[]

Bilale anlatır gibi ısı pompası çalışma prensibini anlatır mısınız?

Sb. Teşekkürler.




 
Yaklaşık 1 metre toprağı kazın, bir boru koyun. Borunun diğer ucu, evin içinde olsun. Bir de havayı üfleyen fan takın, topraktaki havayı eve üfleyin.

Toprak hep 14 derece civarında olduğu için, yazın soğuk ve kışın sıcak hava elde edersiniz. Neredeyse bedava üstelik.

Daha fazla soğutmak, veya daha fazla ısitmak isterseniz de klima, soba, vs ek olarak kullanırsınız.
  • alfired  (05.04.22 12:52:31) 
@alfired o zaman Einstein'ın termodinamik yasasıyla söylediği her şey çöp olmuş oluyor.

Bir diğer sorum, enerji/ısı transferinde kayıplar varken, bu ısı pompası sistemi nasıl oluyor da kayıpsız yapıyor?

Ayrıca bir maddeden diğer bir tarafa ısı transferi varsa, bir tarafta ısı artışı diğer tarafta ısı azalışı da olmak zorunda. Misalen topraktan alınan ısı aynı zamanda toprağın belirli bir derecede vereceği verimi de göz önünde bulundurursak nasıl oluyor da her yerde en çevreci iklimlendirme sistemi denebiliyor? Yani en nihayetinde topraktaki ısıyı alıyoruz, toprak o ısıdan mahrum oluyor ve doğal olarak verimliliği düşüyor.
  • skzr  (05.04.22 16:50:25) 
@alfried

Oha! Isı pompası bu muymuş! Ben sanıyordum ki bir tane merkezi sistem var (sitelerde filan görüyordum çünkü ısı pompasını) orada gerçekleşen ısınma sistemi evlere dağıtılıyor. Üstelik ısıyı da kombideki gibi sıcak suyla filan yapıyorlar sanıyordum, hava ile yapıldığından haberim yoktu.

E muhteşem bir çözümmüş bu. Büyük mekanlar için pek aklıma yatmadı (muhakkak verimli kullanımı vardır) ama küçük kullanım alanları için çok verimli görünüyor. Klima gibi çalışıyor aslında yani değil mi? Yani toprak ısı kaynağı oluyor, boru ısıyı üzerine çekiyor. Fan da iletimini sağlıyor? Ben bu sistemi araştırırım arkadaş!
  • burka  (05.04.22 17:08:07) 
Termodinamik yasaları Einstein'a ait değil. Isı pompasında da kayıp var. Yüzde 100 verimle çalışan bir sistem yok termodinamikte.


  • dissendium  (05.04.22 17:29:07) 
ısı pompası dediğin şey bir soğutucu akışkanın basınç değişimi vasıtasıyla hal değiştirmesi sayesinde dışarıya verdiği ısı enerjisinden ya da dışarıdan aldığı ısıdan faydalanılan klima gibi aletlere denir. döngüyü tamamamak için de kapalı alanın dışında bir "ısı atıcı" vardır. topraktan sıcak hava taşımak ne allah aşkına. ahaha.

bu toprak olayı o ısı atıcı vasıtasını görüyor sadece. ya da tam tersi. evin dışına asılan klima pervaneleri gibi.
  • bohr atom modeli  (05.04.22 17:33:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.