[]

Bir mucize olsa ve dolar düşse

Diyelim dolar bugün yarı yarıya değer kaybetti ve 7 oldu. ( Sanıyorum 1.5-2 sene önceki haline geri geldi yani ) 4250 tl alan adam $610 asgari ücret mi alacak yani? Türkiye tarihinde hiç asgara ücretin $610 olduğu oldu mu ? Şu an standart maaş 5-6 desek mesela 6 bin alan yeni mezun ortalama birisi $857 mi alacak ?

Öyle bi merak ettim sadece. Fiyatlar da düşer mi sonra sizce restaurant vs ?


 
Doların nasıl düştüğü önemli, merkez bankası dolar bozdu, bir katma değer yaratılmadı, dışardan döviz gelmedi enflasyona bir katkısı olmadıysa bir anlamı olacağını sanmıyorum. Şimdiki kur korumalı mevduat doları baskılıyor güya ama nedense dolar 20tl gibi davranıyor su an.


  • olaylar olaylar  (01.04.22 14:19:24) 
asgari ücret maksimum 440 dolar oldu.
fiyatlar düşer ama eskisi kadar düşmez.

  • jelly bear  (01.04.22 14:22:09) 
Doların agresif bir şekilde artması gibi agresif bir şekilde düşmesi de iyi bir şey değil. İstikrarlı bir şekilde belli bir oranla artıp azalmalı ki insanlar ona göre yatırımını yapabilsin. Yani doların bir anda yarıya düşmesi mucize değil. Düşecekse yıldan yıla düzenli şekilde düşmeli.

Dolar çok hızlı bir şekilde düşerse bu sefer de ihracat yapan şirketler patlar.

Mesela merkez bankasının işi para istikrarını sağlamak. İstikrar adı üstünde bir düzen demek. Dolayısıyla merkez bankasının işi sadece TL'yi dolar karşısında güçlü kılmak değil. Ülkenin o anki ihtiyacına göre türk lirasını konumlandırmak.

Benim düşüncem dolar bahsettiğin gibi düşmez. Senin de bahsettiğin gibi asgari ücret belli bir noktaya konumlandırıldı. Artık onların bir birimi ile bizim bir birimimizi karşılaştırmaktansa kişi başına düşen milli gelir açısından yükseliş sağlamak lazım. Mesela İsveç gibi düşünün. 1 Dolar 9-10 İsveç kronuna eşit. Ama adamların kişi başı düşen milli geliri yüksek. Bizim de bundan sonra hedefimiz bu olmalı tabi bu gidişatla çok zor :/
  • nuevo  (01.04.22 14:59:58) 
kısa dönemde dolar o seviyeye bir daha asla düşmeyeceği için anlamsız bir soru.
emin olun o kadar düşecek olsa bu sefer merkez bankası dolar toplar o seviyelere düşmesine engel olur.
kaerin'in verdiği bilgi zaten yanlış, asgari ücret 2016'da 1300 TL civarındaydı, dolar da 3 küsür liraydı o zamanlarda da.
TR'de asgari ücret en yüksek 450 dolar falan olmuş, doların kısa dönemde düşebileceği en düşük seviyeyi 10 TL olarak görüyorum o yüzden. uzun dönemde tabii asgari ücret dolar bazında artabilir ama kısa dönemde 300 dolardan 800 dolara çıkması falan mümkün olmayan şeyler. olsa bile bu sefer acısı başka şekilde çıkar.
  • ted  (01.04.22 16:28:44 ~ 16:50:59) 
Alım gücü aniden artar, her şeye yoğun bir rağbet olur, ardından enflasyon artar, abd-tr enflasyon farkı kadar dolar artar. Değişen bir şey olmaz yani.


  • avatar is back  (01.04.22 17:54:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.