[]

Evde Espresso Yaparken: Ekşi/ Acı Tatlar?

Çekirdek olarak MOC'un Kolombiya'sını kullanıyorum. Paket kapalıydı ancak kavrulma tarihi 1-2 ay öncedir. Öğütme derecesini değiştirerek deniyorum ancak mayhoş tadla zehir gibi olma arasında gidip geliyor, makinenin espresso basıncı ideal göstergede olmasına rağmen.

Neden olabilir?
Teşekkürler:)

Edit: Makine Sage BES875

 
Kahve espresso'ya uygun kavrulmuş mu
Makine suyu iyi ısıtabiliyor mu
Kullanılan su çeşme suyu mu içme suyu mu
gibi cevaplara göre sebep bulunabilir. Bunların birden fazlası üst üste gelmiş de olabilir.

Kalibrasyon için tek tek denemek lazım. Ekşi kahve underextracted, yani yeterince demlenmemiş anlamına geliyor. Daha ince öğütüm, daha sıcak su gibi detaylar buna çözüm. Zehir gibi dediğin bitterlıksa tam tersi, fazla demlenmiş. O zaman tam tersi, kalın öğütüm, varsa su sıcaklık ayarı gibi müdahale edilebilir.

Çekirdeğe göre de değişiyor tabii. Baktın ekşi, bir tık ince öğüt. İstediğin seviyeye ulaşana kadar incelemeye devam et. Tabii makine yeterince ısıtmıyorsa suyu bu da işe yaramaz.
  • Bruce  (02.04.22 15:08:00) 
tam olarak anlamadim. kahveyi ogutulmus olarak mi aliyorsun? ve ogutme tarihi 1-2 ay once mi? oyleyse ogutulen kahve bir hafta sonra cop olur


  • nibba  (02.04.22 15:32:45) 
Öğütüldükten sonra max 1 hafta içinde tüketilmeli. Öğütüldükten sonra ertesi gün bile tad değişimi oluyor.


  • jazzabel  (02.04.22 16:25:29) 
Teşekkürler cevaplar için.
@nibba @jazzabel
Kahveyi kendim öğütüyorum, kavrulma tarihini belirtmiştim
  • dreamnesiac  (02.04.22 20:17:09 ~ 03.04.22 11:29:51) 
Hangi makineyi kullanıyorsunuz? Öğütücünüz nedir? Acı ve eksi iki zıt kutup dersek ayni ogutumle bu sorunu yaşamanız garip. Ogutum tutarsız olabilir kanallama olabilir her şey olabilir :) Aradığınız pek çok sorunun cevabını kahvekulubu.nette bulabilirsiniz.


  • sen de git sen de unut  (02.04.22 20:29:15) 
dozlama isine deginilmemis: basket kac gramlik? daha buyuk basket takabiliyor musun? pressurized (tek delik) basket mi kullaniyor bu makine? 1:2 orana (atiyorum 15 gram gir 30 gram cik) kac saniyede ulasiyor? (varsa preinfusion suresi haric) 30 saniye civari olmasi lazim. 30 saniyede 1:2 alabilecek sekilde ogutme ve doz (gramaj) parametreleriyle oyna. (edit: benim makinem bu degil, genel gecer olarak bu bilgileri yazdim)

sonuclar (iyi ya da kotu) hep ayni olmuyorsa puck prep eksikligi ya da makinenin sicakligi muhafaza edememesi (2. ya da 3. shotlari daha soguk demlemesi) problemi olabilir.

light bir roast kullaniyorsan yeterince ince ogutemiyor olabilir, makine uzerindeki ogutuculer genel olarak begenilmiyor cunku.

youtube'da makine modelini (sage = breville diye de gecer ama model no ayni olmali) bir arat bir suru video bulabilirsin, faydali bir seyler bulabilirsin.
www.youtube.com

kolay gelsin afiyet olsun
  • disq  (05.04.22 18:30:39 ~ 18:32:57) 
bu konu aklima takildi su yaziyi buldum, okudugum en temiz yazi: www.baristahustle.com


  • disq  (06.04.22 11:17:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.