritance  (22.04.22 17:45:38) 
Bu abinin analizine bakabilirsiniz;
youtu.be

  • logisticsmanager  (22.04.22 17:56:09) 
Ben de mi band kullanıyorum. Ölçüm ayarlarını hassasa getirince fena değil ölcmesi. Ben memnunum.
Ekstra olarak derin uykunuz az ise derin uykuda salgılanan melatonin takviyesi alabilirsiniz. Uyku kalitesine etki eder mi bilmiyorum ama en azından eksikligini kapatirsiniz bu hormonun. Onun yerine ceviz de yiyebilirsiniz yatmadan.

  • crimson man  (23.04.22 01:01:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.