[]

özel ders verme konusunda bazı sorularım var

merhaba,

ek gelire ihtiyacım olacağı için aklıma gelen ilk seçeneklerden biri rusça özel ders vermek oldu. kendi seviyem b2 civarında ama zaten sadece giriş seviyesi dersi vermeyi düşünüyorum, yani temel bilgiler, ismin halleri gibi başlayanları çok zorlayan konular. yalnız bu konuda (hatta açıkçası insan ilişkisi gerektiren hiçbir işte) tecrübem yok. o yüzden bazı sorularım olacak,

1) en başta şunu sorayım oluru var mı sizce? rus dili ve edebiyatı bölümü öğrencisiyim, sınıfta kendi arkadaşlarıma özel ders formatında olmasa da ders anlattığım olmuştu ve gerçekten çok memnun kalmışlardı. talep olur mu acaba? (ankara)

2) materyal konusu nasıl hallediliyor? çalışmak için kullanılabilecek birkaç kaynak düşündüm. öğrenciye "bunları al gel" mi diyorsunuz? öğretmen olarak dil dersinde mesela siz ne sağlıyorsunuz, konu anlatımı dışında nasıl bir yol izliyorsunuz herhangi bir dilde başlangıç seviyesinde?

bunun dışında genel olarak her türlü fikir/tavsiyenize açığım çünkü dediğim gibi çok yabancı olduğum bir konsept sayılır ve sheldon cooper'dan hallice bir tip olduğum için çekiniyorum biraz. genel olarak şu şöyledir, bu böyledir şeklinde en azından özel ders vermiş yahut almış olanlar kendi tecrübelerini paylaşırlarsa çok mutlu olurum. aynı şekilde öğrenci gözüyle bakıp şunu sevmem/sevmedim, hocam şöyle yapsa iyi olurdu vs. dediğiniz şeyler varsa çok iyi olur. teşekkürler.

(iyi düzeyde yazmalı konuşmalı ingilizcem var bu arada, yaz sonuna kadar tam zamanlı olarak çalışabilirim, sonrasında da ders programıma göre part-time'a dönüş yapabilirim, olursa eğer iş tekliflerinize açığım)

 
Matematik ve İngilizce dersleri verdim üniversitedeyken. İlkokul ve lise öğrencileri için tecrübem var.

Oluru var. Özel ders sitelerine üye olman lazım. Ama Rusça için şöyle bir durum var. Türkiye'de yaşayan Ruslar da özel ders verebiliyor. Onlarınki ana dil olduğu için daha çok tercih ediliyor.

Hedef kitle önemli. Öğrenci ve yetişkin arasında çok fark var. Yetişkinler hiç grammar konularına girmeyelim, direkt öğret diyebiliyor. Öğrencilere öğretmek daha kolay. Okullarda Rusça gösterilmediği için hedef kitlen büyük ihtimalle yetişkinler olur. Öğrenci olsa daha kolay. Çünkü öğrencilerin kitapları oluyor zaten. İlk dersten kitap almak istemeyenler de oluyor. Önce başlayalım, sonra bakarız diyorlar.

Özel ders verirken biraz samimi oluyorsun. İnsanların evine gidiyorsun. Gittiğim birçok öğrencinin ailesi ikramda bulunmuştu. Kuru yemiş, içecek veren de var, poğaça yapıp veren de var. O açıdan samimi oluyor. Kendi arabalarıyla defalarca durağa bırakan da oldu. Özel ders diyelim 1 saat. Ama hiçbir zaman 1 saat olmuyor. Evden çıkman, öğrencinin evine gitmen, evine dönmen ekstra 1 saat. Hatta bir öğrencimin babası Instagram hesabımda var. Doğum günümü kutlar genelde. Kısaca özel ders senin gününden en az 2 3 saat götürür. Fiyat belirlerken bunu da dikkate al. En iyisi öğrencinin sana gelmesi. Bu şekilde düzenin daha az bozulur. Masrafın azalır.

Ben hep yazı yazdırdım. Anlatılan şeylerin akılda kalması önemli.
  • dissendium  (09.04.22 20:08:06) 
Özel ders işi en zor işlerden biri, öncelikle bunu iyi bilin ki ileride kendinize haksızlık edip çok canınızı sıkmayın tatsız durumlarla karşılaştığınızda.
Dil dersini hele bir de Rusça ise muhtemelen yetişkin grupta insanlar talep edeceği için bir avantaj; ne istediğini bilen, muhtemelen çalışıp gelen, birlikte ilerleyebileceğiniz bir kitle olacak. Dezavantaj ise yaş açısından daha zor anlayan, otorite ve dersi lead etme gibi konularda size daha çok zorluk çıkartacak bir grup.

Oluru var, bölümüzünü falan parlatın, altını çizin. Mutlaka bir iki popüler/kullanışlı kitap olsun konuları takip etme açısından. Ödevlerin içeriğini de buralardaki konulara göre belirlersiniz ama bu ödev/alıştırmalar için başka kaynaklar da kullanın.

Özellikle ilk öğrencileriniz için Saatlik değil kurluk paket halinde ders programı satın.
  • rewlack  (09.04.22 20:11:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.