[]

arsa alıp prefabrik ev kondurmak

selam sevgili duyurucular, malum artık istanbulda ev almak imkansız hale geldi, istanbuldan da kaçıp gidemiyoruz iş durumlarından. bari haftasonları kaçacak bir yer alalım diye düşünüyoruz.

istanbula yakın yerlere bakıyorum sahibindende. pek bir yer de bilmiyorum ama akla ilk gelen yerler çatalca, sakarya vs şu an için.

ilk olarak istanbul avrupa yakasında araçla rahatla ulaşılacak nerelere bakabilirim bunlar için öneri alabilirim.

ikinci olarak da diyelim bulduk aldık bir arsa 300 - 500 m2 bir yer. buraya tatillerde gidip konaklamaya yetecek kadarlık bir prefabrik ev ya da tiny house tarzı bir şey kondurabiliyor muyuz? yoksa onu kondurabilmek için ilanda şöyle böyle yazması gerek diye şartları var mı?

tek amacımız pandemi yüzünden 4 duvar arasında büyümüş kızımızı haftasonları ve resmi tatillerde oraya götürüp rahatça koşup oynamasını ve temiz hava alabilmesini sağlamak. gitmişken de 3-5 gün kalacak bir standarda sahip, nispeten uygun fiyatlı bir konut uydurmak.

bazısının durumu tarla, bazısının durumu bağ&bahçe diye geçiyor. tarla olursa konut olmaz bağ bahçeye izin var ya da tam tersi bir durum var mı?

başka dikkat etmem gereken detaylar da varsa duymak isterim. cevap verenlere şimdiden teşekkürler, sevgiler...

 
söküp çalıyolar. haberlerde bile çıktı.

yaptırırsın evi, bakarlar kimse yok yer tenha sırf hurda parasına bile söküp söküp parçalar satarlar.
  • killerbee  (19.04.22 11:11:43) 
İmarlı arsaysa normal inşaat prosedürünü uygulayarak yapabilirsin.
Tarla vs ise arazi en az 5000 metrekare olmalı, evin yüksekliğine, büyüklüğüne, yola uzaklığına falan çeşitli kısıtlar var.
Yani betonarme bina ile prefabrik konut arasında hiçbir fark yok.
  • Mirket  (19.04.22 11:28:38) 
Tiny house tekerlekli olduğu için tarlaya koyabilirsiniz. Bu anlamda arsa bakmanıza gerek yok. Ama tavsiyem elektiriği suyu olması yönünde, bu anlamda 200.000 tl civarı bütçede çatalca subaşında bir arkadaşımın İlgilendiği bir proje var , yanyana parsellenmiş yerler. Elektiriği suyu kapısına kadar getirilmiş. Yanlış hatırlamıyorsam 160-200.000 tl civarında fiyatları var. Özelden numaranızı paylaşırsanız sizi arattırayım.


  • lekesiz zihin  (19.04.22 11:31:37) 
Mirket +1

Ayrıca uygun fiyatlı diyorsanız prefabrik eleniyor zaten. Çelik maliyetleri korkunç derecede arttığı için prefabrik yapı ucuz değil. Tek katlı küçük bir ev istiyorsanız betonarmeye bile girmeden yığma yapı yapabilirsiniz.
  • temasettin  (19.04.22 11:40:36) 
Ayni motivasyonla favoriye ekledigim 3-5 ilani mimar arkadasa gonderdim, bu ilanlarin hepsi dolandirici demisti.

Ozellikle satin alma karari verdikten sonra mutlaka bir bilenle isi yurutmek lazim. Hissedar vs varsa o arazide tam bir kaos.
  • brkylmz  (19.04.22 11:53:22) 
Bunlar da çok uygun değil artık.
Geçen sene bile 700bin liralardan fiyat veriyorlardı ki 2 milyona kadar teklif gördüm:)

Bir de altyapısı vs oldukça uğraştırabilir.

En önemli maliyet ise arsa... Ne olursa olsun merkezi noktalara ve yollara yakın bir yer isteyeceksiniz. Ormanın içinde rahat edemezsiniz hem ulaşım hem güvenlik yüzünden. Haliyle arsa fiyatları yine kafa kafaya gelecek.

Yani arsa+prefabrik ev ya da tinyhouse derseniz o bölgede ortalama bir daire maliyetine yaklaşırsınız. Bir de uğraşması var tabi inşaatı, altyapısı, izinleri vs.

Bir de tüm bu maliyetin ve uğraşın üstüne evi söküp götüreceklerini düşünmek, stresi bile yeter.

Bir diğer konu komşuluk... Bölge...
Maalesef bu tarz işlerin yapılabileceği kırsal bölgelerde insanlar sizi bezdirebilir. Özellikle şehirden gelenleri yolunacak tavuk gören bir güruh var.
Hemen komşu arsanızın sahibi bir sabah bahçenizin ortasına çit çekebilir. "Burası tapuda benim görünüyor, sen şu kadar geçmişsin" der. Arsayı aldığınız adamın 3. dereceden kuzeni çıkar gelir. "bu arsada benim dayımın da hakkı vardı, paylıydı bu arsa, tapuya işlenmedi ama bak noter tastiği var, yazılı vasiyet var, kayıtları var 50bin ver yoksa tapuya gidicem" der. Antik mısır'da çok basit geometri hesaplarıyla çözülebilen konular 2022 Türkiye'sinde maalesef hala çözülemiyor:D

Maalesef ülkemizin bürokrasisi ve imar düzeni bu tarz romantik planlar için fazla kaotik.

Nef'in falan arsa projeleri oluyor. Onlardan makul bir şeyler yakalanabilir ki geçen sene görüştüğümde 60 70 binliraya tiny house konulabilecek arsalar satıyorlardı. En azından muhatap alınabilecek bir şirket var.

En azından şunu vadediyor, etrafta bir altyapı, bağlantı yolları, elektrik, su, civarda dükkanlar ve hastane okul gibi tesisler. Belki güvenlik vs... TAbii bunu vadediyor ne oranda tamamlayacak onu zaman gösterecek:)

Çanakkale, sakarya gibi yerlerde bu tarz projeleri var. Ama son fiyatlar nedir inanın bilmiyorum.
  • anten  (19.04.22 11:53:55 ~ 15:38:34) 
arkadaşlar konuya ilişkin hiçbir şey bilmediğimi biliyordum duyuruyu açarken ama kendimi bilgi anlamında 0 noktasında sanıyordum, yorumları okudukça görüyorum ki -8 falanmışım, iyi ki de bu duyuruyu açmışım bodoslama gidip dağın başında kurdun kuşun ortasında dolandırılmadım.


  • kakamelsokoban  (19.04.22 12:59:49) 
belediye isterse gelip yıkar ama onun yerine tekerlekli tiny house'lar var. aracın trafik sigortası falan oluyor, bu şekilde yapınca hiç sorun olmuyor.

www.vagoonhouse.com

5.000 metrekare arsan varsa oraya dam yapabilirsin.
  • liberal  (19.04.22 14:44:12) 
Arkadaşların bazısı fazla evhamlı çıkmış. Yakın zamanda hisseli arazi alıp satmış biri olarak, hisse konusunda çekinmeniz gereken bir şey olmadığını söyleyebilirim.

Yani tapuya gidiyorsunuz, arazinin tüm hissedarları kayıtta çıkıyor zaten. Satın alırken bütün hissedarlar gelip imza veriyor, parasını alıyor, konu kapanıyor. Gelmezlerse satın al(a)mıyorsunuz. Sonradan "burası aslında benimdi" diye bir şey çıkma durumu yok. Satın almadan önce kadastrosunu da yaptırıp, tarlanın sınırlarını net belirleyip, kendinizi iyice garantiye alabilirsiniz. Yine arıza çıkaran olursa polisi arıyorsunuz, gelip çok güzel ilgileniyorlar.

Evin altyapısını off-grid yöntemlerle çözmek de çok zor şeyler değil. Yani 50-100 bin arasına çıkabiliyorsunuz işin içinden, nasıl bir şey istediğinize göre değişir.

Fakat belediyeyle uğraşmak sıkıntı. Prefabrik ev için bile evi onaylatmanız gerekiyor, ve tüm bu kağıt kürek işleri 30-40 bin lira tutabiliyormuş, ki belediyeden belediyeye değişiyor bu da. Yani her belediyenin kendi kuralları var, o yüzden başınıza ne geleceğini önceden kestirmek güç.

Prefabrik ev fiyatları ucuz değil. Yani minimum temel inşaat için 250-300 bin lira gibi düşünün. Üstüne yukarıda söylediğim maliyetleri + arsa maliyetini eklerseniz yarım milyondan aşağı çıkmak zor.
  • plutongezegendegilmi  (19.04.22 14:48:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.