[]

MacOS 101

Trackpad'e 3 parmak ile yukarı kaydırma hareketi uygulayınca, üzerinde çalıştığınız uygulamaya ait birden fazla pencereyi gösteriyor ya..

Onun klavye kısayolunu arıyorum. Çünkü harici klavye kullanıyorum. Bazen dock a düşmüyor aradığım ekran. Göremiyorum. Genelce dock'da sağ altta görüyorum fakat çoğu zaman o kısayolu arıyorum.

Farklı bir yol olarak cmd + tab yaparken ekranları uygulama olarak gruplamasa da pencere olarak gösterse oradan da rahat geçiş yaparım aslında.

 
F3 (Ayrıca cmd + F3 ile masaüstünü göster işlevi olur)

Pencere grupları arasında geçiş değil de windows'taki gibi tüm pencereler arasında geçiş yapmak için 3. parti uygulama kurabilirsin:
alt-tab-macos.netlify.app

Bunu kurunca Option + Tab ile Windows'taki Alt + Tab işlevini yapabilirsin.
  • himmet dayi  (05.04.22 22:19:06 ~ 22:21:35) 
f3 ile bir şey olmuyor google chrome ve vs-code üzerinde denedim :/

okey diğerini bir deneyeyim ^^
  • ananiyimioguz  (05.04.22 22:21:21 ~ 22:21:52) 
Hangi model bu mac?

edit: harici klavye kısmı dikkatimden kaçmış. Harici klavyede olmaz F3 işlevi. Alt Tab için o dediğim uygulamayı kur.
  • himmet dayi  (05.04.22 22:22:03 ~ 22:22:58) 
Oyş app harikaymış, gençleştim resmen bu kadar mı fark eder?

Klavyedeki F3 ile de olmadı, Fn'ye basılı tutunca touchbar'da F tuşları beliriyor, öyle deneyince de olmadı :|
  • ananiyimioguz  (05.04.22 22:27:28) 
Şunun touch barlı model olduğunu baştan söylesen direkt ona göre cevap veririm.

gocirrus.com

buradan 'Mission Control' işlevini touch bar'a ekleyebilirsin. F3 dediğim işlem Mission Control.
  • himmet dayi  (05.04.22 22:35:25) 
hıım okey bunda oraya taşımışlar.. kişiselleştirip koyabilirim fakat dediğim gibi cihaz uzağımda kalıyor.

ama şeyi sorabilirim yakalamışken, o alanlardan birine delete tuşu görevi görebilecek bir sanal buton eklenebilir mi? Quick Actions ile denemiştim fakat yapamamıştım. Makro gibi eklenemez mi? fn + silme tuşunu tek bir yere atayabilirdem delete görevi görüyor.
  • ananiyimioguz  (05.04.22 22:44:17 ~ 22:44:50) 
Fn + Backspace işe yaramıyor mu? Bir de harici klavyedeki Del tuşu Delete işlemini yapıyor olmalı. O olmuyor mu?


  • himmet dayi  (05.04.22 22:46:00 ~ 22:46:26) 
ikisi de yarıyor fakat dışarıda bir yerde otururken harici klavyedeki tuşa alıştığım için çift el aşırı tersime geliyor, backspace civarında bir tuş arıyorum. O da ya kapatma tuşu :D ya da touchbar'ın son hücresi olabilir. Mümkün müdür acaba?


  • ananiyimioguz  (05.04.22 23:14:08) 
Yine üçüncü parti uygulama ile klavyedeki istediğin tuşa istediğin işlevi atayabiliyorsun. Yani mümkün.


  • himmet dayi  (05.04.22 23:23:58) 
Onlarla kapama tuşuna veya touchbar a atama yapamamıştım tekrar deneyeyim danke şö.


  • ananiyimioguz  (05.04.22 23:59:38) 
acik uygulamanin birden fazla pencerelerini gormek icin aslinda sey de yapabilirsin, hot corners ozelligi var ya hani mouse'u ekranin bi kosesine getirince sunu goster ayari. onu customize edebilirsin. atiyorum, ekranin sol ust kosesine mouse'u getirdigimde masaustunu goster, sag alt kosesine getirirsem application windows'u goster, gibi. soyle bir guide buldum bakabilirsin bulamazsan tr.wangnaproject.com

gerci yanitim mantiksiz olabilir, trackpad'le 3 parmak kaydirmak varken hot corner daha da zorlastirir bu isi gereksiz yere, sen sirf klavyeden yapmak icin sormussun. keyboard>shortcuts>mission control menusundeki "application windows" komutu degil mi aradigin? onu mesela fn tusuna ayarlayabilirsin kolayina gelsin diye. normalde de onun kisayolu bende shift+asagi yon tusu olarak gorunuyor.
  • hjarteblod  (06.04.22 01:52:04 ~ 01:54:36) 
@hjarteblod teşekkürler ! hayır aksine çok güzel bir bilgi oldu çünkü tek elle de yapılabiliyormuş :D harici mouse-klavye kullanıyorum, sağ alta vurdurma özelliğini biliyordum alıştım, şimdi tek elle de geçiş yapıcam baya kullanışlıymış. Sağ üste koydum mesela.. çünkü harici monitör sağımda. sağ üst köşeye normal şartlarda pek mouse götürmüyorum, onun özel bir yeri olmuş oldu. telefonda falan da ne kadar touch gestures varsa kullanıyorum o yüzden pratikliğe açıktım hoş oldu.


  • ananiyimioguz  (06.04.22 14:33:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.