[]

Annelik onu çok değiştirdi lafı beni neden gıcık etti

Bugün tanıdığım biri başka tanıdığım biriyle ilgili “annelik onu çok değiştirdi” dedi. Bi duraksadım bu cümleye. Ne bileyim çocuk onu değiştirdi, çocuk olunca karakteri/hayatı vb değişti gibi şekillerde de kurulmaz mı bu cümle?

Annelik onu değiştirdi cümlesi beni neden irite etmiştir ki? Arkadaşıma da söyledim çok garip bi cümle abi diye. Nesi garip dedi şimdi ona açıklama yapacağım
Tamam cümlede bişey yok, güZel de bi cümledir ama sizce de arasında nüans farkı yok mu? Bu nasıl açıklanır?

 
bu cümleler arasında nüans ve fark kelimelerinin arasında olduğu kadar bir nüans olabilir belki. bilemiyorum altan.


  • Mossy  (19.04.22 21:56:13) 
“Annelere yakışır” şeyler gibi bir algı var. Annemle şunu yapmaz, bunu yapar, şöyle cefakar böyle fedakarlık gibi sözde iyi birleyen söylermiş gibi aslında saçma sapan sınırlayıcı kalıplarını dayatıyor toplum. Neden anne olmayan birinden bir farkı olsunki? Hem özcü hem ayrımcı bi yaklaşım.

Bir de sanki bu kişi eskiden vasat altıymış da anne olunca negatif yönleri geride kalmış; veya tam tersi çocuk yüzünden hayatını dağıtmış gibi tınlıyor.

Annelik bir sıfat olsa da ad aktarmasıyla kadının kimliğinin önüne geçiyor.artık Zeynep değil, Ayşe değil o bir”anne” oluyor. E nooldu onca yıllık kimlik inşaasına?
  • rewlack  (19.04.22 22:18:47) 
Annelik bir kişiyi değiştirebilir, bunu neden garipsediniz anlayamadım. Benim de tanıdığım anne olduktan sonra hayat neşesini kaybeden, hayattan tek aldığı keyif çocuğu kalan insanlar var. Olabiliyor böyle şeyler.


  • roket adam  (19.04.22 22:22:28) 
çocuğu olunca hayatı değişti ile annelik onu değiştirdi arasında bir fark göremedim

burada anneliğe atfettiğim eylemler değil de annelik sorumluluğu nedeniyle öncelikleri değişti anlamında alıyorum
  • freebird5406_2  (19.04.22 22:25:17) 
cocugu olan kadinlara anne dendigi icin ben bir fark goremedim.


  • sopiro  (20.04.22 03:47:54) 
gereksiz bir gıcık kapma olmuş bence. ben bir fark göremedim


  • sta  (20.04.22 10:29:05) 
çocuk onu çok değiştirdi ile annelik onu çok değiştirdi cümleleri arasında hiçbir fark yok bence.

siz annelik kavramına genelden ayrı bir anlam yüklüyor olabilir misiniz? belki o yüzden gıcık olmuşsunuzdur. hiç garip bir şey yok, nüans farkı da yok. anne/baba olunca zaten çocuk da oluyor doğal olarak, çocuğu takiben değişiklikler de ekseriyetle gerçekleşiyor :)
  • evde liyakat kalmamis  (20.04.22 10:50:34) 
'annelik' kelimesi suçu kişinin kendisine attığı için olabilir. çocuk onu değiştirdi deseydi suç çocukta olacaktı. o sebeple gıcık etmiş olabilir.


  • elorelia  (20.04.22 10:58:10) 
önemli olan cümlenin nasıl kurulduğu değil bence.
cümle garip de değil zaten.
illa kötü yönde değişmiş olmak zorunda da değilsiniz.
belki daha yumuşak, daha şefkatli olduğunuzu düşünüyor da olabilir örnek olarak.

diğer yandan, "çocuk olunca hayatı değişti" ve "annelik onu değiştirdi" cümleleri arasında dağlar kadar fark var.
hayatınızın düzeniyle sizin iç dünyanız alakasız şeyler.
yani farklı ifadeler bunlar, o yüzden o cümle öyle kurulur diyemeyiz.

ama "çocuk onu değiştirdi" ve "annelik onu değiştirdi" arasında hiçbir fark yok.
yani ifadeye takılmanız anlamsız.

arkadaşınızın dediğine göre artık siz siz değil, sıradan bir annesiniz.
yani bunu böyle algılamışsınız.
bunun üzerine bir de zihninizdeki ve çevrenizdeki anne tiplemesi ve annelik kavramı da hoşunuza gitmiyorsa, "onlardan biri olmuş olmak" sizi tetiklemiş olabilir.
annenizle ilgili sorunlarınız varsa veya annenizin anneliğini eleştiren biriyseniz bu daha da büyük etken olur.
  • blatta hiberna  (20.04.22 11:29:58 ~ 11:32:12) 
rahatsız etmesinin sebebi içten içe sen de farkındasın değiştiğinin, ya da çocuktan sonra şöyle değişti/değiştin gibi şeyleri daha önce de duydun ilk söyleyen bu arkadaşın değil.


  • reanarchy  (21.04.22 17:27:09) 
"çocuk onu değiştirdi" ve "annelik onu değiştirdi" çoğu zaman birebir aynı anlamda da kullanılabilir ve arada bir fark olmaz ancak şöyle durumlarda bir fark olur. annelik kullanılınca çocuğun karakterinden kim olduğundan bağımsız bir şekilde anne olmanın onu değiştirdiği kast edilebilir, çocuk kullanılınca çocuğun kendisiyle ilgil bir durumun kadının değişimine etkisi belirtilmek isteniyor olabilir. yani çocuk çok yaramaz olabilir veya süper zeki olabilir veya başka bir şekilde annesini etkileyen diğer çocuklardan farklı spesifik bir özelliği vardır


  • semaforo de medianoche  (21.04.22 17:47:22) 
Türkçe test kitabındaki sorulardan fırlamış gibi bir cümle. Yazı diline benziyor. Konuşma diline benzemiyor. Bence siz yazı dilini konuşma dili olarak kullanan birini garip ve samimiyetsiz bulup gıcık olmuşsunuz.

Şu tip bir cümleye de gıcık olabilirsin.

Bu sabah şehir griye bürünmüştü.

Hava kapalıydı, hava kötüydü demek varken bu tip şeyler kulak tırmalıyor.
  • dissendium  (21.04.22 17:57:10) 
Çocuk onu değiştirdi ve annelik onu değiştirdi arasında çoook fark var bence. Çocuğun bir kadını değiştirmesi bana nedense öncelikler, iş yükü gibi daha net ve emek yoğun değişimlerin kişide yarattığı etkiyi anlatırken, anne olmanın getirdiği değişimlerin daha fazla hislerle alakalı olduğu alt metnini veriyor. Bir de tabii "kadın çocuğu olduktan sonra artık kadın değil annedir" yaklaşımı var insanlarda ki en uyuz olduğum yaklaşımdır, belki o yüzden sizi de irrite etmiştir.


  • SiyamkedisiZorro  (27.04.22 15:19:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.