[]

Kur Korumalı Mevduat hk? (Ekonomistler hikaye mi?)

kur korumalı mevduatın çıktığı ilk günden beri "felaketimiz olur, ölürüz, biteriz. dolar 1231231 olur" diyorlardı.
ben de artacağını düşünüyordum.

"dolar çakıldı" demiyorum, ama bu müdahaleden sonra dolar fırtınası bıçak gibi kesildi.

hani doları bu yöntemle tutmak mümkün değildi?

20 senedir aynı ekonomistler emlak balonu patlayacak diye makaleler yazıyor, orada da en ufak bir patlama olmuş değil.

yani eldeki parayı neyde tutacağımı şaşırmış durumdyım.
dolarda tutuyoruz, enflasyon doların bile içinden geçiyor. kimi dinleyeceğimi şaşırdım hakikaten.

sene başında "kkm ülkenin içinden geçecek. paranızı elinizde tutun; dolar, altın ne olursa" diyorlardı da öyle bir udurm yok gibi geliyor.

yanıldılar mı?

 
tutabildiler mi sence?

ben 11.30 dan dolar - 660 dan gram aldım o karardan sonra. ee hani düşecekti fiyatlar?

parayı nerede tutacağın konusunda karar veremiyorsan sepet yapman en mantıklısı. zaten ülkenin başındakilerde ne olacağını bilmiyor o yüzden yalnız değilsin.
  • al basmadan donu var  (04.04.22 13:00:02) 
@al basmadan donu var,

ilk günlerin hype'ını geçersek 13.50-14.50 arasında gidip geliyor 3 aydır. yani söylendiği gibi "25 olur" vs mevzuları olmadı. şuan da stabil bir şekilde 15in altında duruyor.

aralık ayında "ekonomi yokuş aşağı, bu gidişle dolar durdurulamayacak" deniyordu,
ocak ayında "kkm doları uçuracak" deniyordu.

bir noktada frenlemiş durumda dolar.
  • tchuck  (04.04.22 13:03:30) 
Kkm çıkınca dolar uçacak diyen kimdi acaba?
Ben yanlış hatırlamıyorsam bunun borcu daha da artıracagini falan okudum. Bir de parasi dövizde olanlarin değil parasi faizde olanlarin yaptıracağı haliyle ek bir etkisi olmayacagini okumuştum.
Ama tanıdığım hiçbir ekonomist "dolari ucurur firlatir" demedi. Örnek verirseniz iyi olur.

Bu arada kkm de enflasyon karşısında bir ise yaramiyor ki. Hatta Türkiye'deki reel enflasyon karşısında ne kazandirir ya da para değerini tutar bilemiyorum bile.
  • logisticsmanager  (04.04.22 13:10:07) 
birebir aynı hikaye 2016'da dolar 3.5'tan 7'ye çıktığında da oldu. birden ortalık yıkıldı eyvah dolar 25 olacak tripleri oldu sonra dolar 2.5-3 sene kadar 6 civarında sabit kaldı. 2020'deki küresel kriz dönemini imkansız derecede aşırı rahat geçirdiğimiz için şu anda onun faturasını ödüyoruz + tr'deki ekonomi yönetimi sistemi 3-4 yıl stabil götürüp sonra birden patlatmak üzere kurulu.
benzin fiyatlarında da aynı hikaye var. benzin 3-4 yıldır litresi 5 tl civarında sabitti. sürdürülemeyecek seviyede olduğu da gayet belliydi, epey bir süre dünyanın en ucuz benzinini kullandık. buradaki artışı 3-4 sene ay ay 20'şer kuruş yapmak yerine, devlet farklı hesaplarla bunu 3-4 yıl kompanse edip sonra birden patlatmayı tercih ediyor. yani sürekli krizden ziyade kısa ve kontrollü krizler şeklinde bir planlamamız var.
bundan sonraki dönemi öngörmek çok zor, benim yatırım planım tamamen ihtiyacım olan şeyleri bir an önce almak üzerine kurulu. araba ihtiyacım vardı, zamanında krediyle aldım aşırı mantıklı bi yatırım oldu hala kullanıyorum. keza 1 tane ev lazımdı ve ev aldım, döviz bazında dahi bir kar elde ettim orada ve krediyle aldığım için sermaye giderim de olmadı. daha da çok param olsa muhtemelen yine istanbuldan ev alırım çünkü çok ama çok ciddi bir ev sıkıntısı var epey bir süredir.

ekonomistlere gelirsek, bu kısım çok siyasi maalesef, o yüzden epeydir ekonomistleri takip etmiyorum. emlak balonu, araç balonu, tl balonu diye diye ekonomistleri dinleyen arkadaşlar resmen yaya kaldılar. aşırı saçma yorumlar var hem medyada hem sosyal medyada. trdeki insanların zaten çok büyük bi kısmının öyle dişe dokunur bir birikimi, milyonları yok. ihtiyacınız olan şeyleri alın, gerisine zaten paranız kalıyorsa duyurudan yatırım tavsiyesi almazsınız muhtemelen :)
  • roket adam  (04.04.22 13:22:09 ~ 13:28:01) 
Ekonomistler dolar 1231231 olur demedi.
Şu an enflasyon %61 seviyesinde. Ama mevduat faizleri %14 civarıydı en son. Enflasyon nedeniyle dolar 1 yılda %50 civarı artar normal olarak. %50 civarı da TR ile ABD arası enflasyon farklarından kaynaklanıyor. 1 yıllık KKM'ye paranı yatırdın. %14'ün üzerindeki doalr artışı nasıl karşılanacak? Hazineden. Peki hangi para ile karşılanacak? Karşılıksız para basılacak (mecburen). Karşılıksız para ne demek? TL'nin değer kaybı ve dolayısıyla enflasyon artışı demek. Enflasyon arttıkça da dolar artar. Yani eninde sonunda patlamaya mahkum bir sistem kurdular. Tabii ki asıl amaç seçime kadar zaman kazanmak. Seçimden sonra, daha doğrusu bu mevduatların ödemeleri geldikçe daha da kötüleşecek her şey.

  • himmet dayi  (04.04.22 13:24:36) 
KKM enflasyon azdırır dendi daha çok ben de ilk haberi gördüğümde böyle demiştim, o gece ve ondan önceki haftalarda olanlar piyasa manipülasyonuydu çoğunlukla, ne olduğu anlaşılmayan bir ürünün doları düşürdüğü sanrısı ile, halkın dolar alarak doları artırdığı sanrısı aynıydı, o günlerde milyonlarca lira zenginleyen insanlar tanıyorum, tek gereken RTE'nin ne konuşacağını 1 saat önceden bilmekti. Böyle bakarsanız daha anlamlı olur.
Hani bilmem kaç üstü köpük falan diye geyikler dönüyordu işte o köpüğü kim höpürdetti bilmek gerek :D
Ben TL'yi KKM'de, doları dolarda tutuyorum, çok zor bir şey değil, KKM varken dolar almaya çok da gerek yok bence.

Bak şeyi de yazayım KKM'nin nasıl bozuk bir şey olduğunu, 29 Aralık kur sabah 12 lira idi, akşama doğru 12.70i geçiyordu, sabah abim dolar aldı, akşama doğru bozdu, bozduğu para ile o günün merkez bankası kkm kuru 12.03'ten KKM açtı, tertemiz %10 koydu cebine. nasıl bir bozuk sistem olduğunu daha iyi anla.
  • atom karincanin torunu  (04.04.22 13:30:16) 
Kkm o kadar mantiksiz bir karar degildi, devlete maliyeti de dolar yakmaktan daha az oldu.
Dolar 8 lirayken gecseler daha iyiydi.

Ekonomistler pek bir sey bilmiyor, ozgur demirtas ev almak yanlis dedi 0.64den krediden ev aldirmadi.
Su an o evler dolar bazinda %25 artti. Tl olarak zaten %130 artti.

Bu adamlari incelersen gecmislerinin pek de parlak olmadigini populizme oynadigini gorursun. Adamin iktisat diplomasi bile yok.

Realist olan bir tek atilla yesilada var sanirim.
Bilemese bile bu hafta da boyle gidemez mutlaka bir sey yapacaklar diyor, mutlaka bir sey yapiyorlar.

Bir de su an sorun dolar degil gida fiyatlari. Dolar zaten kendi de %8 deger kaybediyor.
Domates fiyati ise dolardan daha hizli artiyor.
Bu ulke tarihinde gorulmus bir sey degil.
  • divit  (04.04.22 13:35:18) 
Kur korumalı mevduat doları niye azdırsın. Bence yanlış kalmış aklında. Ama ekonomi için iyi olmadı. Zaten dolar azmasın diye tl'ye dolar karı veriyoruz. Kkm yüzünden dolar artar fikri mantıklı değil.


  • baal  (04.04.22 13:37:21) 
aslında kkm örtülü bir faiz artışı. kur arttığı sürece mevduat sahiplerinin düşük faizden dolayı karşılaşacağı zararı devlet üstleniyor. bir nevi değişken faiz uyguluyor. bu da kısa vadede kuru dizginledi.
ama bizdeki kur artışının kaynağı farklı. ithalat yapısından kaynaklı. bu konuda yakın vadede kalıcı bir çözüm önerisi yok ortada. kaldı ki merkez bankası açıktan olmasa da hala kuru baskılamaya çalışıyor.
ülkemizde kur trendi sürekli yukarı yönlü. bazen hızlı bazen yavaş. sorun şu kurun yükünü hazine üstlendi; eninde sonunda kur yükseldiğinde hazinenin yükünü kim üstlenecek.
  • wallets wide shut  (04.04.22 15:58:21) 
kur korumalı mevduat doları uçurur kaçırır diyen birine beş lirayı versek üç liraya satamaz. bunları takip ediyorsan diyecek pek bir şey yok zaten.
balon olması ve patlaması biraz türk kafası. bir yıllık maaşla ev almayı umanlar için evet balon patlamadı birkaç asır da patlamayacak.
kkm zaten ülkenün içinden geçiyor az biraz bilanço okumayı bilmek yeterli bunun için.
  • Efoody  (04.04.22 16:00:47) 
hangi ekonomistler bahsettiğiniz bilmiyorum. ama genel olarak bu politikanın bir mucize yaratamayacağını, ülkenin dolar ihtiyacının ciddi boyutta olduğunu, geçici süre günü kurtarma politikası olduğunu söylüyordu karşı çıkanlar. ekonomi biliminin kurallarına dönün, göstermelik faiz düşmanlığı yapmayın, gerçek faiz bambaşka, bir gün çin olacağız, bir gün nas var diyerek ülkeyi felakete sürüklüyorsunuz diyorlardı. bunu yaşıyoruz zaten. ama size kimse bugün dolar, yarın altın, öbür gün ev fiyatları uçacak diyemez.
bu arada o dolar fırtınası dediğiniz günlerin de umarım iç yüzünü öğreneceğimiz günler gelir. o konuşmaları kim hazırladı, kimlere ne haberler uçtu, gece gece en tepeden işlemler yapıldı. o bambaşka bir konu.

  • not dark yet  (04.04.22 21:29:47) 
parayı nereye koyacağına karar veremiyorsan bu amcayı takip et, iyi kulak as dediklerine.
www.youtube.com

bu arada dolar zaten bi yatırım aracı değildir, abd enflasyonu olduğu için zamanla değer yitirir.
  • nuisance  (04.04.22 21:53:09) 
Birileri devasa birikimleri verimsiz ve surdurulebilir olmayan yontemlerle cerez gibi harciyor. Isin icinde her turlu karisik duzen olabilir. Birikim sahipleri icin ise en onemli olan bir konuyu ekonomistten daha cok biliyor olmalari. Bu durum size hangi kitleyi hatirlatiyor?


  • dunal  (05.04.22 09:49:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.