[]

Başkasının fotoğrafını çekmekten çekinmek

Aynasız orta seviye bir fotoğraf makinesi almıştım zamanında işte bir yerlere gidince çekerim, biraz daha baktığım yeri görmeye çalışırım vesaire diye düşünerek ama kadrajda başka birileri varsa çekiniyorum göstere göstere çekmeye.

Mesela pazarın içindeyken o kalabalık yolu çekmek istiyorum ama diyorum ki bir sürü insan var, elimdeki makineden belli ne yaptığım, rahatsız olan birileri vardır muhakkak... Aynı şekilde başkasının böyle bir karede beni çekmesi de rahatsız edici geliyor şahsıma.

Bir de işin ilginç tarafı telefonla çekerken böyle olmuyor. Makineyle çekince iş başka bir boyuta atlıyor sanki.

Siz ne düşünüyorsunuz, hissediyorsunuz bu konuda?

 
tehlikeli buluyorum ben böyle şeyleri, birisi çıkıp ne çekiyon lan beni deyip gözünün üstüne yumruğu yapıştırabilir.


  • killerbee  (04.04.22 18:15:12) 
Özgüvenli olup birisi sorarsa çektiğiniz fotoğrafları göstererek içinin rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Sorarsa “ödev” vs salla gitsin


  • her giriste sifresini unutan adam  (04.04.22 18:18:02) 
almanya'da bu dediğiniz çok oluyor. fotoğraf çekerken ben çok çekiniyorum kadraja biri girer mi diye. yasak olabilir.

türkiye'de kimse önemsemez onu ya. ben de önemsemem. ne olacak.
  • bohr atom modeli  (04.04.22 18:33:32) 
Hobi olarak sokak fotoğrafçlığıyla uğraşıyorum, çektiğim fotoğrafların çoğu anlattığın gibi, insan içinde, insanları çektiğim fotoğraflar. 3 sene oldu, şu ana kadar sadece 2 kere ciddi tepki gördüm.

Bu işin hem heyecanı hem de mahareti biraz, kabalık ortamda görünmez ya da tehlikesiz kalabilmek. Ortama karışıyor, biraz gözlüyor, objeye ufak ufak yaklaşıyor, varlığının oraya alışmasını sağlıyorsun. Sonra mümkünse bakaçtan değil de ekrandan, makineyi çot diye kaldırmayıp, gövdeye yakın ve ani olmayan hareketlerle çekmeye başlıyorsun. Kişinin fotoyu çektiğini anlamaması için önce sağı solu çekip yavaşça kadrajı objeye yaklaştırıyorsun.
Sonra ortaya şöyle şeyler çıkabiliyor.
ibb.co
ibb.co
ibb.co

Telefon bu anlamda daha "tehlikeli" çünkü kişisel bir amaçla çektiğin hissi oluşuyor, görüntü almak ya da anı kaydetmek için. Asıl fotoğraf makinesi olduğunda daha az tedirgin oluyor insanlar, müsamaha gösteriyorlar.
  • Bruce  (04.04.22 20:16:25 ~ 20:24:14) 
ben de seninle aynı fikirdeyim, hatta telefonla çekilmekten de rahatsız olurum. bu ara tr'de de sokaktaki yürüyen rastgele insanları çeken tipler falan türedi, bana kalırsa cidden sapıklık gibi geliyor açıkçası.


  • roket adam  (04.04.22 23:38:59) 
Bir insanin izinsiz yakindan yuzunu cekmek bence dogru degil ve haktir. Hele internette onlari paylasmak..

Kendinizi onlarin yerine koyun ne hissederdiniz, size yapilsa?

He yüzler belli olmaz o zaman bi nebze belki anlasilir.
  • dezember  (05.04.22 01:20:33) 
Rahatsız olurum. Bir başkasının çektiği fotoya çıkmak istemem, hatta çıkarsam silmesi için rica bile ederim. Ben mesela bu aralar kurduğum bir instegram hesabı için(şahsi hesap değil) onlarca fotoğraf çektim, hâlâ da çekmeye devam ediyorum, ve altını çizdiğin bu hususa dikkat ediyorum. Çoğu zaman tam fotoğraf çekeceğim, bakıyorum birisi geliyor, onun geçmesini bekliyorum. Çocuk parklarını çekiyorum mesela, geçen bir parkı çekmem lazım, iki tane ufak kız çocuğu oynuyor parkta. haydaaaa! gel de çek, birisi görse yanlış anlaşılacak, çocukları çekiyorum sanacaklar, belki de linç edilecegim. Derken uzakta bir yere oturdum, çocukların gitmeisni bekledim, onlar gittikten sonra çektim fotoyu.


  • el conquerador  (05.04.22 01:37:09) 
ahlaki değil
kimsenin galerisinde shutterstockunda kendimin eşimin dostumun ayırtedilebilir fotoğrafı olsun istemem

makine, sahibini diğer insanlardan bir üst dereceye çıkarmadığı için, sormadan rızasını almadan birisini fotoğraflama hakkı da vermiyor
sorsan müsaade edecek mi, o halde hakka giriyorsun

buna ara gülerin yaptığı da dahil, o da -bak bu fotoğrafları bastırıcam- demiyor, kalabalığı kendisine alıştırıyor sadece.
zaten bi galerisindeki fotoğraftan sebep dava da edildi, tabi hakimi inandırdı kazandı davayı. ama davacı adamın hakkı ve bu işe olan rızasızlığı onun üzerinde kaldı.(kendisi anlattı)

instada irili ufaklı pek çok hesap var, şehrin mimarisinden yeşilinden her köşesinden hoş kareler yakalıyorlar
merakı olan buradan yürüyebilir
  • comp  (05.04.22 02:20:49 ~ 15:04:06) 
Ya bi on sene önce falan sanırım annem ve kardeşimle beraber starbucksta cam kenarında otururken birisi kocaman makinesiyle şak diye bizi çekti gitti. O an şokla kalakaldık ne oldu diye. Manzara da hepimizin telefona bakıp kahve içmemizdi, muhtemelen burdan bi anlam çıkardı ve çekti. Hala aşırı sinirliyim o fotoğrafa bir yerde denk gelmeyi bekliyorum.


  • jazzabel  (05.04.22 09:55:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.