[]

Kişisel verilerim işlenmeden üye olamaz mıyım?

e-bebek.com'dan bir ürün almak istedim.
Kişisel verilerimin işlenmesine izin vermeyince üye olmama ve alışveriş yapmama izin vermiyor.

Bunu mecburi tutmaları yasal mı?

 
yasal. zira sizin verilerinizi işlemeden size satış yapamayacaklarından zorunlu tutmaları çok normal. kabul edip etmemek size bağlı.

adınız, adresiniz, telefon numaranız vb. gibi bilgiler işlenmeden almak istediğiniz şeyi size nasıl iletebilirler sizce?
  • posthuman  (30.03.22 16:27:10) 
O veriyi tutup sipariş oluşturacak, verilerin işlenmesi de crm çalışmasıdır, yani en basitinden bir ürünün satış grafiğinin oluşturulurken sizin veriniz işlenmiş olur.


  • atom karincanin torunu  (30.03.22 16:36:07) 
Yasal değil.

Konunun uzmanı değilim ama kişisel verilerin işlenmesi ayrı bir şey. Kişisel verilerinizin işlenmesi demek alışveriş alışkanlıklarınızın, aldığınız ürünlerin analizinin yapılıp size farklı ürünlerin sunulmasını sağlar. Bu opsiyonel.

Örnek vereyim. Yıllardır kullandığım operatör benden kişisel verilerimi işlemek için izin istedi, kişisel verilerim zaten vardı onlarda. İşlenmesi için onay vermek zorunda değilim. Ama onay verdiğim durumda kullandığım dakikalar, harcadığım internet verisi, kaç dakika konuştuğum vs analiz edilerek bana farklı kampanyalar sunulabilir. Bu sizin standart kendiniz seçeceğiniz tarifeye ulaşmanızı gerektiren bir durum değil. Bu ayrı bir şey.

edit: ayrıca çakallık yapmışlar, bu maddedeki şeyleri birleştirip sunamazlar. Ayrı ayrı tekil onay alınması gerekir. ha şunu diyebilirler mi bilmiyorum: biz şirket olarak buna izin vermeyenlere satış yapmıyoruz. o zaman mecburen kabul etmek zorunda kalabilirsiniz.
  • do you remember me  (30.03.22 18:25:20 ~ 18:36:36) 
Kişisel verilerin işlenmesinden kelime anlamı olarak @do you...'nun dediği anlaşılıyor ancak fatura ya da makbuz kesmek için aldıkları ad soyad adres bilgileri de o kapsamda değerlendiriliyor bildiğim kadarıyla. İşlemek derken o verileri bir müddet sistemde tutmayı falan da içeriyor diye biliyorum o süreç. Elektronik olduğu için izin istemeleri de mecburi olsa gerek, çünkü sistem girmeyi gerektiriyordur o bilgileri.

Ancak bu kılıfla başka bir şey de yapıyorlarsa o onlar ile devletin ilgili kurumları arasında bir problem.

Şu an nasıl işliyor ya da napioiyor bilmiyorum da birçok işletmeye bu verileri ne için kullandığı vs. nasıl sakladığı ne amaçla kullandığı... içeren verbis isimli sisteme kaydolma zorunluluğu gelmisti. Devletin ilgili kurumları ile onlar arasında dediğim kısım bu. Yani onlara sadece fatura amaçlı kullaniyoruz diyip başka bir şeyler de yapıyorlarsa bu suç eğer tespit edilirse.
  • encokbenisevinnolur  (30.03.22 18:57:00) 
tam olarak kanuna uygun,
6698 sayılı kanun'da kişisel verilerin işlenmesi için açık rıza aranması gerekmeyecek haller çok kapsamlı belirtilmiş:
MADDE 5- (1) Kişisel veriler ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemez.
(2) Aşağıdaki şartlardan birinin varlığı hâlinde, ilgili kişinin açık rızası aranmaksızın
kişisel verilerinin işlenmesi mümkündür:
a) Kanunlarda açıkça öngörülmesi.
b) Fiili imkânsızlık nedeniyle rızasını açıklayamayacak durumda bulunan veya
rızasına hukuki geçerlilik tanınmayan kişinin kendisinin ya da bir başkasının hayatı veya
beden bütünlüğünün korunması için zorunlu olması.
c) Bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla,
sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması.
ç) Veri sorumlusunun hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için zorunlu olması.
d) İlgili kişinin kendisi tarafından alenileştirilmiş olması.
e) Bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için veri işlemenin zorunlu olması.
f) İlgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri
sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması

Adam size kargo göndermek için ayrıca kişisel bilgi rızası mı alacak? Fatura kesmek için vs.
Arkadaşlar maalesef feci karıştırmış olayı. Mesela pazarlama yapmak için açık rıza şart çünkü bu kapsamdan birine girmiyor. Ama sözleşmenin ifası için gerekir. Örneğin sizden kan grubu isteseydi bu alakasız olurdu ve mevzuatı ihlal olurdu
  • fistikthecat  (31.03.22 09:26:32) 
@fistik
Dediğin doğru, kargo, fatura gibi işlemler için de gerekiyor. Fakat tamamını paket olarak onaylamam gerekiyor.
Onay vermek zorunda olduğum metnin içinde pazarlama faaliyetleri de var, anonim şekilde üçüncü kişilere bilgileri vermek de var.

Seçenek yok.
Ya kabul ya alışveriş yapamamak.

"KVKK'yı kabul etmeyenlere satış yapmıyorum." diyebilir mi acaba?
  • michael_knight  (31.03.22 16:19:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.