[]

Bebek göz rengi olasılıkları

Annenin (Ayşe diyelim) göz rengi kahverengi (Aa)
Ayşe’nin annesi mavi gözlü, kardeşi yeşil gözlü. Babası kahverengi gözlü.

Babanın (Ahmet diyelim) göz rengi ise ela (yeşil içinde kahverengi halka var, yarısı yeşil yarısı kahve gibi diyebiliriz.
Ahmet in de babası yeşil gözlü. Annesi kahverengi gözlü. Kardeşi mavi gözlü.

Şimdi normalde Ayşe ve Ahmet in bebeklerinin göz rengi olasılıkları için iki kahverengi göz gibi mi çaprazlama yapıyoruz? Yani ela gözü de kahverengi gibi mi (Aa) olarak kabul ediyoruz? Yoksa içinde yeşil de olduğu için çekinik (aa) diyebilir miyiz?

Bebek için Aa x Aa mı çarprazlayalım yoksa Aa x aa mı?
İlkinde renkli göz olasılığı %25, ikincisinde %50 oluyor.

Bonuslu soru: mavi gözlü anneden yeşil gözlü çocuk olması garip değil mi? Burada ne olmuş, çocuk 2-3 nesil öncesi dedesinin mi gözlerini almış mesela tamamen?

 
Bebek için Aa x Aa
bonusa cevap; mavi yeşile baskın veya çekinik değilki? ikisi de çekinik. muhtemelen babadan almıştır. mavi ve yeşili aynı sayabilirsiniz.

  • rewlack  (11.04.22 11:56:31) 
@rewlack; bonuslu soru için: anne mavi& baba kahverengi göz için sormuştum. Babaya da benzemeyip üst kulaklardan birinin gözünün kopyası mı oluyor mesela diye


  • lambada  (11.04.22 12:36:47) 
işte baba Aa ise yani yeşil geni taşıyorsa diyorum. (veya mavi farketmez)
anneden de mavi veya yeşil gelince (veya annede de çekinik yeşil olabilir) normal değil mi?

  • rewlack  (11.04.22 12:42:35) 
Göz rengini belirleyen 1 den fazla gen var. Tam sayıyı hatırlamıyorum ama 10 gibi bi şeydi. O yüzden çok fazla ton var, siyah kahve, ela, yeşil, mavi vs. Böyle lise biyoloji hesabıyla çıkartamazsınız yani. Lise de öğretirken sanki bir gen tarafından kontrol ediliyormuş gibi anlatılıyordu.


  • zimbirik  (11.04.22 13:40:43) 
Okulda öğretilen kadarıyla yani 4 alel gen ile hesaplayamazsınız. Bu müfredat bilgisi çok temel, gerçekte daha fazla gen ile belirleniyor. Zimbirik +1


  • invictae  (11.04.22 13:54:50) 
O zaman bir olasılık belirlemek bu bilgilerle imkansız gibi..
Teşekkürler cevaplar için.

  • lambada  (11.04.22 20:17:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.