[]

Zekat vermek

Zekat veriyor musunuz? Veriyorsanız nasıl hesaplıyorsunuz? Tüm birikiminizin döviz/altında olduğunu düşününce, varolan birikimden bozup mu veriyorsunuz?




 
  • yirmibesonbes  (22.04.22 02:19:03) 
genelde ev araba ve borclar harici birikimin 81 gr gecerse 40 da birini vermelisin ihtiyac sahiplerine


  • fatihreis  (22.04.22 03:30:16) 
80,18 gr. altın veya bunun tutarında paran var ise ve üzerinden 1 yıl geçmişse, 40ta 1ini zekat vermek farzdır. Örneğin 400000 TL paran var bankada ve 1 yılı geçmiş, 10000 tl zekat vermek zorundasın.


  • el conquerador  (22.04.22 03:32:07) 
Nisab miktarını hesaplamada kişinin sahip olduğu ama kullandığı/kullanmadığı mal/arazi/ev ve eşyalarının nisab miktarına dahil olması veya olmaması gibi bir çok ayrıntı bulunduğundan işin ehli biriyle bunlar hesaplamak daha yerinde olur. Kaynak kitaplarda daha akla gelmeyen bir çok ayrıntı bilgi vardır zekatla ilgili. Bazı örnekler verecek olursak bir yerde bulunan alacağımız zekâta dahil olur mu?
Nisab miktarı kadar zekat verecek zenginin, bu zekatı (bölmeden) tek bir fakire vermesi uygun mudur? gibi..

Yine nisab miktarı altının ağırlığında çeşitli sayılar verilmekle birlikte öğrendiğim 96gr olduğudur.
Ayrıca kişinin tabi olduğu mezhebe göre farklı bilgiler söz konusu olabilir.
  • Erva  (22.04.22 07:20:33 ~ 07:22:02) 
Bankalardaki ve kasamdaki tüm nakiti hesaplıyorum (altın, döviz vs toplamı)

Sonra elimdeki satışa hazır ticari mallarımın değerini topluyorum.

Sonra ileri tarihli çeklerim, kredi kartlarım, ve diğer borçlarımı düşüyorum.

Kalanın 1/40 hesaplayıp parça parça dağıtıyorum ihtiyaç sahiplerine.

Tüm birikiminiz altın/dolar gibi yatırımdaysa değerini hesaplayıp o değeri bir şekilde ödemeniz lazım, elinizde ödeyecek tl yoksa birikimi bozdurup ödemelisiniz, ya da direkt o birikimi bölebilirsiniz.

200 gram altınınız varsa 5 gram altını vermelisiniz.

10.000 dolarınız varsa 250 dolarını vermelisiniz.

Bindiğiniz arabaya zekat düşmez, ama araba alıp satan bu ticareti yapan biriyseniz tezgahınızda satılığa hazır bekleyen arabaları hesaplamanız lazım.

Oturduğunuz eve, yazlığa zekat düşmez. Ama bunlar haricinde elinizde satılık evler varsa ticari olarak onlar da zekata tabi.

Ama kiradaki evler zekata tabi değil, kiradan gelen gelir harcanmayıp biriktiyse o gelir zekata tabii.

Aslında bu kadar basit bir konu değil, her malda zekat oranı aynı değil, her malda/gelirde 1/40 değil yani.

Yağmur suyu ile sulanan tarım arazisinde oran farklı, taşıma suyu ile sulanan arazide farklı mesela.

Sonra hayvanda da farklıymış, ben zekat konusunda bilgime çok güvenirdim ama bu sene Nursaçan hocayı izlerken yeni bir şey öğrendim. Hayvan beslerken oran kırkta bir değilmiş tam olarak.

Yani 40 koyundan 1 koyunu ver, 80 koyundan 2, 120 koyundan 3 koyun ver değilmiş.

Alıntılıyorum;

"40 koyundan azına zekât yoktur. Saime 40 koyun üzerinden 1 yıl geçince bir koyun zekât verilir. 120 taneye kadar hep tek koyun verilir. 121'den 201'e kadar iki koyun, 201'den 400'e kadar üç koyun, 400'de 4 koyun zekât verilir. Sonra her 100 adet için, bir tane koyun artırılır. Keçinin zekâtı da koyun gibidir."

Allah her sene bir önceki seneden daha çok zekat vermemizi nasip etsin, enflasyon artmadan ama :)
  • John Bloor  (22.04.22 10:22:58) 
max. 2,5 değil min 2,5 olarak düşünmek lazım

senelik hesabın dışında
her ay 500-1000 arası yardım yapmaya çalışıyorum
  • mantık  (22.04.22 10:30:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.