[]

Navigasyonun dedigi kuzey batı bize göre mi dünyaya göre mi?

Dünyaya göre ise bilemeyiz cok sacma ama bize goreyse gayet mantikli cunku kuzey bati sol ust carprazimiz oluyor iste.

Dunyaya gore ise, mantigi nedir?


 
Kuzeyin yönü sana göre değişmez. Sol üst çaprazın sol üst çaprazdır. Yüzün kuzeye dönükken sol üst çapraz kuzey batı olur. Navigasyon kuzey yönünde ilerleyin dediğinde "düz gidin" demiş olmuyor. Dünyaya göre kuzey yönünde ilerleyeceksin. Mantığı da işaret tabelalarında 'normalde' yön de belirtiliyor.
Örnek: i.imgur.com

Bazı araçlarda da bilgi ekranında aracın önü hangi yöne bakıyorsa o yazıyor.
Örnek (soldaki devir saatinde yazan NE): imgd.aeplcdn.com

Bu bilgiler ışığında navigasyonun söyledikleri anlamlı oluyor ama bizim ülkede ne tabelalarda yön belirtiliyor ne de araçlarda pusula var.
  • himmet dayi  (04.04.22 15:38:50) 
Gerçi evet manyetik olarak bir tane ama @himmet dayi sağ olsun tabela ve araçlarda pusula olayını bilmediğim için, ben navigasyonu savunmak adına mantık yürütmek istemiştim ama harbiden bizim ülkemizde saçmaymış o zaman :/


  • ananiyimioguz  (04.04.22 15:57:34) 
tr'nin konumu ekvatora paralel olduğu için navi de avantajlıyız
sanal bir düzeltme gerekmiyor

harita bilgisi de olunca daha rahat yön buluyoruz
  • mantık  (04.04.22 16:40:25) 
mesela gittiğiniz şehri biliyorsanız mantıklı ama bilmediğim bir yola saptım ve bana kuzey batı yönüne gidin diyor, nasıl kestiriyorsunuz? @mantık

@duster, e iyiymiş zaman benim yaklaşımım, yani saat yönü gibi düşünmem tutar o zaman?

ama 1dk.. ankaradan antalyaya gidiyorum ve navigasyonda arabanın ucu antalyayı gösteriyor. e antalya kuzeyde değil ki?

gece sabahladım mal gibiyim sanırım belki de ben anlayamadım.
  • ananiyimioguz  (04.04.22 17:12:27 ~ 17:16:38) 
kuzey, guney, dogu, bati yonleri sabittir. kisiden kisiye degismez. yani sag, sol, on, arka gibi degildir.

ornegin senin sag tarafin kuzeye bakarken, karsinda sana bakan kisinin sag tarafi degil sol tarafi kuzeye bakar.

ya da arabanin burnu her zaman kuzeye bakmaz. ankaradan antalyaya giden bir arabanin burnu guneye bakarken, antalyadan ankaraya giden bir arabanin burnu kuzeye bakar.

bir navigasyon eger size "kuzey bati yonune gidin" diyorsa navigasyonu yapan cihazin icindeki pusula bozuk olabilir. bu nedenle dogru yonu tayin edemiyor demektir. ya da o anlik farkli nedenlerle pusula calismamistir. yani aracin onunun ve arkasini ne tarafa donuk oludugunu tespit edemeyor demektir. bunu tespit edemedigi icin de "ilerden saga/sola donun" gibi ifadeler kullanamaz, ve son care olarak herkes icin sabit olan "kuzeye donun", "doguya donun" gibi ifadeler kullanmak durumunda kalir.
  • emrahday  (04.04.22 18:01:56 ~ 18:02:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.