[]

Mal sahibi iş yerinden çıkartma hakkı?

Haziran'da 5. yılımızın dolacağı kiracı olduğumuz bir iş yerimiz var. Mal sahibi bugün gelip siz Haziran'da çıkın dedi, kendisi kullanacakmış sözde. Sözde diyorum çünkü 86 yaşında ayakta dahi zor durabilen bir kişi kendisi, neyse.

Civarda kiralar bizim ödediğimizin 3 katından daha fazla muhtemelen bu yüzden çıkartmak istiyor bizi ama istediğin fiyatı söyle anlaşırız bir şekilde tekliflerimize de yanaşmadı. Bu durumda konutlarda olduğu gibi bir hakkımız var mı bizim? Yoksa iş yeri olduğu için ihtarını çeker biz de boşaltmak zorunda mı kalırız?


 
Bildiğim kadarıyla iş yerlerinde 10 yıl dolmadan kafasına göre çıkın deme hakkı yok. 10 yıl dolunca direkt atabiliyor.


  • anatomik  (06.04.22 21:11:13) 
Kira tespit davası açıp çevredeki emsal yerlerin kira seviyesine çekebilir kirayı.

Çıkartması için sizi ya 10 yıl geçmesi lazım, ya da kendinin kullanacağını beyan etmesi lazım. Çıktıktan sonra başkasına kiraya verdiğini tespit ederseniz karşı dava açabiliyorsunuz.

Ev sahibinin elinde iki koz var şuan;

Kendi kullanacak olması.
Sizin 5 yılı doldurmanız.

Ya çıkıp dükkanı başkasına kiraya veriyor mu diye takip edeceksiniz. Ya da çevredeki iş yerleri gibi kiranız üç katına çıkacak.

İmkanı varken kirayı artırmayı kabul etmiyorsa ve hala çıkın diyorsa; harbiden kendi ve oğlu kızı falan birinci derece yakını kullanacaktır. Bence başka bir yer bakmaya başlayın siz.
  • Arthur Dayne  (06.04.22 23:19:32) 
@Arthur Dayne Kendisinin ya da 1. derece yakını birisinin kullanma ihtimali bizce yok ama tabi %100 emin olamıyoruz. Bir kere çıktıktan sonra diyelim ki gördük başkasına kiraya vermiş dava açtık bu durumda mahkeme bizi haklı bulursa ne oluyor, yeniden kiracı olarak bizi almak zorunda mı?

Başka bir yere taşınmamız da bizi çok zorlayacak. Kendi dükkanımıza bitişik bir yer burası, kendi yerimize sığamadığımız için burayı kiralamıştık aradaki duvarları yıktık, malzeme taşıyabilmek için vinç sistemleri kuruldu vs.
  • 10032007  (06.04.22 23:42:27) 
Kendi kullanacaksa bilr ihtar çekmesi yetmez. Tahliye davası da açması lazım. Bu şekilde ola ki sizi çıkardı. 3 yıl kiraya veremez. Ya da size 12 aylık kiranızı öder.


  • baal  (06.04.22 23:59:30) 
@10032007

Kendi kullanacaksa bu nedenle tahliye istediğine dair ihtar çekmesi gerekiyor. Eğer bu süre içinde evi boşaltmazsanız bu sefer tahliye davası açabilir.

Başkasına verdiyse de minimum 12 aylık kira bedeli tazminat öder. 3 sene de kimseye kiraya veremez.

Sizin yapmanız gereken güzel bir dille durumu anlatmak. Atıyorum 2500 a oturuyorsunuz, etrafta kiralar 7500 ise önce 5000 teklif edip, karşı tarafın tavrına göre hareket etmek, gerekirse bir tık daha artırarak etraftaki mülkerin kira bedeline olabildiğince ufak ufak adımlarla teklifi artırmak. Hala anlaşma yoluna gitmez de yokuş yaparsa da. Açsın tahliye veya kira tespiti davasını. Yokuşa yokuş. Derdi paraysa zaten kira tespiti ile ya da karşılıklı görüşme ile iş çözülür. Tahliye davası açarsa da takip edeceksiniz. Yapacak bir şey yok, mal ihtiyarın sonuçta.
  • Arthur Dayne  (07.04.22 01:53:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.