[]

fabrika - mavi/beyaz yaka maaşları

merhaba,

otomotiv veya benzeri sektörlerde üretim yapan fabrikalarda (skala olarak Ford'u örnek vereyim mesela) iki kişi işe aldığınızı düşünün. biri tekniker öteki mühendis

bu iki profil arasındaki maaş farkı yüzdesel olarak ne kadar olmalı?
maaştan örnek verecek olursam örneğin teknik 7k, mühendis 10k olarak mıdır yoksa makas daha dar/geniş midir?

 
Teknik 7k dan daha az alır. Otomotiv sektörü çalışanıydım mavi yaka olarak. 8.5 yıl çalıştığım işten istifa ettiğimde 5.3k net maaşım vardı. Performans primi, vs derken anca 6k yı buluyordu maaş. Ford skala olarak biraz daha üst seviyede orada teknik 7k dan fazla bile alıyor olabilir Koç grubunda olduğu için. Çalışan hakları vs de çok iyi Ford da ama diğer firmalar sömürme odaklı çalışıyorlar. Özellikle Doğuş grubu. Başvurdum Ford a, alsalar yarın iş başı yaparım yani. Orda çalışılır.


  • Arthur Dayne  (01.04.22 17:37:26) 
Maaş tecrübeye göre verilir. 10 yıllık teknikerle yeni mezun mühendis maaşı aynı olmaz. Zaten böyle yerlerde maaş bilgisi paylaşmak yasak. Tekniker mühendisten daha çok da alabilir. Yine de ortalama fark 2 bin lira olabilir. Mühendisin de düz mühendis olduğunu kabul ediyorum. Üretim müdürü, kalite müdürü falansa o fark 10 bin liraya da çıkabilir.


  • dissendium  (01.04.22 17:52:52) 
Şirket ne kadar büyük, ne kadar spesifik bir iş yaparsa yapsın her zaman işin pratiğinde iş yapabilen insana daha çok para verir. Bu sadece ülkemizde değil, dünya genelinde böyledir.

@dissendium'un da dediği gibi tekniker her zaman daha az alır diye klasik bir cümle kurulamaz.

Babam yıllar yıllar evvel Ford Otosan'ın personel müdür yardımcılığını yapmış mesela, bize çocukken hep derdi ki ünvan değil bir şirketin sorununa ne gibi katkı sunarak çözüm bulabiliyorsunuz? Sizi o şirkette yükseltecek yegâne temel kriter bu. Tabii bu söyledikleri salt olarak belki eskiden geçerlidir, şimdi işin başka boyutları da var. Yine de ne olursa olsun babamın söylemine temel olarak baktığımızda hâlen geçerli olduğunu düşünüyorum


Kısaca özetlemek gerekirse, sırf birisinin isminin önünde xxx mühendisi ünvanı var diye, şirketinize gerek çalışmalarıyla gerekse üretim/pazarlama/satış hattında yaptığı önerilerle problemleri çözen teknikerden daha fazla maaş mı vereceğiz?
  • skzr  (01.04.22 22:59:51) 
Öncelikle kavramları iyi bilmek gerekiyor. Bir çok fabrikada teknikerler beyaz yaka olarak çalıştırılabiliyor. O yüzden iki profil arasında yaka ayrımı yapmak zor olabilir. Mavi yaka (teknisyenler) ise sendikaya bağlı olarak çalışırlar ve onların da ekstra yan hakları vardır. Sen özellikle mühendis ve tekniker arasındaki farkı soruyorsun diye düşünerek;

Rakamlar deneyime göre değişir. 10 yıllık tekniker yeni mezun mühendisten daha fazla maaş alır. İki yeni mezun profili kıyas edersek günümüz şartlarında mühendis 8K alıyorsa tekniker ortalama 6K alır.
  • kanlakarisikyagmur  (02.04.22 10:51:08) 
herkese teşekkür ederim amacım bir unvanı ötekinden üstün kılmak değildi ve verdiğiniz bilgiler kafamda konunun şekillenmesine vesile oldu. fabrika ölçeğinde bir işletme değiliz, özel sektörde fabrikalara hizmet veren bir firmayız. ekipte bir kişi tecrübeli tekniker, diğeri de az tecrübeli mühendis. aralarındaki maaşı makul mantıklı bir tabana oturtmak için bu bilgi gerekliydi.


  • KidLazer  (04.04.22 09:36:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.