[]

kettle / Ocak / Güneş Enerjisi

Aşırı teknik ve yüksek matematik gerektiren bir soru ile karşınızdayım :)

evdeyim ve makarna yapmak istiyorum. Bu kısama kadar hiçbir sorun yok. fakat, biliyoruz ki makarnayı kaynar suya koymam gerekiyor.

şimdi bu kaynar suyu nasıl tedarik etmeliyim. benim için en ucuz yol hangisi olur.

Direk ocakta kaynatmak
Önce kattle da kaynatıp sonra direk ocağa almak
bir süre kattle da ısıtıp, daha sonra kaynayana kadar ocakta ısıtmak
güneş enerjisini açarak,sıcak suyun gelmesini bekleyip sıcak su geldiğinde (~50-60ºC)bunu direk ocağa koyarak kaynayana kadar ocakta devam etmek
güneş enerjisinden gelen suyu kattle a koyarak,kayanayana kadar kattle ı kullanmak ve sonra ocağa alıp devam etmek.
vs..


Kattle :2200 W (gelen elektrik faturası; kullanım müktarı + %50 fazlası)
TÜP: 51 TL
güneş enerjisi: 18 metre plastik boruyu dolaşıp geliyor. tam sıcak su gelmesi yaklaşık 40-50 saniye sürüyor.

burada suyun debisi,tüpün ne kadar gaz harcadığı,kattle ın ısıtma süresi gibi bir çok değişken mevcut. benim bilmek istediğim hangisi en mantıklı yol.

 
40-50 sn akıttıgın soguk suyu tasa koy. bulaşık yıkarsın sonra. sıcak suyu kettle a doldur 5 sn de fokurdar zaten. sonra ocaktaki ateşe koy ve makarnaları at.


  • ykyt  (13.06.10 11:00:07) 
oncelikle makarnayi bosver, termodinamik yasalari munasebetiyle daha cabuk pisen kuskus veya son teknoloji urunu hazir noodle dene. haa ayrica suyuna da pratik corba yapip icebilirsin. [ buraya kadar tecrubeyle sabit! :) ]

ayrica, solar cooker diye bir sey var. boyle gunes gibi pisiriyor :P

ama sizin oralarda ceker mi bilemeyecegim...

wohnen.pege.org
  • ucan sincap  (13.06.10 11:44:46) 
emin ol solar cooker hiçbir yerde çalışmasa bile burada çalışır :D (MERSİN)

~330 gün güneşli geçiyor.

ama solark cooker olayını falan daha önce çok inceledim. hatta geçen dönem bitirme tezim yenilenebilir enerji kaynaklarıydı. doğal olarak güneş enerjisiyle çok ilgilendim... bahsettiğin sistem yemeği yaklaşık 3-5 saatte pişiriyor. bu süre zarfında devamlı başında durman lazım. ha dersinki yüksek mekanik bilgim ve elektronik bilgim var. güne bakan gibi fotodiyotlar kullanarak güneşi takip etmesini sağlarsın. :)

sonuç olarak altı üstü makarna yapacam :D roket bilimi değil bu :D
  • janavarorion  (13.06.10 12:20:50) 
makarnalari soguk suda islat. sonra mikrodalgada isit.


  • compadrito  (13.06.10 12:39:31) 
Soğuk uda bekleyeceği için heralde 45 dakika beklerim. Daha sora mikrodalgada ısıtınca 60 saniyede yemem gerekir. Yoksa kaskatı olur.


  • janavarorion  (13.06.10 15:09:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.