[]

gsm sinyali paraziti

yaşı yetenler hatırlar. eskiden cep telefonuna arama/mesaj gelirken veya giderken, civardaki tüplü monitörler dalgalanır, hoperlörlerden dıttırı dıttırı dıttır dıttırı şeklinde parazit duyulurdu.

bildiğim kadarıyla gsm şebekesi hala 900 - 1800 mhz aralığında çalışıyor. yani sinyalin frekansında bir değişiklik yok. peki biz artık bu paraziti niye duymuyoruz?

tüplü monitör diye bir şey kalmadı, dalgalanmayı görmüyoruz o tamam. sesi niye duymuyoruz? telefon teknolojisi mi gelişti, çıkan sinyalin şiddeti falan mı azaldı, hoparlörlerin koruması mı düzeldi, yoksa ben yanlış mı biliyorum, gsm aynı gsm mi değil? 2001 model telefona sim kart takınca hala konuşuabildiğine göre sinyalde bir değişiklik yok diye düşünüyorum.

 
Modulasyonu degisti, gucu degisti bir de cdma geldi.

Eskiden otobusu ucagi bozuyor muhabbeti vardi, simdi bu yuzden tartismalar yok oldu aslinda.
Cok cahildik telefonu bosuna kapatiyorduk deniyor ama etkileniyordu aletler.
Unuttular bunu.
  • divit  (13.04.22 19:43:54 ~ 20:54:26) 
yeni nesil cihazlar ona göre tasarlanıyor, eski nesil gsm (2g) cihazlarda Gaussian Minimum Shift Keying (GMSK)kullanılırken yeni nesil cihazlarda orthogonal frequency division multiplex (OFDM) kullanılıyor bu ne demek dersen eski cihazlarda minimum data paketi 20-40 ms gibi göreceli büyük paketlerdi ve verimsizdi bu yüzden yüksek güçle çıkış yapıyordu ve paket uzunluğu da fazla olduğu için sesi-etkisini duyabileceğin zaman kalıyor. ayrıca düşük frekanslı burst parazitleri filtrelemek zor. yeni nesilde bu data paketleri artık çok daha kısa 1-2 ms gibi ve baz istasyon sayısı da ciddi derecede arttığı için çok daha düşük güçte çıkış yapabiliyor.

eski sistem bir balyoz gibi büyük darbeler vururken yeni sistem çiviyi sanki titreşimle çakar gibi daha ufak, düşük güçlü darbelerle veriyi aktarıyor.
  • orpheus  (13.04.22 20:44:30 ~ 20:45:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.