[]

3D Acik Dunya Mobil Oyun Gelistirmek

Selamlar,

Diyelim ki 3D acik dunya multiplayer oyun gelistiriyoruz. Icinde sehirler olacak. Bu oyun icinde 3d karakterler gezecek, bi vs. Polygonal stilde insan karakterleri olacak.

Platform, Pazarlama, Ekip veya demirbas giderler ne kadar olur, hic bu konuda tecrubesi olan var mi?

 
1- Tech demo şeklinde MMO yaptım, yayınlanmış derli toplu bir oyunum yok.
2- Oyun sektöründe çalışıyorum ama oyun yapmıyorum.

Abi 3D open world MMORPG yapabileceğin en PAHALI oyun türü.

-> Sağlam bir networkçün olması lazım. 1 kişi bile her şeye yetişemez ama diyelim çok motive birini buldun. Aylık sana maliyeti 30k.

Hazır çözümler var ama "oturmuş", "piyasa standardı" bir çözüm yok. O yüzden o kadar lisans parası verip onları kullanmak bana riskli geliyor.

-> 2D / 3D artist lazım. Onlar yine daha ucuz ama 1'den fazla kişi lazım, aylık maliyetine 20k diyelim minimum.

-> Birileri hikaye yazacak, görev yazacak, network harici programlama yapacak game programmer falan lazım. Hadi 2 kişi de, yine aylık 30k maliyet minimum.

-> Platforma para vermiyorsun genelde, ama satışının bir kısmını bırakıyorsun. Buna en son gelicem.

-> Demirbaş için PC vermen lazım insanlara. 5 kişi x 20 bin liradan 100k da bu maliyet. Çizerler için tablet vs. de alman lazım ama onların fiyatlarını bilmiyorum.

Ne yaptı? Aylık 80 lira ekip maaşı, minimum 2 yılını aldı diyelim, 2 milyon lira eder. Kendi maaşın falan olacaksa onu katmıyorum, istersen ekipman falan yuvarlayıp 2,5 milyon diyelim.

Pazarlama konusunda kullanıcı başı maliyetin 30$ idi MMO işinde en son. Yani oyununu 1 kişi oynasın diye harcaman gereken ortalama para bu. Genelde de 100$ civarı bi para kazanabiliyorsun oyunu düzgün yapabildiysen. Ama bir de satış yaptığın platformlar %30 civarı para kesiyor, onu da hesaba katacağız.

Yani sadece harcadığın parayı çıkarmak için 3500 tane satış yapman lazım. Kişi başı 30$ marketing harcamasından yaklaşık 100k $ da buraya para harcaman gerekiyor.

Cebinde 4 milyon lira olması lazım yani minimum ortalama bir MMO yapabilmen için.

Ki bu hesabı aşırı iyimser bir şekilde yaptım.
  • plutongezegendegilmi  (31.03.22 08:57:01 ~ 08:57:48) 
Cok sagolasin @plutongezegendegilmi

Su an tezim icin gelistirdigim bir sey. Abd'deyim, birkac melek yatirimci vs. olacak sunumlarda. O yuzden bir pitch deck hazirliyordum. Referans data bulmak da zor, business tarafina cok hakim degilim. Cevabin yardimci olacak cok sagol!
  • karpuzpeynirekmeksu  (01.04.22 00:07:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.