[]

Tefe/Tüfe kira artış oranı aylık mı hesaplanıyor? [Kiracı edition]

Merhabalar

Ev sahibi ile tartıştık az önce. Kira artışım kasım ayında olmasına rağmen, hayat pahalılığının artmasına istinaden kirada bir iyileştirme yapıp yapamayacağımı sordu.

Ben de baktım 1650 olan kiramı anca 1800 yapabileceğimi söyledim çünkü iyi niyetine güveniyordum. Zira site aidatım 2 katına (650) çıkmıştı ve maaşım bu kadar artmamıştı, hayat pahalılığı herkes için artmıştı sonuçta. Fakat iyi niyetine güvendiğim için anca 1800 yapabileceğimi söyledim. (O da haklı, sitede şu anda 2500 civarı ama bunu benim üstüme yıkmak?) Kendisi bu rakamı beğenmedi, ben de beğendiği bir rakam ne olur diye sorduğumda 2000'den aşağı olmayacağını söyledi. Yani kira artış zamanı gelmeden neredeyse (350 / 1650) %21 kira artışı istedi. Ben de bunu yapamam dedim, hemen bir peki para konularında

Son olarak şunu söyledi, mart ayında girseydiniz tefe/tüfe oranı daha fazla olacaktı 3 ay hesaplandığı için, kasım ayında girdiğiniz için ortalama %15 civarı oluyor dedi.

Bu doğru mu tam olarak? Yani ben kasım ayı geldiğimde tefe/tüfe oranına bakıp neyse o zammı yapıyorum zaten, mart ayında girsem çok daha fazla mı artışım olacaktı?

 
Her ayın üçünde resmi olarak aylık ve yıllık ortalaması açıklanıyor, siz zam ayınızda açıklanan yıllık ortalamayı baz alacaksınız.

Ev sahibinin mantığı yanlış, yıllık ortalama ile zam yapıyoruz, o ayki Tüfe oranı ile değil.
  • John Bloor  (31.03.22 15:38:19 ~ 15:40:11) 
yıl sonuna doğru resmi enflasyon rakamları biraz baskılanır. Zira bütün Memur vs. maaşları ona göre belirlenecektir. Sonrasında bir anda artış görülebilir ki bu sene de öyle oldu. Ama bunun öyle kafaya takılacak bir konu olduğunu sanmıyorum. Sonuçta bu tutarlar 3 aylık değil geçmiş 12 ay ortalamasına göre hesaplanıyor. Bu nedenle ortalama sonuçta o kadar trajik değişiklikler olmuyor.

(Tabi yıl başından beri ülkede herşeyin fiyatı uçuşa geçtiği için bu sene biraz daha farklı bir durum oluştu. Şuan herşey fırladı ve yükselmeye de devam ediyor.)
  • yeninesiltupcu  (31.03.22 15:43:21) 
Hocam sallayın ya. Kiranı zamanında aldığına şükret de. Sitenizde toplu olarak tüm kiralar mı 2.500 oldu? Yoksa yeni kiralayanlar mı 2.500'den kiralıyor.


  • malheiros  (31.03.22 16:36:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.