[]

Ev alımında satıcının vazgeçme hakkı - kapora iadesi

Bu durumun yasal karşılığını sormak istiyorum.

Satıcının kaporayı iade edip satmaktan vazgeçmesi ya da başkasına satışı gerçekleştirmesi ne kadar yasal?

Anladığım kadarıyla kapora nın yasal karşılığı tam net değilmiş, bağlanma parası ya da cayma parası olarak değerlendiriliyormuş. Kaporanın hangisine uyduğu duruma göre değişiyormuş vs.

Alıcının yasal bi hakkı var mı kapora verdikten sonra onu merak ediyorum. El sıkışmışız, kapora vermişiz, kredi sürecine başlamışız. Sonra satıcının paraya sıkışık olması nedeniyle paranın bi kısmını önden istemiş, onu da göndermişiz bi 50k. Şimdi satıcı biraz caymak istiyor gibi hissettiriyor bize. Cayarsa ödediğimiz paraları geri bize ödeyecek, konu o değil ama yapılmış bir sözlü anlaşmadan caymasının ve ödediğimiz kaporaları iade etmesinin ona ekstra bir yaptırımı olacak mı, olabilir mi onu merak ediyoruz?

İşin ortasında caysın istemiyoruz. Aramızda sözlü bir anlaşma var sonuç olarak. Yasal bi hakkımız vs var mı?
Yasal dayanağını ve yasal mercilerde uygulanışını bilenler bilgi verebilir mi?

 
avukat degilim ama ev alma surecimizi avukat yardimi ile gecirmistik.

maalesef 2 ev sahibi kapora verdikten sonra caydi, oldugu gibi bankadan geri gonderdi, hicbir sey yapamadik.

ev sahibine bir yaptirim olmasinin tek garanti yolu su diye biliyorum:

1. kapora sozlesmesine cezai sart koymak. cezai sarti cok iyi tanimlamak. mesela tapu islemleri su tarihe kadar su sekilde gerceklesmezse satici aliciya cezai sart olarak x lira oder gibi.

2. sozlesmeyi noterde yapmak

bunlari da saticiya kabul ettirmek apayri bir is tabii.
  • la lykia  (10.04.22 12:25:56) 
Yaptığınız sözleşme çok önemli.
Onun haricinde verdiğiniz kaporanın iki katını size ödemeli.
Yani kapora bedelinizi geri verecek. Bir kapora bedeli de ekstradan verecek.
  • adwokat  (10.04.22 12:27:30) 
taşınmaz satış vaadini noterde yaparsanız acayip noter masrafı çıkar.

cayma akçesi sözleşmesi noterden onaylatılabilir ama orada da koyduğunuz cezai şart tutarına göre masraf yüksek olabilir (emin değilim buna teyit lazım muhtemelen yanılıyorum)

yüksek tutarda cezai şart içeren ve tanıkların da imza attığı (imza benim değildir iddiasına karşı) okudum ve anladım el yazısıyla atılan bir sözleşmeyi öneririm.

cezai şart istemezse menfi zararın iadesi diye yazabilirsiniz ama mahkemeye gittiğinde menfi zararın tespiti için epey vakit harcarsınız. dava uzun sürer.
  • fistikthecat  (10.04.22 12:48:53) 
Karşılıklı satış sözlemesine ben şöyle bir madde koydurmuştum. Banka kredi onayı dışında alıcı cayarsa kapora yanar, satıcı kur döviz vb sebeple satışı iptal edemez, ederse o ana kadarki alıcı tarafından ödenen kaparonun 2 katını ceza olarak alıcıya öder. Bu madde x tarihine kadar alıcının kredi işlemlerini tamamlamasına olanak sağlacak şekilde geçerlidir.


  • imansiz peynir  (10.04.22 20:16:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.