[]

Freelance ve vergi

Milyonlarca kez soruldu biliyorum, ama şahıs şirketi kurmaktan başka bir çıkış yolu arıyorum.

Sebebi de şu, freelance işlerim düzenli değil. Denk geldikçe iş yapıyorum. Dolayısıyla her ay bağkur + muhasebeci masrafı + ön muhasebe programı ücreti vs. ödemek istemiyorum. Çok gereksiz masraflar gibi geliyor.

Ama vergi mevzusu yüzünden başım derde girmesin de istiyorum. Yani şahıs şirketi kurmadan, kardeş ben şu kadar para aldım, aha makbuzu bu, iş başına şu kadar stopaj ödeyeyim falan gibi, vergimi vereyim kurtulayım deme şansım yok mu?

Ek soru: müşterilerimin çoğu yurtdışından. Parayı Wise'da ya da Payoneer'de tutup, ihtiyaç duydukça bankaya geçirsem yine de takibe düşer mi? Bu aracı arkadaşlar bildirim yapıyor mu devlete?

 
Başkası senin için fatura kessin. Elden parasını sana versin. İş başına bir ücretle anlaşın.


  • gabe h coud  (12.04.22 23:52:34) 
Sirketi kur gec, baskasina uste para versen de bir sure sonra mizmizlanip durmaya baslayacak.

Zaten bagkur dedigin senin ayni zamanda saglik sigortan degil mi, sigortasiz basina is gelse kaza gecirsen kol gibi fatura gelir.
Onu her turlu odemek zorundasin zaten.
Digerleri de cok tutmuyor doviz kazanan adam icin.

Sendeki butun parayi devlet her turlu goruyor, hic affi da yok daha bugun ceza yedim. Zaman asimi suresini asmasina ragmen 1 sene onceye keserek hallediyor.

Oyun kurucu onlar oldugu icin bastan pes edeceksin.
  • divit  (13.04.22 01:48:25) 
@divit, ne cezası yedin hocam?

Ya bağkur yerine özel sağlık sigortası yaptırmak hem daha ucuza geliyor, hem de daha iyi işte istediğin özel hastaneye gidiyorsun falan. Bi emekliliğe faydası var bağkur'un, ama onun için de devletten gelecek paraya kaldıysak halimiz duman :)
  • plutongezegendegilmi  (13.04.22 13:15:54) 
Bağkurun bi emekliliğe mi faydası var? Valla böyle düşünüyorsanız kesinlikle yaptırmayın bence de.

Fakat bazı senaryolar:
İş göremez bir duruma düşerseniz bir gün, sosyal güvenlik sistemi malulen emekli eder, maaş alırsınız, muhtemelen öyle bir şey olursa, özel sağlık sigortanızın primleri de katlanarak artacağından onları da ödeyemezsiniz.
Evli iseniz ve/veya çocuğunuz varsa, vefat ederseniz sosyal güvenlik sistemi çocuğunuza maaşınızı bağlar.
Bağkur hiçbir zaman sen 18 yaşında kusmuşsun bir kere, o yüzden bu tedavini ödemeyiz demez. Neyse şahsen sosyal güvenlik sisteminin dışında kalman geri kalan insanlar için daha karlı bak bu doğru o yüzden bağkurlu olma kesinlikle.
  • atom karincanin torunu  (13.04.22 13:27:25) 
başkasına fatura kesme işi hikaye.

%18 kdv, kalan tutar üstünden de %22 kurumlar vergisini düşecek.
bu da yetmeyecek, bir de şirketten para çıkardığı için %15 de para çıkarma parasını düşecek. paranın %50'si gidecek zaten.

kdv dahil 1180tl'lik işin, 180tl'si kdv ye.
220tl'si kurumlar vergisine gider.

sana da 780tl'yi ödeyebilmek için %15 stopaj ödeyecek. bu da 117tl yapıyor. eline 650tl civarı para girecek.
  • whatdreamsnevercome  (13.04.22 13:34:33) 
Ozel sigorta ciddi durumlarda bir ise yaramaz mutlaka bagkur yaptir.
Biri odememek icin direniyor limite falan takiliyor, digeri de batmak icin ugrasiyor oyle dusun.

Paran varsa ikisini de yaptir tabi.

Ben para kazanmadigim halde yedim, kazansam neler olacak dusunemiyorum.
  • divit  (14.04.22 01:21:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.