[]

Çocuğumdaki kekemelik için tavsiyeniz var mı?

Merhabalar. Oğlum 6 yasında. Anaokuluna gidiyor. Konuşmaya başladığından beri zaman zaman kekemelik oluyor. Heceleri arka arkaya tekrar etme şeklinde değil de söyleyeceği şeyin ilk bir iki hecesini çok zor çıkartıyor. Bazen 10-15 saniye deniyor uzata uzata. Fakat bu sürekli olan bir şey değil. Zaman zaman çıkıyor ortaya. Uzun süredir (6 aydir) yoktu mesela. 6 aydır gayet normal hic takılmadan konuşuyordu. Simdi 10 gündür yine başladı.

Bu şekilde olduğunda asla müdahale etmiyorum. Gözlerine bakarak sözünü tamamlamasını bekliyorum. Birkaç defa neden boyle zorlandığını sordum net biaey söylemedi, anlatamadı.

1-3 yaş arasında bazı sıkıntılardan kaynaklı birkaç travması oldu. Bu sorunun kaynağının bu olabileceğini düşünüyorum.

Bi de küçük bir ihtimal de olsa çocuk aklıyla bir şey elde etmek için bilerek mi yapıyor acaba diye aklıma gelmiyor değil.

Bi pedagog yardımı alacağız ama sizin bu konuda bir tecrübeniz veya bilginiz var mi diye sormak istedim. Ne yapmalı?

** ayrıca İzmir ili için pedagog tavsiyelerinizi de alabiliriz. Teşekkürler

 
ilk olarak Türkiyede pedagog tanımlı bir meslek yok. Bu konuda konuşma terapistleri daha etkin ancak çocuk psikiyatristi veya gelişim alanında uzman bir psikologla görüşmeniz daha iyi olabilir.


  • mikahakkinen  (08.04.22 08:59:54) 
Listeden İzmir'i seçebilirsiniz: www.dktd.org


  • fotrsapka  (08.04.22 09:14:35) 
Keşke neden zorlandığını sormasaydınız, bunun normal br şey olduğunu, herkesin böyle takılarak konuşabileceğini, bunun bir sıkıntı olmadığını hissetmesi lazım.

Mutlaka bir konuşma terapistinden yardım alın, inşaallah geçicidir. Geçici olan tipine benziyor sanırım, zaman zaman olması zaman zaman olmaması buna işaret olabilir.

Terapist evde sizin de ara sıra takılarak konuşmanızı isteyecektir büyük ihtimal ile, onunla da çeşitli oyunlar ve alıştırmalar ile azaltmaya çalışacak takılmalarını.

Konunun psikolog ile hiç alakası yok şu an, mutlaka konuşma terapistinden yardım alın.
Bir de şu videoları izlemeye başlayın belki faydası olur;

www.youtube.com
  • John Bloor  (08.04.22 09:46:18) 
Annem abim için şunu yapmış. Kekelediği kelimeden sonra o kelimeyi doğru bir şekilde tekrarlamış. Başka da hiçbişey söylememiş. Sonra düzelmiş. Yaş 4. Annemin işe başlamasıyla oluşam travmadan kaynaklı.


  • cilekli krep  (08.04.22 19:05:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.