[]

Eskiden otobüslerde cep telefonunu neden kullanamazdık?

Sb. Bunun mantıklı sebebi nedir? Yoksa şoförün dikkati dağılmasın diye fren tutmaz vs diye bizi mi yediler yıllarca? Teşekkürler.




 
otobüsün abs sini bozuyor diye


  • freebird5406_2  (08.04.22 15:04:18 ~ 15:05:23) 
@freebird5406_2 şuan ki absleri bozmuyor mu hocam?


  • skzr  (08.04.22 15:13:58) 
abs bozuluyor, klima bozuluyor diye bir şehir efsanesi vardı.

abs'yi bozduğu bozacağı falan yoktu. kim uydurduysa öyle bir inanış vardı.
  • kibritsuyu  (08.04.22 15:15:34 ~ 15:19:54) 
Eskiden, yani sanırım 3G'den önce telefonlara arama sinyalı gelip/giderken yakınındaki elektronik cihazları etkiliyordu.

Ses cihazlar, görüntü cihazları filan acaip sesler parazitler çıkarıyordu.

Ya bu sebepten dolayı "lan bu zımbırtılar ABS bozabilir" dendi hurafe olarak, ya da hakketen o teknolojideki baz istasyonları buna neden olabiliyordu.

Edit: eksisozluk.com
  • John Bloor  (08.04.22 15:20:00 ~ 15:21:46) 
Hocam ben ortalıkta dolanan hurafeyi yazdım

Google da abs freni bozuyor mu diye aratınca o yıllara ait ekşisözlük entryleri forum tartışmaları tv gazete haberleri bir sürü şey çıkıyor
  • freebird5406_2  (08.04.22 15:23:41) 
motoru kilitliyor diyorlardı. ne komedi günlerdi ya. adama diyorum yandan geçen araçtaki telefonla konuşan ne olacak?


  • lazpalle  (08.04.22 15:43:47) 
otobüs ne ki millet özel araçlarında kullanmıyordu :)
turkcell baz istasyon bölümünde çalışıyordum ne gülüyorduk .

  • jamswety  (08.04.22 15:57:01) 
o dönem alınan nispeten akıllı (abs, esp, otomatik vites v.s.) otobüslere cep telefonu sinyallerinin etkisi bilinmiyordu bir nevi önlem amaclı kondu.(mesela günümüzde uçaklar için de kesin bir etki yok garanti olması amacıyla kapatılıyor) daha sonra bir şey olmadığı görülsede otobüslerde cep telefonu ile konuşup rahatsız edilmesin diye belediyeler tarafından kasıtlı olarak uzatılmıştı.


  • nuisance  (08.04.22 16:02:07) 
eski telefonlarla su an cebindekiler ayni degil.
Hic hoparlorden ses duyuyor musun yillardir duttu dututu diye.
Eskiden konserleri bile mahvediyordu boyle seyler bizim tv dalgalaniyordu yanina telefin birakinca.

Su anki telefonlar o kadar guclu sinyal yaymiyor,frekanslari hem de modulasyonlari degisti.

Bir de tabi paranoya vardi, 50 tane ayri telefonun birlesince neye yol acacagi bilinmiyordu.
Telefonlar o zaman az istasyon oldugu icin hep tam gucte calisiyordu.
Istanbuldan uzakta dandik bir ilcedeysen cekmeye calismaktan sarji ayni gun biterdi.
  • divit  (08.04.22 17:02:08) 
Eskiden şöförler otobüsün frenini etkiler diye karşı çıkar kavga bile ederdi. Saçma bir şehir efsanesi. Mesela geçenlerde bir belgeselde aslında teknik olarak cep telefonu kullanımının uçakların uçuş güvenliğine hiç bir etkisi olmadıgından bahsediyorlardı. Yani uçaklarda da cep telefonu kullanmak şehir efsanesi olabilir.


  • limonlu eksi  (08.04.22 18:10:39) 
Bu kadar detaylı ve çok cevap geleceğini tahmin dahi edemezdim. Cevap veren herkese teşekkür ederim. Demek ki sadece şehir efsanesiymiş, cep telefonu sinyalinin otobüslerin/arabaların elektronik mekanizmalarını bozduğu söylentisi. :)

@limonlu eksi hocam uçakta cep telefonunu açsak bile yukarıdayken telefon sinyal alıp gönderebilir mi yerdeki baz istasyonuna? Yani diyelim ki havacılıkta serbest oldu, uçak gökyüzünde seyir halindeyken aktif bir şekilde arama cevaplayıp, arama yapabilecek miyiz?
  • skzr  (08.04.22 20:36:07) 
İki telefon kullandığım günlerde bir yolculuk sırasında ikinci telefonumu açık unutmuştum. üstünden geçilen ülkelerin bazılarında baz istasyonuyla bağlantı kurulmuş, ve işte standart X ülkesine hoş geldiniz, Y ülkesine hoş geldiniz gibi mesajlar gelmişti :)

Uçağın seyir hızı 800km/saat civarında olduğundan muhtemelen sağlıklı bir bağlantı kurmak mümkün olmaz. Zira bağlantı kurulan istasyondan hızla uzaklaşıyorsunuz, yenisine bağlanacaksınız ama sonra da ondan da.
  • kaptankedi  (08.04.22 21:26:38) 
@skzr Uçaklar çok kabaca 10km civarı yükseklikte uçtuklarından seyir irtifasında zaten baz istasyonundan sinyal alamazsınız. Serbest olması sadece biniş sonrası kalkışı beklerken işinize yarardı. Telefonlar kalkış ve inişte alçaktayken de çeker ama uçuşun bu aşamalarında hiçbir zaman serbest bırakmazlar.


  • mikro patlama  (08.04.22 23:40:00) 
Tüm cevaplar için tekrar tekrar teşekkürler. Ne troll bir milletmişiz arkadaş...


  • skzr  (09.04.22 06:58:09) 
şu an neden maske takılıyorsa o yüzden
insanlar safsatalara inanmak istiyor ve kolayca inanıyor

  • dafuq  (09.04.22 07:33:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.