[]

Masaüstü mü dizüstü mü?

Benim emektar laptop 7 senelik ve artık yavaş yavaş su koyveriyor. Son yıllarda ihtiyaç duymadığım için evden dışarı da çıkarmaz oldum ve yeni bilgisayar için hangisini alacağım konusunda kararsızım.

Bilgisayarda bana gerekli en önemli şey işlemci. Amatör seviyede ableton Live isimli müzik programını kullanıyorum. İşlemci yetmemeye başladığında upgrade ederim diye düşünüyorum. Oluyo değil mi böyle? 5 yıl sonra anakart uymuyor, güç kaynağı karşılamıyor falan diye komple yeni bir sistem kurmaya gider mi yoksa?

Masaüstü daha az arıza veriyor, verdiğinde de daha çözülebiliyor oluyor gibi geliyor bana, doğru mu sizce?

Toplama işlerine girilir mi yoksa direkt lenovo'dan hazır sistem alıp geçmeli mi?

 
Öncelikle --> Mac Mini (ama hiçbir şeyini değiştiremezsin)

işlemci değiştirme işi AMD'de daha rahat sanırım, Intel sürekli soket değiştiriyordu anakarta uymuyordu hala öyle mi bilmiyorum ama öyledir herhalde.

Olay sadece müzikse ben masaüstü istiyorsam Mac mini m1, taşınabilir istersem Macbook Air 16gb, param varsa Macbook Pro 14", gerçekten yüksek ekran kartı gerektirecek renderlar vs işin içine giriyorsa PC alırdım. (çünkü o noktada MacStudio'ya çıkmak gerekecek, o daha pahalı olabilir)
  • nhk ni youkosu  (06.04.22 00:02:11) 
Önce bütçe belirleyim derim.

İşlemci yükseltme olayı biraz karışık. Mesela Intel her nesilde işlemci soketini değiştiriyor o yüzden kullanabileceğin işlemciler o nesille sınırlı kalıyor. Diğer yandan AMD son bir kaç nesildir aynı soketi kullanıyor ama anakartın yazılım güncellemesiyle yeni nesile uyup uymadığına bakman gerekiyor.
  • reactionic  (06.04.22 00:02:44) 
laptop + monitör en temizi.

Kasa çok yer kaplar. Taşınabilir değil. Bir sürü zahmeti var. laptopu monitörle kullanmak her zaman avantajlı. 14 ya da 13 inç bir laptop al.
  • Cruyff  (06.04.22 00:11:26 ~ 00:16:19) 
Her türlü notebook.


  • Arthur Dayne  (06.04.22 00:45:51) 
masaüstü, dizüstüne göre çok daha iyidir. dediğinizde de haklısınız arızalar daha kolay çözülür. ısınmasıdır, performansıdır, yükseltilebilir olmasıdır daha iyidir masaüstü. işte taşınmıyor bir o var. öyle çok bilgisayar gezdirmem diyorsanız masaüstü alın geçin derim.


  • wonnka  (06.04.22 01:01:34) 
eğer pc yi dışarı götürmeyeceksen tabi ki masaüstü. bir kere masaüstü uzun ömürlü olur upgrade edilir, ısınma problemi olmaz. iki tane monitörü yan yana koyarsın mis gibi çalışırsın.
ayrıca çoğu laptopun fan sesi kafa şişiyor, pcde böyle bir sorunun olmaz.

ve bence en önemlisi çalışma rahatlığı, laptop klavyesi ile çalışılmıyor, ayrıca klavye bağlıyorsun bu sefer laptop ekranı uzakta kalıyor zaten ufacık ekranı var.
  • durbidakka  (06.04.22 09:46:36) 
hocam yaptığınız şey önemli. yani işiniz önemli. bu kıtlıkta bi dünya para verip sadece müzik programında kullanmazsınız herhalde. kullanabilirsiniz de bilemedim.

ihtiyaç duymadığınız için dışarı da çıkarmıyormuşsunuz zaten. önemli olan bu. ben inşaat işiyle uğraşırken sizin gibi arada kaldım. sonra dedim ki yazılımla uğraşacağım gittim masaüstü aldım. aldığıma da pişman oldum. şantiye şantiye dolaştıramadım. sadece masaüstü alacak kadar param vardı zaten. diğer eski bilgisayara da beton dökülünce bozuldu. şimdi inşaatı bıraktım yazılıma yöneldim işimi görüyor. başka yere götürmeye çalışsam götüremem.
ha noldu masaüstü aldım da
1 ekranım kocaman
2 aynı özellikteki laptoptan çok daha ucuz 7000 tl falan
3 bilgisayar ısınmıyor
4 modifiye edebiliyorsun yükseltebiliyorsun vs anakartım 128 gb'a kadar ram destekliyor. ram işi ortadan kalkmadığı sürece en az 7-8 yıl üst seviye cihazlara kafa tutar. aynı şekilde ekran kartım da öyle.

evdeysen evde olacaksan dışarıdaki işleri telefondan hallediyorsan masaüstü al. ha dışarıda da laptopla işim oluyor proje çiziyorum kod kasıyorum zart yapıyorum zurt yapıyorum demiyorsan ki demiyorsun. masaüstü bas geç. toplama işinden de korkma herkes yardımcı olur.
  • turbo sadık  (06.04.22 10:52:07) 
Herkese cevapları için teşekkürler. Dışarıda bilgisayara hiç ihtiyacım olmuyor, iş bilgisayarı da ayrı. Yani gerçekten bilgisayardan beklediğim iki şey var; internete girebileyim, ableton live kullanabileyim, takılmadan masaüstü işleri yapabileyim. Oyun oynamıyorum, render mender aldığım şahsi işlerim de yok.

Çok fazla crackli program/vst kullanıyorum, apple için bunlar sıkıntı oluyor ve ayrıca sevmiyorum. O yüzden mac bir seçenek değil.

Hem piyasayı bilmediğim hem fiyat algım altüst olduğu için bütçe belirleyemiyorum şu an için ama 20K'ya kadar çıkarım gerekirse, sanırım ihtiyacıma göre bulunabilir bir şeyler.

Çift möniter ve kasa olayı sıcak görünmeye başladı bana.

Bir sorum daha olacak: Anakart fiyatları diğer birimlere göre ucuz görünüyor. Atıyorum 5 yıl sonra işlemciyi yükselteyim dedim ama anakarta uymadı ve onu da değiştirmeye karar verdim. Bu sefer diğerleri ile uyumsuzluk yaşanır mı? Mesela bugünün üst seviye bir anakartı 7 8 yıl öncesinin ekran kartını, ramini, güç kaynağını falan çalıştırıyor mu?
  • Piukh  (06.04.22 14:31:49 ~ 14:32:10) 
kesinlikle masaustu, ayni mimariye sahip islemcilerin masaustu ve dizustu chipleri ayni frekansta calismiyor, bunun bir kac sebebi var, guc tuketimi ve isi. bunlari kontrol altinda tutmak icin ciplerin frekanslarini dusuruyorlar. hicbir dizustu islemcisinin performansi masaustu performansi ile bir degildir, birebir ayni model olsalar dahi.

bunun disinda, islemci onemli oldugu kadar ses isleme yukunun de altindan kalkabilecek bir ses kartina ihtiyaciniz var. islemciniz ne kadar iyi olursa olsun, ses kartiniz kotu ise sesler patlayacak, catlayacak, ableton'da sag usteki load meter zip zip ziplayacaktir.

9900k ile kac ay boyunca, lan bu sesler niye patliyor, niye temiz ses alamiyorum diyordum. sag ust kosedeki load meter'a bakip, donemin en guclu islemcisine sahip oldugum halde islemci yetmiyor saniyordum, mevzu ses kartindaymis. sag usteki gosterge de islemci kullaniminin degil, ses kartina binen yukun bir gostergesiymis bunu da goz onunde bulundurun. kolay gelsin.

20000 lira butceyle, ekran karti ile de isiniz yoksa cok saglam bir bilgisayar toplarsiniz.

buyuk boyutlu sample'lar cagiriyorsaniz ssd ve ram de cok onemli, ssd'nin yavas kaldigi olabiliyor zaman zaman, bu durumda sample'lari ram'e atip oradan cagirabiliyorsunuz ableton'da. bunun icin de min 64 gb ram alin derim. ama 20k tum bunlar icin yeter de artar bile.

gunumuz anakartlari 7 sene once cikmis ekran kartini calistirir, nvidia'da paskal mimarisine denk geliyor. sorun olmayacaktir. ancak yine de pcie slot uyumluluklarina bakmak lazim. amd'de durum ne bilmiyorum. ram konusu icin de destekledikleri jenerasyonlara bakmaniz lazim. su an guncel olan 4 ve 5. jenerasyon ramler ddr4 ve ddr5 diye gecer. ddr5 cok yeni bir teknoloji oldugu icin biraz pahalidir, onumuzdeki yillarda daha ucuzlayacagini dusunuyorum.


amd'ye yonelecekseniz 5000 serisi ve uzerine bakin, intel'e yonelecekseniz ise 9900k ve uzeri tercihiniz olsun. amd'de termal isleri ne durumda bir fikrim yok ancak 10. jenerasyon ve uzeri intel islemcilerde su sogutma sart sart sart.
  • bollocks44  (06.04.22 15:39:47 ~ 21:45:20) 
@bollocks44 Uzun değerlendirmen ve verdiğin bilgiler için teşekkürler. Bu aleti küçültmenin muhakkak ekstra bir maliyeti oluyordur diye düşünürken böyle donanım farkları olduğunu öğrenmek benim için daha net kıldı bu kıyası.

Gitar kaydı aldığım için zaten ses kartı kullanıyorum, steinberg ur12 var bende.

Acelem yok, yavaş yavaş araştırmaya başlayayım donanımları.
  • Piukh  (06.04.22 20:17:59) 
firmalar açıklıyor zaten işlemci kaç nesil daha destekleyecek diye. intel bu konuda kötüydü amd iyiydi. şimdi amd de yeni tip geldi ondan alırsınız sizi çok uzun süreler götürür. iyi anakartların sesleri de çok iyi olur. benim anakartların ses yongaları efsanedir. b550 pro ac. gelecek nesil işlemcileri kaldırmaz ancak. şu gün şartlarındaki en iyi işlemciyi takarsam zaten o bana 10 yıl yeter. gerçi üzerinde ryzen 7 3700x var o da iyidir her işimi görüyor. siz birer tık üstüne bakarsınız. vakit geçmeden alın. ben geçen sene bu zamanlarda 13.000 liraya falan kurmuştum. şimdi aynı makineyi 24.000'e kuruyorum. doların duracağı yok.


  • turbo sadık  (06.04.22 21:25:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.