[]

Yatırım soruları - Eurobond

Birkaç yıldır döviz üzerinden kazanç sağlıyorum; bütün birikimim dövizde. Ekşi’deki 5 milyon tl ile çalışmadan yaşanır mı başlığından geliyorum esasen. Yaklaşık o civar (tl bazında) birikimim var. Evim arabam yok (arabaya ihtiyacım yok). İki tane arsam var, çok bir şey değil ama. Önce ev almayı düşündüm ama o iş geçti sanırım ya.

Ben sözlükte eurobond entrylerini çok gördüğüm için sormak istedim.
Cidden mantıklı mı? Nasıl işliyor ve almak için ne yapmalı? Bilal’e anlatır gibi anlatır mısınız?

 
Eurbond'u aldığın zaman önemli, yani ucuzken almak önemli, tabi sen diyorsan ki ben vade sonunu beklerim o zaman yatırımı istediğin zaman yapabilirsin. Eurbond fiyatlarını belirleyen şey asllında ülke CDS puanı ve ülke faizi işliyor diye biliyorum.
Örnek verecek olursak faiz şu şeklide hesaplanıyor; (tam emin olmamakla birlikte)
5 yıllık Eurbond faizi;
Türkiye için CDS ppuanı bugün 590 dersek (5,9) faiz ise %14 ise (1.4) toplayınca (5.9+1,4=7,3) yani yıllık 7.3 faiz olarak düşünübelirsiniz. Ayrıca yılda iki defa da kupon ödemesi alabilirsiniz.
Son olarakta, vade sonunda alınacak değer nominal değerdir ve 1000 doların katlarıdır.
Ama ben sizin yerinizde olsam o kadar paranın bir kısmı ile eurobond dnerdim ama (vergiye dikkat edin)
  • spacevan  (13.04.22 18:01:47) 
güzel bir miktar var elinde, bir yatırım danışmanı ile çalış bence.
güzel bir portföy yap, belki 10-15% kadarı eurobond olabilir, usd tutmaya göre çok avantajlı tabi.
önümüzdeki aylarda elinde para olan için çok güzel yatırım fırsatları oluşacak.
eurobond iyidir hoştur ama dezavantajları da var, eurobond fonu da alabilirsin bu arada, ben şahsen tercih ederim ama senin nasıl bir yatırımcı olduğunla alakalı.
bir sürü yatırım aracı var, tek bir enstrümana bağlama tüm yatırımını.
  • tiny penny  (13.04.22 18:23:44 ~ 18:26:50) 
bankada yatırım hesabı açıp alıyosun. mesela iş bankası. çok basit.

o kadar paran var ve evin yoksa biraz problem var bence. ben olsam max tl borçlanıp ev alırım krediyle, parayı da çalıştırırım. 2-3 sene sonra 5 milyon ile 1 ev ve araba alamazsın gibi dünyada enflasyon böyle giderse. o yüzden alabiliyoken alın. beni ilgilendirmez ama just sayin
  • ehti  (13.04.22 20:23:21) 
İstanbul’da ev alamam artık ya. Memleketten mi alsam diye düşündüm. Ben de evi düşündüm ama emin değilim.


  • nefertarii  (13.04.22 20:44:24) 
Twitter'da akış vardı 507'nin sözlükte var mıydı pek hatırlamıyorum, eurobond vergi tarafından kazancınızı ciddi törpüleyebilir hesabınızı iyi yapmanız faydalı olur, ev tarafında acele etmezdim ben olsam, yapacağınız en iyi yatırım kendinizi ekonomi/finans alanında geliştirmek olur. 507 sözlük yazarı bu arada, son olarak %50 uzun vadeli, %50 ile kısa/orta vadeli "al-sat/trade" öneririm vaktiniz varsa tabi.


  • mas  (14.04.22 00:39:14) 
bankadan arayıp eurobond alalım şöyle karlı, böyle karlı diyorlar am ben de anlamıyorum pek.


  • vizivozo  (14.04.22 02:06:50 ~ 02:07:42) 
@spacevan,

Atiyorum 2030 vadeli 100 bin dolar yatirdik, kupon odemelerini aldik harcadik diyelim, 2030 yilinda o parayi gene 100 bin dolarak aliyoruz sanirim? Yani kupon odemesi alip almamak opsiyonel mi?
  • baldur2  (14.04.22 05:11:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.