[]

Avrupada sonradan vatandaş olanlar

Şu anda rusların yaşadığını türkiye yaşasa, yani tüm dünyada istenmeyen ülke durumuna gelse, avrupa ülkelerinde sonradan vatandaşlık almış olan türklere ne olur?

Avrupada hukuk iyi işliyor diyordum ama, fransada "ruslar giremez" yazan restoranı görünce (ve bu restorana bir yaptırım uygulanmayınca) fikrim biraz değişti.

Oranın vatandaşı olsan bile sana ev/araba satmasalar, restoranlara sokmasalar, iş vermeseler bir noktada yapabileceğin bir şey kalmaz. Mecburen dönersin sivas'taki köyüne.

edit: fransadaki restoranı bulamadım, çek cumhuriyetinde benzer bir şey olmuş: www.washingtonpost.com

 
Benzeri amerika'da oldu, japonlari toplama kampina attilar.
Sartlar degisince kimse insan hakki falan sallamaz.
en.m.wikipedia.org

Hem de kanunu 1976'ya kadar kaldirmamis adamlar.
  • divit  (05.04.22 00:37:08) 
Fransa'da restoran olayının kaynağı var mi? Ben bulamadim. Bulamadığım için net yorum yapamıyorum.

Fransa'da vatandaş olmuş birinin ikinci sinif hale dusurulmesi için çok acayip bir durum olması lazım. Misal verdiğiniz örnek de uç geldi bana doğru olduğuna emin olamadim. Kaynak verirseniz Fransızca aratayim'

Yani Fransa'da şu an etrafımda bir sürü restoran var, bir sürü şey var. Daha rusya ile alakalı bir şey duymadım.
Bana tek tük olaylar büyütülüyor gibi geliyor.
  • logisticsmanager  (05.04.22 00:49:41) 
Sonradan vatandas olanlarin her zaman deport riski oldugunu dusunuyorum, ozellikle ikinci vatandasliklarini kaybetmedilerse. Hak hukuk gukuk diyenler cikacaktir ama is o noktaya gelirse kimse kimsenin gozunun yasina bakmaz, ucaklara doldurup yollarlar..

O yuzden hicbir turlu TC vatandasligini kaybetmek istemem, sonucta donecegimiz yer kurkcu dukkani.
  • cooperr  (05.04.22 00:54:24) 
Vatandaşlık açısından ben bir şey olacağını sanmıyorum. Teröre destek veren kişiler bile vatandaşlıktan atılmıyor. Toplum baskısı yıllardır var. Almanya'da Türklerin evlerini yakıyorlardı bir zamanlar. Türklerin kolay kolay boyun eğeceğini sanmam. Bir de bu olaylar genelleştirilemez. Burger King kapısına Türkler giremez yazacak hâlleri yok. Restorana giremeyen adam gidip döner yer.


  • dissendium  (05.04.22 00:55:54) 
Bunlar bireysel şeyler. Her ne kadar yaptırımlar var olsa da ülkeye yönelikler. Bireysel olarak bunu yapamazsın demek yerine komple yasaklıyor.

Bundan hareketle vatandaşlıklarını kaldırması mantıklı değil. Ancak çifte vatandaşlık için seçim yaptırtabilir. O da bazı ülkelerde yapıldı zaten.

Kız arkadaşım rus vatandaşı be italyda burslu okuyor. Bir restaurantta çalışıyor. Dediğim gibi bireysel bir sıkıntı yok.
  • Unde bach canim  (05.04.22 01:32:59) 
Yazdığını okuyunca şu mevzu geldi aklıma www.google.com

Bu kız Türkiye üzerinden Suriye’ye giden 3 kızan biri. İngiltere doğumlu, hayatında hiç Bangladeş e gitmemiş ama Bangladeş asıllı olduğu için kızı british vatandaşlığından atıyorlar terörist olduğu için.
Senin dediğin tam bu değil tabi bu kişinin suça karıştığı iddiası var ama o zaman çok acayip gelmişti bana
  • euteamo  (05.04.22 02:39:04) 
o restoran fransa'da değil almanya'da bu arada.

www.bz-berlin.de
  • bohr atom modeli  (05.04.22 09:42:04) 
oncelikle bireysel tepki, toplu tepki ile devletlerin aldigi aksiyonlari ayirmak lazim. ornegin almanyada "ruslar giremez" diyen is yeri sahipleri oldugu gibi berlinde "pro-rus yuruyusu" de oldu www.youtube.com

bireysel tepkiler her rusu ayni kefeye koyup dislayabilir. ama unutulmamalidir ki avrupa da putin karsiti ruslar da yasiyor. eger toplu bir dislama olursa avrupada buna karsi cikan gruplar da cikacaktir.

yani ornegin almanyada toplu halde tum 80 milyon alman hep beraber "turkleri disliyoruz, araba ev satmiyoruz" diye bir fikir birligine varmasi guc. cok farkli sesler cikacaktir,"turkler disari" diyen cikacagi gibi turklere destek olanlar da cikacaktir, orta yolcular da cikacaktir, demokratlar kalsin muhafazakarlar gitsin diyen de cikacaktir. yani yek vucut bir tepki zor.

bir de isin ironik tarafi da su, almanyada gida sektorunun dominant toplulugu turkler, araba ev satanlar turkler. almanin en onemli fast-foot yemegi doner. bu durumda kimin kimi dukkana almayacagi cok karisir.

yani kisaca bireysel ve sosyal tepkiler olur. ama bu tepkilerin devlete etkisi limitli kalir. belki devlet dairelerinde bazi guclukler cikarirlar ama hadi hep beraber tum turklerin kazanilmis vatandasligini iptal ediyoruz, ulkelerine gonderiyoruz diyemezler. isid teroristlerini bile sinir disi ederken bir suru kanuna takiliyorlar.

ama bir gun 3. dunya savasi cikarsa o zaman durum ne olur kimse bilemez. savas durumunda her tepki asiridir.
  • emrahday  (05.04.22 12:24:53 ~ 12:27:21) 
Almanya’da Bizim enstitü Rus projelerini iptal etti, burslarını Rusya’dan alanlar geri dönmek zorunda kaldılar. Mail gelince ben korkmuştum açıkçası yarın Tr ile ilgili bişey olsa postalayacaklar demek ki diye.
Ellerinden geleni yaparlar ama vatandaşlık alana bişey olmaz gibi.

  • spherical  (05.04.22 13:55:38) 
Ruslarin yasadigi olaylar ilk 2-3 gunun gaziydi ve genelde cahil insanlarin basindan cikti, sonra da sondu zaten.

NATO'nun merkezine 15 dakika mesafede yasiyorum, burada acikca Putin ovmedikce toplumdan dislanmiyorsunuz. O tarz durumlarda bile gidip destek alabileceginiz kurumlar var.

Bizim sirkette ve duyum aldigim bazi sirketlerdeki Ruslar firma IKlarina "Bizim durum ne olacak?" tarzi mail atmislar, genel cevap "Oyna devam" seklinde.
  • cleric  (05.04.22 14:28:36) 
verdiginiz ornekler cok radikal, kucuk zumreler icinde belki benzerleri gorulur ancak avrupa'da genele yayilabilmesi cok dusuk ihtimal. Vatandaslik alanlara da bu ve benzeri durumdan bir sey olmaz. Toplumsal degerlere acikca saldirmak gerek sorun yasamak icin. Su an benim tecrubem cercevesinde bu islerden dolayi sorun yasayan normal rus vatandas yok.


  • hewit  (05.04.22 14:56:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.