[]

Amerika sağlık sigortası

Amerika'dan aldığım iş teklifini kabul ettim. Sağlık sigortasının kapsamı ile ilgili genel bilgileri gönderdiler ama merak ettiğim bir konu var.

"Acile gittim, serum takıp 20bin dolarımı aldılar"; "parmağım kırıldı, alçıya aldıktan sonra eve üç milyon dolar fatura gönderdiler" hikayelerini biliyorsunuz. İnternetteki bu hikayelerle korkutulduktan sonra bugün elime geçen sağlık sigortası planına bakınca hikayeler mi abartı, yoksa sigorta kapsamını mı yanlış yorumluyorum, diye merak ettim.

Aylık 77$ ödeme ile, senelik out-of-pocket limiti 3000$ olan sigorta yapıyor adamlar. Oldukça uygun değil mi bu fiyat? O bahsedilen abartılı sayılar nerde? Mesela specialist visit'e 40$ copay/visit, emergency room care'e 150$ copay/visit demiş. Norveç'teyim şu an ve burda da zaten bu kadar bir şey ödüyorum hastaneye gittiğimde. Her ne kadar burda out-of-pocket limiti 230$ gibi bir şey yapsa da, Amerika yine öyle bahsedildiği gibi görünmedi gözüme. Ben mi yanlış anlıyorum?

Detayları tabii ki konuşacağım iş yeri ile ama önce burdan bir fikir alayım dedim.

Teşekkürler

 
""Acile gittim, serum takıp 20bin dolarımı aldılar"; "parmağım kırıldı, alçıya aldıktan sonra eve üç milyon dolar fatura gönderdiler" hikayelerini biliyorsunuz."

bunlar isyeri uzerinden sigortasi olmayanlar icin gecerli.

onun haricinde su an tam olarak nasil ifade ediliyor aklima gelmedi ama sigortanin coverage'i her hastaneyi her doktoru her hemsireyi vs icermiyor. bir arkadasim (gocmen degil, beyaz, dogma buyume orali, beyaz yaka falan) planli bir sekilde burun ameliyati oluyor, doktorunu hastanesini falan sigortanin sundugu hastanelerden birinde falan seciyor. normal prosedur. ama o da ne, 1 hafta sonra eve kurek kadar fatura geliyor cunku bu ameliyattayken kendi sigortasi tarafindan odenen anestezi hemsiresi musait degilmis, baska hemsire girmis, bu hemsire de onun sigortasi tarafindan cover edilmiyormus kisisel olarak. sonuc olarak gayet kapsamli bir sigortasi olmasina ragmen haberinin olmadigi bir sey icin binlerce dolar odemek zorunda kaldi. boyle cok kafa karistirici seyler var.

ben su an amerikada yasamiyorum, saglik sistemiyle kisisel olarak tecrubem kisitli. yasayanlar belki daha net anlatir.
  • hot potato  (31.03.22 03:57:37 ~ 04:00:09) 
hot potato nun bahsettigi in network. sigortanin anlasmali oldugu yerler yani.

eger iyi bir sirketten teklif aldiysaniz $77 sizin odemeniz gereken paydir. geri kalanini sirket sizin adiniza oduyordur. orada onemli olan nokta, deductible ne kadar, ona dikkat edin.
  • oscar  (31.03.22 06:15:10) 
limit ve kapsamına iyi bakmak lazım. şu anki rakamları bilemiyorum ama tanıdıklarım ayda 200-220 usd civarı veriyordu eskiden. benim öğrenci sigortam vardı ama bir arkadaşın Jamaika'lı teyzesini bir gece hastaneye götürdük. kadının tansiyonu düşmüş, gözü kararmış, neyse, bildiğin serum fizyolojik takıldı ve sabaha kadar orada yattı, herhalde birkaç kez de tansiyonuna bakılmıştır. 5500 usd fatura geldi, çok net hatırlıyorum, sene 2005. yüksek lisans biter bitmez dönmeye karar verme sebeplerimden biri oldu diyebilirim, bu derece sosyal devletten yoksun bir memleket olamaz.
geçen sokakta bir mülteci adamla çocuğunu gördüm, gece yarısı aile merkezini aradım, gidip aldılar barınağa yerleştirdiler. Bizde millet nasıl kedi, köpek besliyorsa orada evsizlere yemek dağıtılıyor, milyonlarca evsiz barksız, yiyecek ekmeği olmayan insan sokakta.
bu arada barınaktaki hayvanları da sahiplenen olmazsa öldürüyorlar.
bunlar benim için fazla garip.
  • tiny penny  (31.03.22 13:57:29) 
Şirket olaylarını bilmiyorum ama ABD'de ya gelirin asgari ücret civarı olacak hastaneye ve hiç para ödemeyeceksin ya da inanılmaz iyi olacak hastaneye ödediğine acımayacaksın. Orta direksen yandın. Örneğin doğum masrafı yaklaşık 20.000$.


  • piotr  (31.03.22 21:05:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.