[]

ev ışıklandırması

standart bir türk evinde yaşıyorum. tepeden bir avize ile ışıklandırılıyor. ancak sert ve çiğ bir ışık. ışık atmosferi ve ruh halini etkiliyor baya. o yüzden değiştirmek istiyorum. 2 lambaderle aydınlatıyorum şimdi ve avizeyi kapatıyorum. daha yumuşak ve hoş görünüyor. ancak biraz daha aydınlık olmasını istersem ne yapmam gerek? 2 lambaderin üstüne bir de abajür mü eklesem?

şu tarz bir ışıklandırma içn ne yapmak gerek?

www.indiewire.com

ya da şu tarz bir ışık da iyi olabilir daha aydınlık bir ortam için.

gazetekadikoy.com.tr

genel olarak 2 resimdeki ortamı yakalamak için neler değiştirmek gerek? ışıklandırma için nelere dikkat etmek gerek? mesela önce ana ışıkları ayarlayıp sonra ek ışıklar mı eklemek gerek?

 
Avizedeki ampül sayısını düşürüp, ya da güçlerini değiştirip denediniz mi?

Atıyorum avizede 5 ampül vardır, bunların ikisini gevşetip devre dışı bırakabilirsiniz.
  • John Bloor  (07.04.22 14:33:23) 
Avizenizin anahtarını dimmerlı anahtarla değiştirebilirsiniz belki. Ampülünüz beyazsa sarı ampüle geçebilirsiniz ya da renk değiştiren akıllı ampüllerden kullanabilirsiniz. Bir de avizeniz nasıl? Ben açıkçası ucuz olduğu için Ikea'nın kağıttan abajurlarını koydum odalara, o ışığı daha yumuşak dağıtıyor. Ama daha kalitelisi de vardır eminim. Aklıma gelenler bunlar.


  • peki madem  (07.04.22 14:36:35 ~ 14:38:26) 
biz de 2 lambader kullaniyorduk. daha aydinlik ama gozumuze isik girmeyen bir ortam istedigimiz zamanlar icin de cevrilebilen spotlarin oldugu bir ray sistemi yapmistik. boylelikle ortam daha aydinlik oluyor ama isik goze girmiyordu.
bahsettiginiz ortami dimmer kullanarak yaratabilirsiniz bence.

  • 65 derece  (07.04.22 14:44:33) 
1. beyaz ışık değil, sarı sıcak ampül kullanın.
2. avizenizdeki ampülü ayarlanabilir (dimmer) ampül ile değiştirin. bu ampüller biraz daha pahalıdır ama tek bir ampül ile istediğinizde aydınlık istediğinizde loş ortam elde edersiniz. tabi açma kapama düğmenizi de değiştirmeniz lazım. (dimmer ampüller iki tip, dimmerli açma kapama düğmesini de uyumlu almanız lazım, yoksa çalışmıyor)
3. ışık kaynaklarını dağıtın ki zaten iki lambeder ile aynı şeyi yapmışsınız.
4. büyük kitaplık ya da dolap gibi mobilyalarınız varsa, onların üzerine ya da içine aydınlatma yapabilirisiniz. duvarı delme, tesisat çekmeye falan gerek yok, bir uzatma kablosuyla dolabınızın üstüne monte edip dışarıdan ya da led şeritlerle içeriden aydınlatma yapabilirsiniz.
tabi elektrik faturasını nasıl ödeyeceğinizi de düşünün :(
  • halanne  (07.04.22 14:55:40) 
avizede tek bir ampül var. onu değiştirebilirim belki. bir de ışık kaynaklarını dağıtmak önemli sanırım.

ikisi de farklı ama fotoğraflardaki ortamlar nasıl aydınlatılmış?
  • tute  (07.04.22 15:21:41) 
Daha aydınlık bir ortam için lümen değerlerini artırabilirsiniz. Elinizdeki ampullerin lümen değerlerine bakın ve bunlardan daha yuksek lümenli bir ampul alın. ışık rengi de sert geliyorsa kelvin değerlerini değiştireceksiniz. 4000K gün ışığı tonlarında ve 3000K daha sıcak bir ton iki ampul alın. Dene yanılma yoluyla hangi ton hoşunuza gidecekse onu kullanırsınız. Bunları marketlerde aramıştım zamanında zor bulunuyor, internetten bulabilirsiniz kolaylıkla.


  • mungojerry  (07.04.22 15:49:58) 
Söylenenler +1

Fakat o fotoğraflara çok takılmayın, onlar film/dizi görüntüsü, arkada hayvan gibi ekipman, kamera, bir sürü şey var o görüntünün öyle görünmesi için. En basitinden softbox kullanıp ışığı dağıtıyorlar, kadrajdaki ışık kaynakları dekor oluyor, asıl ışığı kamera arkasından veriyorlar. O yüzden öyle albenili görünüyor. Evde yapılacak şey değil :)
  • orient blue  (07.04.22 15:58:10) 
doğru ampul rengini seçin.

önerim 4000k'dir. ne çok sarı ne de beyaz. şundan kullanıyorum baya iyi. lümeni yüksektir, baya iyi aydınlatır.

www.trendyol.com
  • jelly bear  (07.04.22 16:05:14 ~ 16:05:33) 
şundan alacaksın kardeşim sonra istediğin yöne doğru yönlendireceksin.
sende sağol.
www.ikea.com.tr
  • jamswety  (07.04.22 16:16:57) 
Ana kaynak olarak yataydan gelen ışık duvara veya insana gölge yapar, gösterdiğin iki örnekte de ana kaynaklar yatay. Bu sayede boyut algısı değişiyor insanın, duvarda ya da insanın kendinde(mesela sağdan vuran ışığın yüzün sol tarafında gölge yaratması) gölgelerin yarattığı bir "space" oluşuyor.

Bunun insana neden farklı hissettirdiği konusu mağarada yaşayan ve yatay kaynaklı ateş ışığıyla aydınlanan avcı toplayıcılara da bağlanıyor, güneşin doğal hareketi sayesinde doğada oluşan yatay kaynaklı ışığa da.

Kısacası, tavan aydınlatması yerine duvar ya da yer aydınlatması tercih etmelisin. Lambader olur, duvar apliği olur. Arkadaşlar bir sürü şey önermişler zaten hepsine +1.
  • Bruce  (07.04.22 18:57:52) 
yansıtılmış ışık.

Lambader ve abajur vs. tarzında yansıyıp dağılan ışık yap. Avize çok kötü bu açıdan onu komple kapat. Odaya iki lambader bi masa lambası/abajur vs. ile çok güzel yaparsın. 3200k gibi sarı ışık tatlı olur, 4000 beyaza göre iyi ama bana yine de beyaz geliyor. (normalde güneş ışığı-beyaz-5600k)

Benim masa lambam masaya değil duvara bakıyor mesela. Çok tatlı ışık veriyor.
  • nhk ni youkosu  (07.04.22 19:11:19 ~ 19:19:13) 
bu lambaderden kullanıyoruz. bir tanesi bile yetiyor.
www.ikea.com.tr

  • unalub  (08.04.22 12:53:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.